Antena LIVE

Este corect să cumpărăm gaze din Qatar? Doha ameninţă că lasă Europa fără GNL după acuzaţiile că a dat mită parlamentarilor europeni

Criza de corupție care a lovit Parlamentul European arată că nu există o alternativă ușoară la gazele ruseşti pentru UE, scrie Politico. Qatar a ameninţat că acuzațiile de mită ar putea avea un impact asupra acordurilor pentru gaze naturale lichefiate (GNL).

De la 19.12.2022, 18:12
Terminal de GNL în Germania Profimedia

Scandalul de corupție care a cuprins Parlamentul European nu a putut veni într-un moment mai dificil pentru țările UE care au rămas fără gazele naturale din Rusia și în special pentru Germania. Micul statul din Golf, aflat în centrul acuzațiilor de bani pentru influenţă care au zdruncinat PE, şi care este un exportator major de gaze naturale lichefiate, a devenit vital pentru planurile Europei de a face față crizei energetice.

Importanța Qatarului ca sursă de încredere pentru aprovizionarea cu gaze va creşte în lunile următoare. Dacă autoritățile belgiene vor implica oficial Doha în ancheta lor de corupție, ecuația diplomatică se va complica pentru țările UE. Germania este disperată să găsească furnizori care să înlocuiască gazul rusesc. Toata astea arată cum în lumea geopoliticii energetice, rareori există opțiuni ușoare.

Scandalul mitelor din Qatar dă Europei o mare bătaie de cap

Importurile totale de gaze din Qatar au reprezentat puțin sub 5% din totalul UE până în acest an, potrivit Comisiei Europene. Însă importanța Qatarului pentru securitatea energetică a Europei urmează să crească datorită unei mega dezvoltări a capacității sale de producție de gaz natural lichefiat: două proiecte majore urmând să fie finalizate în 2026 și 2027.

Pe acelaşi subiect

Germania a fost prima la rând. Berlinul se numără printre capitalele UE cele mai disperate să-și asigure aprovizionarea cu gaze după ce a depins de Rusia în proporţie de 55% înainte de războiul din Ucraina. Luna trecută, firmele germane au semnat un contract de gaz pe 15 ani cu QatarEnergy, deținută de stat, și cu firma americană ConocoPhillips, care garantează 2 milioane de tone de GNL anual începând cu 2026.

"Mai multe țări din UE, cum ar fi Italia, au devenit tot mai interesate de gazul din Qatar, dar majoritatea au discutat despre tranzacții pe piața spot" care ar furniza gaz imediat, a spus Cinzia Bianco, cercetător la Consiliul European pentru Afacerile Externe. "Germania este singura țară din UE care a semnat un acord energetic semnificativ pe termen lung cu Qatar".

Acest acord, deși este bun pentru securitatea energetică, riscă să devină un coșmar moral pentru Berlin. Întrebat dacă este corect să "cumpărăm gaz din Qatar în timp ce Qatar cumpără deputați europeni", ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că problemele ar trebui privite ca fiind "două lucruri diferite".

"Mita este o infracțiune", a spus el. "În comerțul cu alte țări trebuie întotdeauna analizate consecințele morale, şi în același timp, trebuie să ştii că poți avea securitatea aprovizionării. Și în acest caz, în care este vorba de achiziții de gaze, Europa sau Germania sunt interesate să compenseze pierderea de gaz rusesc. Așa că cred că trebuie să facem distincția între cele două."

Cu alte cuvinte, securitatea energetică este prea importantă pentru a fi amestecată în scandalul Parlamentului European. Guvernul din Qatar a negat anterior orice vinovăţie. Duminică, Doha a acuzat Bruxelles-ul că a luat măsuri "discriminatorii" împotriva Qatarului pe baza unor informații "inexacte". Potrivit unei declaraţii preluate duminică de mass-media, un diplomat din Qatar a spus că răspunsul Parlamentului European la scandal ar putea "afecta negativ... discuțiile în derulare despre sărăcia energetică și securitatea globală".

Totuși, nu toată lumea este de acord. Europarlamentarul creștin-democrat german Dennis Radtke nu susţine contractele de gaze cu statul din Golf și a cerut o revizuire a acordurilor. Scandalul ar putea pune presiune asupra coaliției de guvernare din Germania.

Verzii s-au trezit în ipostaza incomodă de susţine acorduri pentru noi livrări importante de combustibili fosili și infrastructura de gaz natural lichefiat necesară pentru importuri. Întrebat dacă Berlinul ar trebui să-și revizuiască acordul cu Qatar, Rasmus Andresen, europarlamentar și purtător de cuvânt al Verzilor în Parlamentul European, a răspuns: "În prezent, ne uităm la tot ce are legătură cu Qatar în Parlamentul European, şi alții ar trebui să facă acest lucru".

Europarlamentarul german Henrike Hahn susţine că gazul din Qatar "nu este o soluție pe termen lung" pentru securitatea energetică a Germaniei, dar este "în prezent cel mai mic rău în comparație cu Rusia". Germania nu este singura țară din UE care are legături energetice puternice cu Qatar. Gigantul francez TotalEnergies deține participații importante atât la proiectul de gaz lichefiat North Field East, descris drept cel mai mare proiect GNL din lume, cât și în proiectul North Field South. Eni din Italia deține și un pachet de acțiuni în North Field East.

Cinzia Bianco a spus că dacă autoritățile belgiene vor implica public Qatarul în scandalul de corupție de la Bruxelles, vor urma probabil "plângeri diplomatice oficiale" ale țărilor UE. Legăturile energetice cu Qatar sunt deținute în mare parte individual de statele membre, a adăugat ea. Dar ea a prezis că scandalul ar putea avea ca efect amânarea unui viitor parteneriat energetic între UE și Qatar.

Ți-a plăcut acest articol?

qatar coruptie mita gaze naturale
Întrebarea zilei
Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Medicul Pompiliu Popescu, detalii despre infecția lui Florin Piersic: “Așa a...
Fanatik.ro
Publicat 09.05.2024
Castelul din România pentru care vin zeci de mii de turiști străini. I s-a dus...
Fanatik.ro
Publicat 09.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona...
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.05.2024
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu...
spynews.ro
Publicat 09.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat...
Useit
Publicat 09.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la...
libertatea.ro
Publicat 09.05.2024
A$AP Rocky a fost fotografiat ținându-și fiul în brațe. Rapperul și...
ZU
Publicat 09.05.2024
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Hello taste
Publicat 09.05.2024
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Deparinti
Publicat 09.05.2024
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat:...
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Alina Boz și Umut Evirgen rup tăcerea după ce s-a spus că divorțează după...
Happy
Publicat 09.05.2024
Câtă sare poți consuma pe zi și cum să reduci cantitatea
Medicool
Publicat 09.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024