Video Soluția găsită de un legumicultor pentru ca roadele muncii să facă față temperaturilor scăzute. Prețurile pornesc de la 1.500 de lei
Vremea dă fiori reci legumicultorilor. Ar putea pierde toate roadele muncii din cauza temperaturilor neobişnuit de scăzute. Aşa că îşi încălzesc serele cum pot: unii folosesc folii de protecţie sau cabluri care menţin căldura, alţii au adevărate centrale termice pe care au cheltuit mii de euro.
Temperaturile din ultimele zile, ajunse în pragul îngheţului - spaima legumicultorilor. Daniel are peste 600 de mii de răsaduri în cele 10 solarii şi, pentru a nu rămâne fără roadele muncii, îşi protejează roşiile, castraveţii şi ardeii prin diverse sisteme de încălzire.
Daniel Bilinciuc, legumicultor: Solarul are folia lui propriu-zisă şi la bara de cultură venim cu altă folie, care are efect de termicitate. Avem centrala, cu asta noi reuşim să menţinem temperatura la răsaduri. Punem cox, încălzim apa şi apa fierbinte o trimitem prin ventiloconvectoare şi în spate sunt nişte ventilatoare şi suflă aer cald în solar. Suntem la pragul critic al plantelor, la 9 grade într-o oră se încălzeşte apa şi ridică temperatura până la 20 de grade.
Încălzirea serelor nu e ieftină deloc
Încălzirea serelor nu e ieftină deloc. În funcţie de sistemul ales, fermierii plătesc preţuri care pornesc de la 1.500 de lei şi pot ajunge până la câteva mii de euro.
- Roşii cherry româneşti, mai scumpe cu 30% faţă de anul trecut. Cât costă o caserolă de 250 de grame
- Afacerea cu care doi proprietari de sere din România au dat lovitura. S-au inspirat după ce au lucrat în...
- Topul Forbes al miliardarilor, mai mare ca oricând. Şase dintre bogaţii lumii sunt români
- România are 6 luni să rezolve problema pensiilor speciale. 700 de milioane de euro din PNRR, blocate de UE
- Se reiau zborurile pe Aeroportul Băneasa. Cele 7 curse operate pe "Aurel Vlaicu": o companie low-cost sparge gheaţa
Angela Bertea, reporter Observator: Într-un astfel de solar, fără o sursă de încălzire, temperatura ar scădea în câteva ore. Spre exemplu, dacă afară ar fi 0 grade, aici în interior nu am avea mai mult de 2-3 grade, ceea ce ar însemna un stres termic enorm pentru plante şi un risc de a pierde întreaga cultură şi toată munca depusă până acum.
Udatul răsadurilor trebuie făcut cu mare atenţie
În zilele friguroase, şi udatul răsadurilor trebuie făcut cu mare atenţie. La câţiva kilometri distanţă, Aurica îşi înveleşte, la propriu, răsadurile.
Aurica Ilisei, legumicultor: Acum pământul este cald si rămâne căldura sub. Ele ajută şi la îngheţ, materialul ăsta.
Vremea rămâne rece şi în zilele următoare. Abia spre sfârşitul săptămânii vom avea temperaturi apropiate de normalul perioadei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰