Antena Meniu Search
x

Video RCA-urile se tot scumpesc, chiar dacă plafonarea e în vigoare. Cât plăteşte acum un şofer din Ilfov care în 2023 achita 950 de lei

Asigurările obligatorii se tot scumpesc, chiar dacă e în vigoare plafonarea tarifelor RCA. Ofertele primite de şoferi sunt aproape duble faţă de anul trecut. Românii care observă creşteri mari de preţ se pot adresa Biroului Asigurătorilor Auto pentru a primi o ofertă mai bună, însă cererea este soluţionată în 2 săptămâni. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 09.05.2024, 20:08

Vezi și

Companiile de asigurare ar trebui să le ofere şoferilor tarifele practicate pe 28 februarie 2023 şi o ajustare de maximum 6,8%. În realitate, însă, preţurile sunt şi cu 45% mai mari faţă de anul trecut. Un şofer din Ilfov, încadrat la clasa B8 plătea anul trecut 950 lei pe o poliţă RCA pe 1 an. Acum acesta a primit o ofertă din partea aceleiaşi companii cu un preţ mai mare, de aproape 1.400 lei. Pentru o poliţă RCA pe 6 luni, o altă companie, are o ofertă cu peste 500 lei mai scumpă anul acesta faţă de 2023.

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a dorit să comenteze situaţia

"Preţurile au avut o evoluţie pozitivă. Se calculează la acea referinţă, dar este destul de dificil de anticipat care e pretul pacticat la acel moment, poate un anumit client a beneficiat de un pret promotional si de aici poate sa existe si o diferenta atat de mare", a declarat Dorel Duta, preşedinte UNSICAR. Şoferii se plâng de scumpiri. "Sunt duble. Este o inflaţie care se vede şi în RCA şi e trist", spune un şofer. "Trebuie sa o fac luna asta, dar oricum e dublu decat ce era cu ani in urma, pentru puterea de cumparare a romanilor e foarte mult", spune un alt şofer.

Românii care primesc cel puțin trei oferte de la trei firme diferite, care sunt mai mari cu 36% decât tariful de referință se pot adresa Biroului Asigurătorilor Auto Români - BAAR - pentru a primi un preţ mai bun. Transportatorii acuză autorităţile că nu fac controale la firmele de asigurări. "Cum poate sa verifice cineva cand sunt N tarife la fiecare asigurator? Si-au batut joc de noi. Niciunul nu supravegheaza. N-a fost niciun fel de polafonare", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Contactată de Observator, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a dorit să comenteze situatia. Plafonarea tarifelor RCA e în vigoare până la finalul lunii iunie. Până atunci Parlamentul va adopta şi noua lege care reformează sistemnul de asigurări din România. Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate. "Ca daca nu ne achitam polita la scadenta avem si ceva penalitati, dar putem sa fim inclusi intr-o baza de date ca si client rau platnic si ulterior sa nu mai putem beneficia de aceasta facilitate. Vorbim de un noian de preturi si e greu sa faci comparatie", a declarat Dorel Duta, preşedinte UNSICAR. Cei care nu folosesc mașina o perioadă vor putea solicita suspendarea asigurării.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri economice » RCA-urile se tot scumpesc, chiar dacă plafonarea e în vigoare. Cât plăteşte acum un şofer din Ilfov care în 2023 achita 950 de lei