Antena LIVE

Curs valutar

Admitere liceu 2024. Ierarhia elevilor pe județe și în București a fost publicată de ministerul Educației

Admiterea la liceu 2024. Ministerul Educației a publicat miercuri, 10 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro ierarhia pe județe și în București a absolvenţilor claselor a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională 2024 și vor să se înscrie la liceu. Completarea fişelor de înscriere începe joi, 11 iulie. Repartizarea computerizată este programată pentru 24 iulie. 

De la 10.07.2024, 16:24
WhatsApp
Admitere liceu 2024. Ierarhia elevilor pe județe și în București, publicată astăzi de ministerul Educației Hepta

UPDATE. Ministerul Educaţiei a publicat pe admitere.edu.ro. Pentru a vizualiza locul pe care este clasat, un elev trebuie să aleagă judeţul de provenienţă şi să introducă apoi codul de candidat. 

Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat pentru anul şcolar 2024 - 2025 se va desfășura potrivit prevederilor ► Ordinului nr. 6.154/31.08.2023 și a anexelor aferente. Potrivit ministerului Educaţiei, în acest document se regăseşte inclusiv Metodologia de organizare şi desfăşurare şi structura probelor de aptitudini pentru admiterea în liceele vocaționale.

Ghid pentru admiterea la liceu 2024

Ministerul Educaţiei a realizat un Ghid privind admiterea la liceu 2024. Materialul, postat pe site-ul instituției, face recomandări pentru părinţi şi candidați, cărora le cere să fie atenţi la specializările alese, dar şi să aibă un număr suficient de opţiuni, astfel încât elevii să nu rămână nerepartizaţi. Documentul a fost publicat inclusiv de ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Pe acelaşi subiect

Concret, ghidul pentru admiterea la liceu 2024 conține detalii considerate importante de ministerul Educației. Le redăm mai jos: 

"Când vei completa opțiunile?

Repartizarea pe locurile speciale pentru romi și CES

Atentie! Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru romi/CES și cei care au fost repartizați și solicită renunțarea la loc pot participa la repartizarea computerizată.

Admiterea în învățământul special

Ce este recomandat să faci înainte de completarea opțiunilor:

Cum se completează opțiunile în fișa de înscriere?

Candidezi în alt județ? Iată ce trebuie să știi:

Ce se întâmplă după repartizarea computerizată?

Situații speciale după repartizare? Care sunt? Cum se soluționează?

Au trecut toate etapele anterioare și nu ești, încă, înscris într-un liceu?

Rezultate finale Evaluare Naţională 2024: 74,5% dintre elevi au luat medii mai mari sau egale cu 5, după contestaţii

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate, marţi, de ministerul Educaţiei: 74,5% dintre elevi au luat medii mai mari sau egale cu 5, după contestaţii. În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 74,5% (113.911 elevi), în creştere cu 0,1% (203 elevi) faţă de rezultatele iniţiale (74,4%). În anul 2023, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 76,4%

Potrivit ministerului Educaţiei, au fost depuse 27.640 de contestaţii (8,76% din numărul total de lucrări), nivel relativ similar celui consemnat în anul 2023 (27.128 - 8,52%). Au fost depuse 14.485 contestaţii la Limba şi literatura română (18.465 - 2023), 425 la Limba şi literatura maternă (444 - 2023), 12.730 la Matematică (8.219 - 2023). Pentru 14.720 de lucrări (16.476 de lucrări în anul 2023), contestaţiile au schimbat nota prin creştere, iar pentru 9.646 de lucrări (7.668 de lucrări în anul 2023) notele au fost modificate prin scădere. La Matematică, în cazul a 98,1% (12.488) dintre lucrările reevaluate, diferenţa între nota iniţială şi cea obţinută în urma reevaluării a fost sub 0,5 puncte (în plus sau în minus). Dintre acestea, pentru 2.438 dintre lucrări nota iniţială nu a fost modificată. La proba de Limba şi literatura română, în cazul a 77,4% (11.208) dintre lucrările reevaluate, diferenţa între nota iniţială şi nota obţinută în urma reevaluării a fost sub 0,5 puncte (în plus sau în minus). Dintre acestea, pentru 814 dintre lucrări nota iniţială nu a fost modificată. La proba de Limba şi literatura maternă, 322 de lucrări din 425 (75,8%) au diferenţe mai mici de 0,5 puncte, iar 23 de lucrări au rămas cu note nemodificate.

Citeşte şi ► Sidonia a luat 9,95 la Evaluarea Națională și a făcut contestație. Ce note a primit după reevaluare: "Este ireal, mi se pare că visez"

Pe evaluare.edu.ro şi observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a. 

Fişă înscriere la liceu 2024. La ce trebuie să fie atenţi elevii şi părinţii

Procesul de completare a fişelor de înscriere la liceu 2024 începe pe 11 iulie 2024 şi este unul extrem de stufos. Mai întâi, elevii au de completat fişele propriu-zise, acţiunea pe care o pot efectua până pe 19 iulie, inclusiv, dar cu excepţia zilelor de sâmbătă, 13 iulie, şi duminică, 14 iulie. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal se face abia pe 24 iulie 2024, iar, ulterior, autorităţile au la dispoziţie termen până pe 2 august 2024 să rezolve eventualele situaţii speciale apărute după repartizarea computerizată, cum ar fi lămurirea situaţiei unităţilor de învăţământ care rămân cu locuri neocupate.

Trebuie precizat că elevii trebuie să completeze fişele de înscriere la liceu 2024 atât în compania a cel puţin unui dintre părinţi sau reprezentanţi legali, cât şi în compania dirigintelui avut în clasele 5-8. De altfel, fişa de înscriere la liceu trebuie semnată atât de diriginte, cât şi de părinte, tutore sau reprezentant legal. Apoi, apar în discuţie elementele să zicem tehnice. Elevii trebuie să precizeze dacă au posibilitatea de a candida pe locurile speciale pentru rromi sau pe locurile speciale pentru cei cu CES (Cerinţe Educaţionale Speciale). În cele din urmă ajungem şi la cel mai important aspect. Elevii trebuie să bifeze codul judeţ pentru care se completează opţiuni, denumirea judeţului, numărul total de opţiuni, dar mai ales codul alocat fiecărei specializări în planul de şcolarizare. Aici este momentul în care se recomandă ca elevii să bifeze cât mai multe opţiuni, cât mai multe specializări, astfel încât să nu rămână nerepartizaţi. Când completează fişa de înscriere la liceu, elevii şi părinţii trebuie să fie atenţi la poziţia din ierarhia judeţeană. Acestora li se recomandă să nu uite că opţiunile trebuie completate în sens orizontal. Asta înseamnă că trebuie să fie atenți să nu treacă a doua opţiune în căsuţa de sub cea de la numărul 1, căsuţa respectivă fiind abia opţiunea a opta. Nu în ultimul rând, elevii şi părinţii trebuie să fie atenţi la numărul de opţiuni bifate. Pentru cei cu medie mai mică se recomandă bifarea unui număr şi mai mare de opţiuni, astfel încât elevul să nu rămână fără loc la liceu.

Cum se calculează media de admitere la liceu în 2024

Ordinul de ministru cu procedura de admitere precizează, în Anexa 2, modul de calcul al mediei de admitere:

"1. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională*.

* Candidații care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și au susținut evaluarea națională la limba și literatura maternă respectivă pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă. În acest sens, părinții sau reprezentanții legali ai acestor candidați completează o declarație, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, semnată de părinte sau reprezentat legal și de candidat, care însoțește fișa de înscriere în vederea repartizării computerizate și se depune la secretariatul unității de învățământ de proveniență în perioada prevăzută de calendar. Acești candidați, care au optat pentru stabilirea mediei generale la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, nu pot fi repartizați computerizat în învățământul liceal în clase cu predare în limbile minorităților naționale".

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

Care a fost ultima medie de admitere liceu în 2023

Peste 111.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi în învăţământul liceal în etapa de repartizare computerizată în 2023. Din totalul elevilor (112.747) cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal, au fost repartizați computerizat 111.128 de elevi (98,56%), număr care indică o creștere de peste 21.000 de elevi repartizați, cumulat, comparativ cu anii anteriori: 110.035 de elevi în anul 2022, respectiv 89.983 de elevi în anul 2021. Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune (52.896). În total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev.

În topul celor mai bune licee din ţară, Colegiul Sfântul Sava şi Colegiul Gheorghe Lazăr, din Capitală, domină primele două poziţii. Ultima medie de admitere la cel mai bun liceu a fost. 9.95.

Nota finală pentru cea mai bună pentru o specializare din afara Capitalei este la Colegiul Național "Vasile Alecsandri", din Galați – 9,82 pentru clasa de Matematică - Informatică – bilingv limba engleză. Ultimul din acest clasament este Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, cu o medie de 9,70 pentru specializarea Matematică - Informatică.

Veronica Micu

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

admitere liceu 2024 admitere liceu repartizare liceu ierarhie admitere liceu 2024
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025