Video Explicaţii amuzante ale şefilor, după ce o poliţistă i-a dat cu spray în ochi colegului. "S-a ferit"
Scene de cascadorii râsului la Cluj-Napoca. O polițistă i-a pulverizat spray lacrimogen în față colegului ei, în timp ce agentul încerca din răsputeri să bage în maşină un individ bănuit de agresiuni. Intervenţia lor este catalogată de şefi drept "deficitară" şi face subiectul unei anchete interne. Între timp, filmarea a devenit virală şi subiect nesfâşit de glume.
Intervenţia a avut loc pe Calea Mănăştur din Cluj-Napoca. Individul ar fi agresat doi copii şi un adult, iar echipajul de poliţie a fost ochemat în ajutor de martori. De față cu oamenii legii, bărbatul a continuat să fie violent. Pe imagini se vede cum poliţistul se luptă corp la corp cu individul şi înceracă să-l bage cu forţa în autospecială. În scenă intră şi colega agentului care îi sare în ajutor. Scoate spray-ul lacrimogen și pulverizează direct înspre cei doi.
Vasile Zelca, presedinte SNPPC: A noastră colegă nu a fost foarte inspirată când a folosit acel dispozitiv, acel spray. Se foloseşte în câmp deschis, în niciun caz într-un câmp închis şi de la o distanţă oarecum sigură.
Anchetă în urma intervenției
În cele din urmă, individul e înghesuit în mașină, iar agenții pleacă cu autospeciala în care fusese pulverizat spray-ul. Acum se face anchetă în poliție.
Mihai Rus, șef IPJ Cluj: Este o intervenţie deficitară şi de asta am şi dispus o comisie de specialişti să analizeze modul de intervenţie a colegilor.
Pe internet imaginile fac furori. Unii râd, alţii se revoltă: "Colega pentru ce ia salariu?", "Sigur avea ciudă şi pe colegul ei.", "Ce pregătire aveţi de nu puteţi două persoane să imobilizaţi o persoană de 50 de kilograme?"
Explicațiile mai marilor din poliție
Mai marii din poliție le găsesc agenților explicații.
Ciprian Neag, adjunct IPJ Cluj: Pe imaginile pe care noi le-am vizionat de pe bodycam-ul respectiv, în momentul în care a fost. Deşi pare pe filmări că a dat cu spray în direcţia lui, la acel moment colegul s-a ferit...
Mihai Rus, șef IPJ Cluj: Nu analizez activitatea colegilor mei după comentarii. Las specialiştii să facă asta, la final o să fiu transparent şi o să vă transmit exact concluziile colegilor mei.
În judeţul Cluj, anul trecut, s-au făcute peste 170 de şedinţe de tactică de intervenţie şi 50 de activităţi de instruire în autoapărare. Insuficiente, cred instructorii sportivi.
Iulian Dinu, instructor sportiv: Aceste părţi teoretice şi practice, dacă nu sunt executate constant, se uită. Cursurile de autoapărare se recomandă a se face de două, trei ori pe săptămână tocmai pentru a face faţă acestor situaţii neprevăzute.
Polițista a absolvit școala acum un an
Poliţistul care a încercat să-l imobilizeze pe bărbat are peste 15 ani de carieră. Colega lui a absolvit şcoala de poliţie în urmă cu un an.
Cristi Popovici, reporter Observator: Ne dăm seama de criza din Poliţie doar privind această parcare plină de maşini de intervenţie, pentru care nu există personal. Poliţia Română are un deficit de 13 mii de oameni, ceea ce reprezintă 20% din totalul posturilor existente. În acest moment, sunt scoase la concurs doar 2880 de locuri la școlile de agenți și subofițeri. Cursurile dureaza doar an, iar la finalul lor polițiștii sunt repartizaţi direct la misiuni în stradă.
Bărbatul ridicat de poliţişti este cercetat pentru loviri şi alte violenţe, dar şi pentru ultraj. Poltistii spun ca are antecendente îîn consumul de substanţe interzise. Acum, două dintre victimele sale au depus plângeri penale împotriva lui.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰