Antena Meniu Search
x

"Creierul" care a făcut de râs Parlamentul European. Șefa PE anunță reforme anticorupție. Război politic din cauza Qatargate

Parlamentul european anunță un plan anticorupție după ce un adevărat război politic a izbucnit din cauza scandalului de corupție "cu sacii de bani" din Qatar. Liderii parlamentului vor prezenta un plan de reformă în ianuarie, potrivit Politico. În acest timp se duce un adevărat război între partidele politice, iar acuzațiile despre cine este de vină pentru Qatargate zboară în toate direcțiile. 

de Redactia Observator

la 15.12.2022, 16:31

Chirica, după descinderile procurorilor în Primăria Iaşi: Bin Laden a fost prins şi anihilat cu 42 de puşcaşi marini. Ieri la Iaşi au fost 46.
Roberta Metsola - Profimedia

Înalți oficiali ai Parlamentului European vor propune un plan anticorupție în 10 puncte după cel mai grav scandal de corupție al UE din ultimele decenii. În urma acuzațiilor de luare de mită care au cuprins Bruxelles-ul, șefa Parlamentului European urmează să introducă planuri pentru a corecta lacunele și disfuncționalitățile care au permis corupției să prospere și au dus la practici de lobby improprii, scrie Politico, citând surse.

Planul se va concentra, printre altele, pe protejarea mai mare a avertizorilor de integritate care descoperă tranzacții suspecte în rândul celor 705 membri. Deși Parlamentul a votat în favoarea unor astfel de protecții pentru cetățenii UE, nu le-a oferit asta și propriilor angajați, iar avertizorii s-au confruntat în trecut cu represalii pentru că au vorbit despre comportamentele ilegale sau suspecte din birourile europarlamentarilor.

Preşedinta Parlamentului European anunţă reforme de "amploare"

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunţat joi reforme de "amploare" pentru anul 2023, în urma scandalului de presupusă corupţie legat de Qatar şi în care este implicată eurodeputata din Grecia, transmite AFP, citat de Agerpres.

Pe acelaşi subiect

"Sunt în curs de a elabora un pachet de reforme de amploare care va fi gata la începutul anului viitor", a declarat Metsola în timpul Consiliului European de la Bruxelles, menţionând în special consolidarea protecţiei avertizorilor de integritate şi interzicerea grupurilor de prietenie neoficiale cu ţări terţe.

"Există lacune care trebuie să fie umplute, în ceea ce priveşte de exemplu activităţile foştilor membri ai Parlamentului European, înscrierile în registrul transparenţei şi persoanele autorizate să intre în Parlamentul Europea", a adăugat preşedinta PE într-o conferinţă de presă. Ea a precizat că ONG-ul No Peace Without Justice, care este "presupus legat de ancheta în desfăşurare", nu va mai beneficia de badge-uri de acces în Parlamentul European.

Răspunzând unei întrebări, Roberta Metsola a indicat că a declinat o invitaţie în Qatar de a asista la Cupa Mondială de Fotbal. "Am refuzat pentru că am îngrijorări în legătură cu această ţară", a spus eurodeputata malteză. Ea a precizat că a avut "două întâlniri cu reprezentanţi ai guvernului qatarez la Bruxelles" şi că a "refuzat" o cerere din partea Qatarului de a se adresa în Parlamentul European.

Fosta vicepreşedintă a Parlamentului European Eva Kaili, partenerul ei de viaţă Francesco Giorgi, care este şi asistent parlamentar, fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri - toţi social-democraţi -, plus lobby-istul şi directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolo Figa-Talamanca, sunt inculpaţi în acest scandal. Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie.

Într-o anchetă în curs, poliţia judiciară federală belgiană a găsit mai mult de 1,5 milioane de euro în numerar la domiciliile lui Kaili şi Panzeri şi a postat miercuri pe contul său oficial de Twitter mai multe fotografii cu banii confiscaţi. Pe de altă parte, Parlamentul European a decis joi suspendarea oricărei activităţi legislative legate de Qatar.

Cu o cvasiunanimitate (541 voturi pentru, două voturi contra şi trei abţineri), eurodeputaţii, "consternaţi" de aceste presupuse acte de corupţie care o vizează în primul rând pe eurodeputata socialistă elenă Eva Kaili, au decis să suspende "toate activităţile privind dosarele legislative legate de Qatar", în primul rând cele referitoare la o liberalizare a regimului de vize pentru Qatar şi Kuweit şi un acord în sectorul aviatic.

Partenerul Evei Kaili şi-a recunoscut implicarea şi l-a identificat pe Panzieri drept "creierul" operaţiunii

Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei din legislativul european care afectează deopotrivă Qatarul şi Marocul, şi a vorbit şi despre alte persoane implicate, relatează cotidianul belgian Le Soir.

Giorgi, asistent parlamentar în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de 2 ani pe care o are cu Kaili, în vârstă de 44 de ani, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută.

Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept "creier" al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000 de euro. Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.

Giorgi a mai acuzat încă doi eurodeputaţi social-democraţi: belgianul Marc Tarabella, al cărui domiciliu a fost deja percheziţionat de autorităţi în cadrul anchetei, dar care se află în libertate; şi italianul Andrea Cozzolino, pentru care tânărul Giorgi lucra ca asistent.

În ceea ce o priveşte, Kaili se află în detenţie şi urmează să fie adusă în faţa justiţiei la 22 decembrie, ea neputând să se prezinte miercuri din cauza unei greve a funcţionarilor. La percheziţii, poliţia a descoperit sute de mii de euro cash la locuinţa lui Kaili şi Giorgi, care au o relaţie de cinci ani. Agenţii l-au surprins şi pe tatăl lui Kaili ieşind dintr-un hotel din Bruxelles cu saci de bani, circumstanţă care le-a permis poliţiştilor să acţioneze, în pofida imunităţii parlamentare de care se bucură politiciana socialistă elenă.

Le Soir, cotidianul care, împreună cu Kanack, au dezvăluit în premieră scandalul, adaugă că Giorgi nu a acuzat-o pe europarlamentara belgiană Maria Arena, ea nefiind deocamdată vizată de operaţiunea poliţiei, care a făcut totuşi public faptul că unul dintre asistenţii acesteia este la rândul său inculpat.

Nu doar Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din legislativul european

Noile informaţii dezvăluite de Le Soir relevă tot mai clar că nu doar Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din legislativul european. Mai concret, cotidianul belgian îl semnalează pe ambasadorul Marocului la Varşovia, Abderrahim Atmoun, şi pe doi agenţi ai serviciului secret marocan, pe care nu-i identifică. 

De asemenea, eurodeputaţii au cerut "suspendarea imediată a titlurilor de acces ale reprezentanţilor intereselor qatareze" pe perioada anchetei judiciare. O decizie în acest sens urmează să fie luată de către preşedinta Parlamentului European. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Creierul" care a făcut de râs Parlamentul European. Șefa PE anunță reforme anticorupție. Război politic din cauza Qatargate