"A început războiul, băi! Hai să fugim!" Atacul asupra Portului Reni, prin ochii marinarilor români aflaţi la câţiva paşi
Războiul din Ucraina a ajuns la 200 de metri de România. Bombele Rusiei au căzut azi-noapte în porturile Reni şi Ismail, de pe malul ucrainean al Dunării. Şase nave româneşti aşteptau acolo să fie încărcate cu cereale. Zeci de marinari români s-au temut că îşi trăiesc ultimele clipe când au văzut 15 drone ruseşti care lansau proiectile. Cel puţin şapte oameni au fost răniţi după atacul din port, dar printre ei nu sunt şi conaţionali. Ministerul Apărării calmează spiritele: nu există pericolul unui atac din străinătate.
De Adrian Obreja la 24.07.2023, 19:20- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Uite-o, măi! Uite drona! Băi, vezi că aici o detonează! Uite-o, măi, frate! Uite drona, frate!
Ia uite-o! Ia uite-o cum cade! Direct pe port, băi, băiatule! Jos!"
Marinarii români de pe navele ancorate în portul ucrainean Reni nu au ştiut cum să fugă mai repede din calea atacului rusesc: "A început războiul, băi! Port Reni, aproape de România! Băi, frate, băi! Hai să fugim!"
Marinarii georgieni au filmat şi ei atacul rusesc.
- Reacţia României după ce ruşii au bombardat portul Reni, lângă graniţele noastre: O escaladare foarte aproape...
- Bilanţul bombardamentelor din portul Reni: Depozite de cereale distruse, nave avariate, mai mulţi răniţi. Ruşii...
- Marinar român bombardat de ruşi în portul Reni: "Am ieşit în faţa altei nave, dacă eram în spatele ei eram...
Bombele ruşilor au căzut la 200 de metri de apele teritoriale ale României
Bombele ruşilor au căzut la 200 de metri de apele teritoriale ale României şi la 15 kilometri de Galaţi, unde urmau să ajungă navele încărcate cu cerealele ucrainene. Atacul asupra porturilor Reni şi Ismail a fost dat cu drone Shahed, de fabricație iraniană, și a durat patru ore, a anunţat Ucraina. Navele româneşti s-au întors de urgenţă în apele noastre teritoriale, fără să mai aştepte actele oficiale pentru mărfuri şi acordul de a părăsi portul. Când s-au liniştit, marinarii au trimis filmările lor şi descrierea atacului pe Fii Observator.
"Ultima dronă, când a venit, venea chiar spre prova noastră şi am zis că acolo ne găsim sfârşitul. Nu a nimerit cu prima bombă şi ne-am dat seama că e groasă şi că trebuie să plecăm. În momentul ăla, dacă mai întârziam două minute, atunci se întâmpla nenorocirea. A căzut exact de unde am plecat noi. După ce au plecat ei, imediat a căzut, în acelaşi loc", povestesc marinarii.
Comandanţii navelor româneşti nu vor să se mai întoarcă în portul Reni
Şocaţi la gândul că puteau ajunge victime colatareale în războiul pornit de Rusia, comandanţii navelor româneşti nu vor să se mai întoarcă în portul Reni. Bombardamentul nemilos al Rusiei i-a şocat.
Adrian Obreja, reporter Observator: Se vede undeva în plan îndepărtat turnul de control, iar radarul nu se mai învârte, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple tot timpul. Sunt şi trei silozuri dărâmate complet. Se vede clar că au fost afectate de atacul cu drone.
"Ca şi comandant, dacă nu se cere să mergem să facem revizia la Reni...în niciun caz, pentru că echipajul meu este mult mai valoros ca orice altceva. Viaţa e mai importantă ca orice, toţi avem copii, avem familii", explică un comandant.
Mesajul transmis de Klaus Iohannis după atac
Klaus Iohannis a trimis un mesaj ferm. Condamn cu fermitate recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, a scris preşedintele pe Twitter. În urma atacului, Ministerul Apărării a trimis un comunicat în care spune că în acest moment nu apare posibilitatea unor amenințări militare directe. "Nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României", a transmis MApN.
Analiştii de politică externă văd altfel lucrurile.
Costin Ciobanu, analist politică externă: S-ar putea să avem parte de incidente mult mai frecvente, s ar putea să avem parte de provocări. Arată vulnerabilităţile de securitate care există în Marea Neagră, arată felul în care Rusia poate să determina schimbări în zona Mării Negre, să pună presiuni pe ţărilor din regiune.
Rusia vrea să oprească convoaiele din Marea Neagră şi va ataca toate navele care opresc în porturile ucrainene
Porturile Reni şi Ismail sunt printre puţinele alternative pe care le mai are Ucraina pentru a-şi exporta grânele. De miercurea trecută, de când Rusia s-a retras din acordul pentru cerealele ucrainene, armata lui Putin a atacat porturile Odesa, Nikolaev şi Ciornomorsk şi a distrus silozurile.
Până săptămâna trecută, cerealele Ucrainei erau transportate pe Marea Neagră, printr-un culoar agreat de ruşi şi ucraineni prin apele intenaţionale. Singurele alternative sunt acum pe Dunăre sau prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei din Marea Neagră, cum a cerut Ucraina la ONU.
Rusia vrea să oprească însă convoaiele din Marea Neagră şi a anunţat că va ataca toate navele care opresc în porturile ucrainene. În replică, Ucraina a atacat şi ea. Două drone au fost doborâte de trupele antiaeriane ale Rusiei deasupra Moscovei, chiar lângă sediul Ministerului Apărării.