Antena Meniu Search
x

Reacţia României după ce ruşii au bombardat portul Reni, lângă graniţele noastre: O escaladare foarte aproape de România

Război în Ucraina. Atac cu drone la doar 500 de metri de graniţele României. Armata rusă a bombardat în această dimineaţă portul ucrainean Reni, situat pe Dunăre. Preşedintele Iohannis condamnă "ferm" recentele atacuri ale Rusiei şi avertizează că escaladarea prezintă riscuri grave pentru securitatea în zonă. Iar premierul Ciolacu face apel la Rusia să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. Mai mulţi marinari români care se aflau în port au fost martori şi chiar au filmat exploziile. Şi marinarii aflaţi pe partea românească a Dunării au filmat atacul. Mai multe persoane au fost rănite. Șase nave românești care se aflau în portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc.

de Redactia Observator

la 24.07.2023, 14:50

Reacţia României după ce ruşii au bombardat portul Reni, la doar 200 de metri de graniţele noastre: Facem apel la Rusia
Reacţia României după ce ruşii au bombardat portul Reni, la doar 200 de metri de graniţele noastre: Facem apel la Rusia - Observator

Explozii puternice la doar 500 de metri de graniţele României. Mai multe drone ruseşti au bombardat portul ucrainean Reni, situat pe Dunăre. Vorbim despre un port aflat la 10 kilometri de oraşul Galaţi şi implicit cel mai apropiat bombardament de graniţa României de la invadarea Ucrainei. 

Exploziile puternice au fost surprinse de doi marinari români care încărcau cereale în port. "Am ieşit în faţa altei nave, dacă eram în spatele ei eram morţi. Soldaţii ucraineni au început să tragă în drone, nu au nimerit niciuna"a relatat pentru Observator un marinar român care încărca cereale în port

În urma impactului, mai mulți angajați ai portului Reni au fost răniți, iar infrastructura portului distrusă. 

Iohannis, despre atacul asupra portului Reni: Escaladarea prezintă riscuri grave pentru securitatea în zonă

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă "ferm" recentele atacuri ale Rusiei împotriva Ucrainei, pe Dunăre, în apropierea graniţei cu România. "Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, care este foarte aproape de România. Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat şi implicit securitatea alimentară la nivel global", a transmis şeful statului, luni, pe Twitter.

Ciolacu: Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare

Premierul Marcel Ciolacu a condamnat ferm atacurile aeriene ale forţelor armate ruse asupra ţintelor civile şi, totodată, asupra infrastructurii critice din Ucraina, lansând, în context, un apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste acţiuni asupra infrastructurii portuare ucrainene.

"Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială şi punând astfel în pericol numeroase persoane.

Deteriorarea securităţii alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecinţele ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluţii practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către pieţele globale", a afirmat premierul Ciolacu, potrivit unui comunicat.

Portul Reni din Ucraina, bombardat de ruşi

Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) şi a distrus un hangar cu grâne, a anunţat luni Comandamentul operaţional ucrainean din sudul ţării "Pivden". Purtătoarea de cuvânt a acestui comandament, Natalia Gumeniuk, a transmis că inamicul a vizat în special porturile din partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene, potrivit Unian.

Purtătorul de cuvânt al Armatei voluntarilor ucraineni "Sud", Serghei Bratciuk, a declarat că alerta de raid aerian a durat la Odesa "exact 3 ore şi 53 de minute". "Trei drone au fost distruse de forţele de apărare antiaeriană", adaugă Comandamentul operaţional "Pivden", potrivit căruia "inamicul continuă să terorizeze Odesa". În urma atacului, au fost avariate unele instalaţii într-un port din regiunea Odesei, în special macarale care asigurau funcţionarea portului, a mai spus ea.

Vizată cu regularitate de atacurile ruseşti, Odesa - oraş-port la Marea Neagră, al cărui centru istoric a fost inclus la începutul anului în patrimoniul mondial al UNESCO - a fost ţinta unui masiv atac sâmbătă seara, soldat cu doi morţi şi 22 de răniţi, dintre care cel puţin patru copii, potrivit autorităţilor ucrainene. Atacul a distrus o mare parte a Catedralei ''Schimbarea la faţă'' din centrul istoric al Odesei.

Situată pe coasta Mării Negre, Odesa este un oraş strategic pentru tranzitul maritim din regiune. Tensiunile s-au amplificat în Marea Neagră după expirarea unui acord privind transportul de cereale ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente pe plan internaţional, care a făcut posibil ca Ucraina să exporte produse agricole în pofida războiului dus de peste 17 luni de Rusia împotriva sa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Reacţia României după ce ruşii au bombardat portul Reni, lângă graniţele noastre: O escaladare foarte aproape de România