Video 250.000 de joburi disponibile în domeniul cu salarii mai mari decât în Vest. Investiţii record cu banii din PNRR
Cu numeroase șantiere deschise peste tot în ţară, sectorul construcțiilor oferă salarii ca în Vest. Cu toate astea, deficitul de muncitori, în special calificaţi, este uriaş. Ar fi nevoie de 250.000 de oameni, estimează patronatele. Pentru a rezolva problema, firmele din construcţii vor să accelereze digitalizarea şi cer autorităților să lanseze cât mai multe programe de calificare.
În faţa unor investiţii record, cu bani din PNRR, sectorul construcţiilor se confruntă cu un deficit de muncitori. Pe şantiere ar mai fi nevoie de cel puţin 250.000 de oameni, spun reprezentanţii din domeniu.
Salariile sunt mai mari decât cele din Occident
"Este un deficit foarte mare al fortei de munca, mai ales al forţei de muncă calificate. Se poate vedea acest lucru în salariile care se dau în România care de cele mai multe ori depăşesc salariile din Occident. Dacă discutăm de ingineri, de tehnicieni, salariile noastre sunt la cel putin acelasi nivel cu cele din Occident", a precizat Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii.
În construcții, salariul minim net este de 3.200 de lei, cu peste 1.000 de lei mai mult decât salariul minim general pe ţară. Iar leafa medie este de 5.000 de lei. Cele mai mari venituri din industrie le au diriginţii de șantier, peste 7.000 de lei net şi inginerii de instalații, 6.000 de lei. Din cauza lipsei muncitorilor calificaţi, firmele pariază acum pe digitalizare. Un rol important o au universităţile, care pregătesc deja specialişti.
- Meseria tot mai căutată de angajatori. Se poate practica în orice colţ al lumii şi oferă un venit stabil,...
- 1.000 de joburi disponibile şi doar 450 de absolvenţi. Domeniul în care salariile ajung la peste 5.000 de euro
- "Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Digitalizarea, o posibilă rezolvare pentru deficitul de angajaţi din domeniu
"Digitalizarea poate crea o productivitate mult mai mare cu un numar mai scazut de oameni", mai spune Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii.
"De peste 10 ani, tot ce ţine de partea de proiectare se generază digital. Acum, Building Information Modeling duce din zona de proiectare, în zona de execuţie, mentenanţă şi post utilizare toate aceste instrumente digitale pe o platforma care e colaborativă, intre ingineri, arhitecti, ingineri de instalaţii. Noi am creat un program de master care se refera la digitalizare", a declarat Radu Văcăreanu, rectorul UTCB.
"Doar în construcţii nevoia de angajaţi este deja cu mult peste 100.000 de oameni şi nu putem numai cu muncitori din state non-membre UE rezolva această problemă. Aştept inclusiv sprijinul companiilor din construcţii care să susţină obiectivul nostru de a creşte numărul de locuri în învăţământul dual la 50.000", a spus Marcel Ciolacu, premierul României.
În construcţii lucrează acum în jur de jumătate de milion de angajaţi, iar sectorul contribuie cu 8% la PIB-ul României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰