Serviciul la care apelează tot mai mulţi români când îşi cumpără un apartament. Costurile pleacă de la 30.000 de euro: "Am avut încredere"
Designerii de interior spun că pot face orice vis realitate, pentru cei care sunt dispuşi să plătească. Cât? Depinde unde locuiţi şi cât spaţiu aveţi la dispoziţie. Cert este că preţurile pot ajunge chiar şi la 300.000 de euro pentru un apartament şi jumătate de milion pentru o casă.
De Ingrid Tîrziu la 14.02.2024, 18:37Simplu şi complex în acelaşi timp: o provocare pentru noi, dar şi pentru desingerii care ne pot transforma acasă visele în realitate.
Alexandra Nicula, designer de interior: Pentru a scoate din anonimat acest spaţiu, am optat pentru un tapet special creat pentru contactul cu apa. Putem salva bugetul de amenajare al băilor folosind mai multe finisaje, tapet în combinaţie cu plăci ceramice sau vopsea decorativă.
În pandemie, românii şi-au îndreptat atenţia spre propriile case.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Românii caută tot mai mult uşile ascunse, care pornesc de la 800 de euro şi sunt o găselniţă pentru o locuinţă mai mare. La fel şi plăcile din ceramică specială care înlocuiesc gresia sau faianţa. Pornesc de la 60 de euro şi arată ca un parchet.
- Cel mai important detaliu când cumpărăm o casă la ţară. Cazul lui Tiberiu şi al Dianei, care şi-au vândut...
- Cartierul din Capitală unde preţul mediu al unui apartament cu 2 camere a scăzut sub 60.000 de euro. Zona unde...
- Cu cât se vinde un apartament vechi în Capitală. Prețul pe metru pătrat e mai mare decât pentru locuințele noi
Designerii au avut tot mai multi clienţi după pandemie
În ultimii trei ani, designerii au avut tot mai multi clienţi. Şi bugetele pentru amenajări interioare s-au dublat. Pentru un apartament cu două camere, bugetul este între 30 şi 45.000 de euro.
Alexandra Nicula, designer de interior: Este undeva la 30% din preţul de achiziţie al apartamentului, minim. Oamenii care achiziţionează sau îşi doresc să-şi amenajeze locuinţele sunt mai atenţi la preţuri, cât şi la finisaje. În sensul că preferă să aleagă un finisaj mai scump astfel încât să reflecte durabilitatea acestuia, să nu-l schimbăm peste 5 ani.
Tânăr: Pregătirea mea nu este în acest domeniu şi am zis să nu pierd banii fără rost. Ştiind că ei cu asta se ocupă am avut încredere că la final voi fi mulţumit raport preţ calitate.
Studio de 38 de mp, amenajat luxos cu 30.000 de euro
Şi în zona amenajărilor premium sunt tot mai multe cereri. Într-un complex de lux din sectorul 1 al Capitalei, Şerban a amenajat un studio de 38 de mp cu 30.000 de euro.
Şerban Georgescu, designer de interior: Am reuşit să transformăm acest spaţiu să pară că are 48, poate 50 de mp. Lumina este foarte importantă, pereţii sunt foarte importanţi. Delimitarea este foarte importantă. Să ştim că avem o zonă în care să ne relaxăm, o zonă în care mâncăm, o zonă în care mâncăm şi o zonă de noapte.
Cei care nu apelează la designeri şi se descurcă pe cont propriu, trebuie să fie mult mai atenţi la ce investiţii fac.
Bărbat: Să fie calitate şi un preţ rezonabil.
Andrei Ocroteală, şef raion magazin bricolaj: La o canapea, de exemplu dacă este mai ieftină sunt sceptici la calitate. Toată lumea caută să fie mai calitativă. Lumea caută să personalizeze.
Unii dau pe amenajări cât dau alţii pe trei apartamente
Există şi clienţi care dau pe amenajări cât dau alţii pe trei apartamente. Un penthouse cu mobilă şi finisaje la cel mai înalt nivel poate ajunge până la 300.000 de euro pentru amenajări interioare, iar o casă poate depăşi 500.000 de euro.