Antena Meniu Search
x

Video Ce fac mai nou românii, din pofta de legume proaspete. Soluţia îi miră pe mulţi: "Nu sunt atât de ieftine!"

Pofta de legume proaspete, din propria grădina, creşte constant la noi în ţară. Mulţi dintre cei care au curţi folosesc răsaduri autohtone. Acum este perioada în care plantează roşii, iar foarte căutate sunt soiuri rare şi hibrid - tomate negre, tricolore sau cu proprietăţi.medicinale. Nu doar că arată inedit, dar au şi gust mai bun, se laudă fermierii.

de Redactia Observator

la 20.04.2024, 20:11

Vezi și

"Este o roşie de tip cherry din aceea neagră". Vali Moise a plantat în această primăvară mii de fire de roşii pestriţe şi negre, soiuri tot mai cerute de clienţii săi.

Răsadurile hibrid, tot mai căutate

"Sunt roşiile tigrate. Roşiile negre sunt special create. Este un hibrid pentru persoanele care au probleme de diabet. Sunt uşor acrişoare. Nu toată lumea le agrează, dar cel puţin câte un client care a venit pe la noi a incercat să vadă cum sunt. Avem o gamă de tip cherry, eu le spun tricolorul. Roşu, galben şi albastru. Mergeam cu ea la piaţă, cu sacoşica si o vindeam la cumpărători. Azi un pic, mâine un pic. Cererea a fost tot mai mare şi aşa am mers şi noi", spune Vali Moise, legumicultor.

Nu doar roşiile sunt încruşitate sau modificate."Este un tip de ardei mai borcănat. Când îl umple gospodinele, că se aşază frumos în cratiţă. Mai avem tot la ardeiul gras potopul. Are o formă mai ascuţită, dar este mai gros în peretele celular. Avem una dintre specialităţile la busuioc. Busuiocul roşu comestibil cu o anumită aromă. Busuiocul cu lămâie şi busuiocul scorţişoară", adaugă Vali Moise, legumicultor.

Pe acelaşi subiect

În pieţe, cumpărătorii caută diversitate. "Roşii grase. Astea grase merg la făcut bulion, suc de roşii, la salate. Am dat 50 de lei pe 4 soiuri de răsad. Am luat şi răsad de busuioc alimentar", arată un cumpărător. "Răsaduri de roşii, de ardei, vinete pentru o mică grădină. Există mai multe. Şi inimă de bou şi cheryy. Pentru câteva fire, vreo 200 de lei. Nu sunt atât de ieftine", spune un altul.

Legumicultorii garantează că producţia va fi bună, pentru ca aceste soiuri sunt adaptate solului românesc. "Avem hibrid. Aceşti hibrizi provin prin încrucişarea soiurilor şi ameliorarea lor mai favorabilă ca producţie şi aclimatizate la aceste condiţii. Răsadurile în sinea lor de legume azi, cam 70% sunt hibride. Nu mai sunt soiurile acelea care se păstrează", a declarat Gheorghe Vlad, OIPA.

Un fir de tomate se vinde cu 1 leu 50. La fel, ardeiul, castravetele sau busuiocul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Ce fac mai nou românii, din pofta de legume proaspete. Soluţia îi miră pe mulţi: "Nu sunt atât de ieftine!"