Tone de legume ajung la gunoi, după ce Fiscul a început controalele la sânge. Cei care dictau preţul şi cumpărau de la fermieri nu mai pot intra în pieţe
Fermierii români aruncă tone de legume la gunoi. Spun că nu reușesc să-şi mai vândă marfa în pieţele angro. Principalii lor cumpărători, samsarii, nu mai pot intra în pieţe, pentru că Fiscul a început controale la sânge. O situaţie paradoxală, care arată că statul a încurajat, de-a lungul anilor, acest sistem ilegal. Singura soluţie pentru micii producători este asocierea în cooperative agricole.
De Alin Stan la 26.04.2024, 20:08Piaţa Pucheni, cea mai mare de legume și fructe din București. Producătorii de aici îşi vând marfa în mare parte către intermediari. Aceştia din urmă cumpără ieftin şi vând scump în alte pieţe. Mulţi dintre ei nu plătesc taxe către stat şi nu au actele în regulă. Aşa că Fiscul, într-un sfârşit, a pornit pe urmele lor. În mod paradoxal, însă, mulţi fermieri sunt victime colaterale, pentru că sunt dependenţi de samsari.
Tone de legume, la gunoi
Marius, legumicultor: Ce să vând? O arunc. Nu mai e nimic de capul ei. Nu am vândut nimic din ea. Sunt producător şi pe langa ridiche, ce sa fac, stau aici degeaba. Este un milion taxa, trebuie să mănânci, să bei.
Alţi producători nu mai ajung deloc cu marfa în pieţe. Spun că mai bine o distrug pe câmp, decât să le-o dea samsarilor la preţ de nimic. Sorin cultivă salată. Intermediarii o cumpărau de la el cu 70 de bani şi o vindeau în pieţe cu doi lei.
- Ce fac mai nou românii, din pofta de legume proaspete. Soluţia îi miră pe mulţi: "Nu sunt atât de ieftine!"
- Cât costă un kilogram de roşii româneşti în pieţe. Tarabele sunt pline de trufandale
- Soluția găsită de un legumicultor pentru ca roadele muncii să facă față temperaturilor scăzute. Prețurile...
Sorin, legumicultor: Ia, uite! Îngrăşământ natural. De multe ori aruncăm marfa pe care nu reuşim să o valorificăm. O aruncăm, o frezăm cu tractorul.
ANAF a luat la puricat de aproape 3 săptămâni pieţele angro. Sunt verificati toţi comercianţii, inclusiv intermediarii de bună credinţă care se plâng că nu mai pot vinde din cauza controalelor.
Nicolae, intermediar: Te obligă să pui preţul la marfă că aşa vor ei. Suntem nemulţumiţi. Nici clienţii nu mai vin.
Samsarii, luaţi în colimatoriu
Problema nu ar fi samsarii, ci faptul că legumicultorii nu se asociază în cooperative, spun asociaţiile de profil. Acestea le oferă spaţii de depozitare şi contracte cu diferite lanţuri de magazine sau fabrici de conserve.
Vlad Gheorghe, OIPA: Statul român ar trebui să încurajeze comercializarea pe piata internă printr-o reţea naţională de magazine. Categoric aici vor fi si acele depozite de care vorbea domnul ministru.
Legumicultorii spun că nici aşa nu supravieţuiesc.
Sorin, legumicultor: Am încercat să ne asociem, să facem grup de producători. l-am făcut degeaba. Nu am putut să intrăm în niciun depozit. Să avem piaţă de desfacere noi producătorii să avem unde să vindem produsele. Supermarketurile să se aprovizioneze direct de la producător.
În România sunt peste 4.000 de cooperative, conform datelor Ministerului Agriculturii.