Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ciolacu, despre mărirea plafonului de impozitare a pensiilor: Vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, legat de mărirea plafonului de impozitare a pensiilor, că doreşte crearea unui mecanism similar cu cel aplicat în cazul salariului minim, care să se bazeze pe datele de la Institutul de Statistică, în funcţie de puterea de cumpărare, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 29.05.2024 , 12:54

Ciolacu, despre mărirea plafonului de impozitare a pensiilor: Vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european
Ciolacu, despre mărirea plafonului de impozitare a pensiilor: Vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european - Facebook

"Nu, eu nu vreau să modific nimic. Eu vreau statul român să fie sustenabil şi predictibil. Dacă doriţi să continuăm discuţia pe colţul mesei şi când e an electoral sau când cineva doreşte să iasă cu ceva favorabil oamenilor, vine şi spune: domnule mărim de la 2.000 la 3.000. Eu vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european, fiindcă o societate se dezvoltă şi e sustenabilă pe o perioadă lungă de timp, când politicul nu intervine în funcţie de ceva subiectiv", a afirmat Ciolacu, în legătură cu modificarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 lei la 3.000 lei.

El a adăugat că, atunci când s-a stabilit un plafon de 2.000 lei, erau o anumită putere de cumpărare, o anumită inflaţie, anumite scumpiri, nu era criză energetică. "Deci, trebuie, în funcţie de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcţioneze singur, nu să vină un prim-ministru să spună: domnule, ştiţi, m-am gândit eu să vă măresc. Nu, vine de la INS, e statistic, la fel ca la salariul minim.

Să nu mai decidă Guvernul, împreună cu patronatele, cu sindicatele. Nu, e un mecanism şi acel lucru este predictibil, fiindcă, indiferent dacă faci o reformă fiscală, dacă nu închizi întreg lanţul în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi predictibilitatea, nu faci nimic, încercăm să găsim mecanismul cel mai bun", a explicat prim-ministrul.

Articolul continuă după reclamă

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Se va modifica plafonul peste care se impozitează pensiile

Luni, Marcel Ciolacu declara că, de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei. "La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare.

Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei ... Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag", spunea premierul.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. 

Cum poţi calcula când ieşi la pensie

O prevedere din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie, stârneşte dezbateri aprinse. Este vorba despre modificarea vârstei de pensionare în funcţie de speranţa de viaţă a populaţiei. Pe scurt, dacă speranța de viață a românilor crește cu doi ani, vârsta de pensionare creşte şi ea cu un an. 

Intervalul maxim de ajustare este de maxim 3 ani. Nu doar vârsta standard de pensionare se modifică, ci şi, în egală măsură, potrivit acestui act normativ, stagiul minim de cotizare contributiv şi, de asemenea, stagiul complet de cotizare contributiv. Ei bine, dacă se constată o evoluţie pozitivă  a speranţei de viaţă atunci toţi aceşti parametri se ajustează cu jumătate din perioada de creştere, dacă această perioadă de creştere este mai mare de o lună.

Dacă se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, atunci aceste ajustări ale vârstei standard de pensionare, stagiului minim de cotizare contributiv şi stagiului complet de cotizare contributiv nu se operează. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri politice » Ciolacu, despre mărirea plafonului de impozitare a pensiilor: Vreau să creez un mecanism la fel ca la salariul minim european