PSD vrea impozit progresiv după alegeri. Cât ar plăti românii cu salarii de peste 10.000 de lei
După alegeri ne aşteaptă taxe mai mari. Pentru că avem o gaură uriaşă în buget, Comisia Europeană a cerut Guvernului să vină cu noi măsuri fiscale până în luna octombrie. Şi de aici contrele din Coaliţie, pentru că PSD şi PNL au viziuni total diferite legate de cheltuielile statului în an electoral. Mărul discordiei este impozitul progresiv, pe care social-democraţii vor să îl introducă, dar liberalii se opun. Deocamdată însă, cheltuielile cresc, pentru că se pregătesc majorări de pensii și salarii.
De Marius Gîrlaşiu la 30.05.2024, 20:06În an electoral, diferența dintre cheltuielile și încasările statului a depășit deja 57 de miliarde de lei. Asta înseamnă un deficit bugetar uriaş care a depăşit 3% din PIB în luna aprilie. Din acest motiv, Comisia Europeană a cerut Guvernului un nou pachet de măsuri fiscale.
"Avem sarcina, că vrem, că nu vrem, până în octombire să îl prezentăm. Trebuie să fim foarte atenți pe ceea ce cheltuim. Nu putem obține ajustarea dacă nu prezentăm acest plan fiscal sau dacă nu este credibil", a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
Până atunci, Guvernul va majora salariul minim la 3.700 de lei brut din luna iulie. Din această sumă, 300 de lei vor fi scutiți de taxe și impozite - măsură cerută de mediul privat.
Guvernul vrea să modifice și pragul de impozitare pentru veniturile pensionarilor
- 250.000 de joburi disponibile în domeniul cu salarii mai mari decât în Vest. Investiţii record cu banii din PNRR
- Varianta antreprenorilor de creștere a salariului minim. Angajaţii ar putea primi în plus 273 de lei din iulie
- A fost decisă majorarea salariului minim cu 400 de lei, de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. De când vor intra banii
De la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, Guvernul ar vrea să modifice și pragul de impozitare pentru veniturile pensionarilor. În prezent, pensiile mai mici de 2.000 de lei nu sunt impozitate. Acest prag ar putea creşte din toamnă până la cel puțin 3.000 de lei. Impozitul este de 10% din suma care depăşeşte pragul stabilit prin lege. De exemplu: o pensie de 2..500 de lei este impozitată acum cu 50 de lei.
"Când s-a stablit un plafon de 2000 lei era o anumită putere de cumpărare, inflaţie, erau anumite scumpiri. În funcţie de puterea de cumpărare, acest mecanism trebuie să funcţioneze singur", a declarat premierul Marcel Ciolacu.
De anul viitor, Guvernul pregăteste o reformă fiscală de amploare. Iar Ministrul de Finante a negociat deja cu experții Comisiei Europene. Primele măsuri ar intra în vigoare de la 1 iunie 2025.
PSD insistă în Coaliție pe ideea impozitării progresive
Premierul susține că măsura nu s-ar aplică însă pentru firme și companii. PNL ar vrea să protejeze cota unică până în 2034. Doar că șeful Guvernului propune o cotă unică fără niciun fel de excepții. În prezent: impozitul pe profit este de 16%, impozitul pe venit - 10%, iar cel pe dividende - 8%. O cotă unică fără excepții ar însemna că toate aceste impozite să fie aduse la acelaşi nivel. În ceea ce privește impozitul progresiv, surse din Guvern spun că el ar putea fi aplicat pentru venituri cumulate.
"Statul român este disperat dupa bani. Nu se vizează o impozitare progresivă de la 2% la 10%, ci de la 10% in sus. Deci se are în vedere o creștere a poverii fiscale", a explicat profesorul de Economie Bogdan Glăvan.
Un scenariu avansat de Banca Mondială ar introduce trei cote de impozit progresiv pentru veniturile din muncă: 10%, 20% si 25%. Cel mai mic impozit - cel de 10% - s-ar aplica pentru românii care au venituri de până la 3.500 de lei pe lună. Pentru ceilalţi angajati, cotele de impozitare ar fi cel puțin duble. De exemplu, la un salariu net de peste 5.000 de lei, impozitul ar putea ajunge la 20%. Asta in timp ce românii care câstigă peste 10.000 de lei ar fi taxați cu 25%.
"Ar mai fi în discuție creșterea TVA. Este cea mai facilă masură de colectare a taxelor", a fost de părere Bogdan Glăvan.
Comisia Europeană estimează că România va încheia anul cu un deficit bugetar record de 6,9% din PIB.