Înscrierea la liceu începe din 11 iulie 2024. Cum se completează corect fişa. Ce se întâmplă dacă elevii greşesc
Peste 100.000 de elevi au trecut cu bine peste examenul de Evaluare Naţională 2024, iar pentru ei încep, acum, emoţiile înscrierii la unul dintre liceele dorite.
Peste 160.000 de elevi s-au înscris la Evaluarea Naţională 2024, dar doar circa 153.000 dintre aceştia au participat efectiv la toate probele examenului, iar aproape 75% dintre participanţi au obţinut note de trecere.
Pentru elevii care au trecut cu bine de Evaluarea Naţională 2024 încep emoţiile înscrierii efective la liceu, emoţii care se întind pe o perioadă destul de lungă de timp, procesul fiind unul complex.
Înscrierea la liceu se face în perioada 11-19 iulie 2024
Elevii au la dispoziţie o săptămână pentru a depune, ajutaţi de părinţi şi de diriginţi, fişele de înscriere la liceu. Vorbim despre perioada 11-19 iulie 2024, însă cu excepţia zilelor de sâmbătă, 13 iulie 2024, şi duminică, 14 iulie 2024.
Este perioada în care se introduc fişele de înscriere în baza de date computerizată, iar cei implicaţi în mod direct, în special elevi şi părinţi, au de verificat corectitudinea datelor din fişe şi corectarea eventualelor greşeli.
Completarea fişei de înscriere la liceu în 2024
Specialiştii au făcut o serie de recomandări în legătură cu completarea fişelor de înscriere la liceu în 2024. Printre acestea se regăseşte ideea de a bifa cât mai multe opţiuni de licee dorite, astfel încât elevul să fie sigur că obţine înscrierea la unul dintre liceele dorite.
De asemenea, se recomandă completarea fişei de înscriere la liceu cu efectuarea unor alegeri oneste, respectiv să bifăm licee unde ştim că am avea şanse să fim admişi raportat la rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională 2024.
Ce se întâmplă dacă se fac greşeli în fişă
În principiu, elevii au posibilitatea de a verifica datele trecute în fişa de înscriere la liceu în 2024 înainte ca aceasta să fie înregistrată în aplicaţia informatică centralizată.
În cazul în care se observă greşeli, elevii au la dispoziţie posibilitatea de a corecta eventualele greșeli în baza de date computerizată, înainte ca fişele corectate să fie listate.
Ce urmează după depunerea fişei de înscriere
După ce depun fişa de înscriere la liceu, elevii au de aşteptat procesul care trebuie efectuat până pe 24 iulie 2024, când este programat repartizarea computerizată a elevilor în învăţământul liceal.
Conform edupedu.ro, vorbim despre un proces care cuprinde etape precum "transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată", "Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională" şi "Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată".
Rezultatele repartizării computerizate se afişează pe 24 iulie
Conform sursei amintite, pe 24 iulie 2024 avem atât repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024–2025, cât şi comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.
Totuşi, procesul de înscriere la liceu este departe de a se fi încheiat. Spunem asta pentru că elevii trebuie să-şi depună dosarele la şcolile la care au fost repartizat în intervalul 25-30 iulie.
De asemenea, şcolile anunţă pe 30 iulie dacă au rămas cu locuri libere în urma repartizării computerizate, iar membrii comisiei de admitere de la fiecare judeţ în parte sau de la municipiul Bucureşti au la dispoziţie perioada 31 iulie 2024 - 2 august 2024 pentru a rezolva situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰