Bătăile între elevi filmate în Gorj ar putea duce la schimbarea legislației
Se caută soluţii pentru a opri valul de violenţe în rândul adolescenţilor. Bătăile între copii, filmate în județul Gorj, ar putea duce la schimbarea legislației pentru ca minorii să fie protejați mai bine, atât în școli, cât și în afara lor. Ar fi nevoie de mai mulţi psihologi în şcoală pentru a descoperi din timp potenţialii agresori.
De Diana Speretoiu la 20.09.2020, 22:47- Un sfert din școlile gorjene nu au psiholog.
- În Gorj, doar 6 polițiști acoperă peste 100 de școli.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.
Imaginile de o violență greu de privit, în care se văd copile de 12 și 13 ani lovite în repetate rânduri și umilite de alte fete mai mari au readus în prim plan o problemă mai veche: nu avem specialişti în şcoli, consilieri care ar putea depista minorii violenţi şi victimele lor.
25% din școlile din județul Gorj nu au nici măcar un psiholog, iar cele care au, nu au suficienți. Așa s-a ajuns în situația ca un singur psiholog, de exemplu, să asigure consiliere chiar și pentru o mie de elevi
Ca să nu mai descopere copiii cu probleme prea târziu ori de la televizor, mai multi specialişti din educaţie, poliţişti şi psihologi din Gorj s-au întâlnit pentru a găsi soluţii. Primul pas: mai mulţi psihologi în şcoli.
Lidia Bîrsanu, psiholog: Ar ajuta foarte tare pentru că rolul consilierului școlar este esențial în școală. O să facă front comun cu celelalte cadre didactice, știu cât de cât de istoricul familial al copilului.
Dacă lăsăm ca lucrurile să se agraveze, cu atât mai mult va fi aproape imposibil ca acel copil să redevină la vârsta adultă și să conștientizeze, să se poată integra în mediul social
Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj: Vom solicita, prin Inspectoratul Școlar Județean Ministerului Educației să fie scoase posturile la concurs și bugetul să fie asigurat de către Ministerul Educației. Este necesar nu numai la Gorj, în toată țara.
Până atunci, toată lumea își pune speranțele în nou-înfiinţata Poliţie Şcolară ca să prevină delincvența juvenilă.
Cosmin Pistol, prefectul județului Gorj: Are o misiune destul de grea, va trebui să empatizeze cu elevii și să gestioneze foarte bine relația cu părinții.
Doar că nu prea ai cu cine să faci asta. În toată țara, există în jur de 200 de poliţişti dedicaţi misiunii, iar în județul Gorj, doar 6 acoperă mai bine de 100 de şcoli.