"Băi Cristi! Îmi venea să plâng, mă! Nu te găseam!" Momentele dramatice în care pompierii se ajută unii pe alții, după explozia de la Crevedia
Explozia de la Crevedia. Noaptea de 26 august a nenorocit multe destine. Sunt 58 de răniţi, dintre care 39 pompieri. Pentru ei începe acum cea mai grea luptă - pentru supravieţuire. O parte vor fi trataţi în străinătate, pentru că statul nu a reuşit în opt ani, câţi au trecut de la tragedia de la Colectiv, să creeze locuri suficiente în spitale pentru marii arşi.
De Redactia Observator la 28.08.2023, 06:56Cu mâinile goale. Aşa i-a surprins a doua explozie pe cei mai mulţi dintre salvatori. Pompieri, jandarmi, poliţişti. Suflul i-a aruncat pe mulţi dintre ei la câţiva metri, iar alţii au fugit pentru a se salva. Şi totuşi, au fost unii care au continuat să gonească spre foc, cu gândul că mulţi colegi ar putea fi captivi în flăcări.
"Băi Cristi, băi! Îmi venea să plâng, mă! Cum adică, de ce? Păi nu te găseam!", s-a auzit spunând un pompier.
I-au găsit în câteva zeci de minute pe toţi. Răniţi grav, cu arsuri la mâini, la cap şi la faţă. 43 dintre ei au ajuns la spitalele din Capitală, o parte au fost externaţi, însă pentru mulţi lupta nu s-a încheiat.
Radu Popescu, ISU Dâmbovița: Am fost surprins de deflagraţia cea mare, dar sunt ok. Am simţit o arsură la nivelul membrelor, dar echipamentul m-a protejat suficient de bine.
- "Au mers acolo efectiv ca și carne de tun". Controversele intervenției de la Crevedia. De ce au fost răniți zeci...
- Stația GPL din Crevedia, o bombă cu ceas care a explodat. Toți știau, nimeni nu lua măsuri. Lista neregulilor...
- Soţi din Crevedia, reuniţi în ceruri după explozie. Inima lui Lică a cedat când a văzut-o pe Florica nimicită...
- Explozia din Crevedia. Raed Arafat explică de ce sunt atât de mulţi pompieri răniţi în intervenţia de la...
- ANIMAȚIE: Filmul exploziei din Crevedia. Cum s-a dezlănțuit iadul lângă București, minut după minut. Imagini...
Spitalele de urgenţă au declanşat planul alb, asta înseamnă că se folosesc toate resursele disponibile, iar medicii sunt chemaţi de acasă. Până acum au fost transferaţi 9 pacienţi cu arsuri la nivelul pielii sau la nivelul căilor aeriene. Doi răniţi au ajuns la Milano şi doi la Bruxelles. Alţi 6 au plecat spre Austria, Germania şi Norvegia.
Explozia de la Crevedia. România a primit oferte de sprijin şi de la Bulgaria, Norvegia şi Israel
Raed Arafat, şeful DSU: Continuăm să transferăm pacienţii la care se consideră că trebuie să plece.
De ce trebuie să plece? Pentru că România a reuşit să creeze, la 8 ani de la tragedia din Colectiv, doar câte un loc pentru mari arşi pe an. Ţara noastră are în prezent 24 de locuri, dintre care 10 pentru copii. Prin urmare, în cazul unui accident colectiv, victimele sunt tratate peste graniţă.
Raed Arafat, şeful DSU: Faptul că transportăm pacienţi în alte ţări este un lucru care se face peste tot, care se practică în afară.
La fel ca un alt răspuns celebru, oficialii noştri continuă să spună, în colectiv, că au de toate.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: Nu ne-au spus că ar avea nevoie de ceva. Deci au tot ce le trebuie.
Mai puţin locuri. Toate costurile cu pacienţii vor fi decontate de Guvernul României.
Filmul tragediei de la Crevedia. Stație GPL, devenită bombă cu ceas
S-a dezlănţuit iadul aseară, aproape de Bucureşti. Patru explozii au zguduit localitatea Crevedia, din judeţul Dâmboviţa. Mai multe cisterne cu GPL au sărit în aer. Unul dintre angajaţii unui depozit ilegal ar fi fumat o ţigară în timp ce muta combustibilul. Imaginile surprinse sunt apocaliptice - o ciupercă uriaşă de foc şi fum, ca după un bombardament pe frontul din Ucraina, a putut fi văzută din Capitală, la 25 de kilometri distanţă. Doi oameni au murit, 56 sunt răniţi, unii dintre ei în stare gravă. Localnici, pompieri, poliţişti, jandarmi. Deflagraţia a fost atât de puternică încât a rupt hainele celor prinşi de suflu în apropiere şi a topit căştile salvatorilor.
O grădiniţă la care în timpul săptămânii vin peste 100 de copii a fost pulverizată. Doar structura de cărămidă a rămas intactă. Imaginaţi-vă dacă exploziile aveau loc în altă zi şi la altă oră. Şi, după ce am văzut medicii şi zecile de ambulanţe de la faţa locului, ne-am întors în timp, în urmă cu aproape opt ani, după nenorocirea de la Colectiv. Încă nu există un centru de tratament pentru marii arşi. Avem în continuare de toate, dar trebuie să ducem răniţii în străinătate, daca vrem să le dăm o şansă la viaţă.
Şi mai avem anchete peste anchete, ca de fiecare dată, care să stabilească dacă s-a intervenit ca la carte. Ni se spune că da, rămâne însă să vedem dacă a fost sau nu aşa. În mod clar a fost o serie întreagă de nereguli care au dus la tragedie. Ca şi în cazul tânărului drogat care a ucis doi oameni cu maşina pe litoral, sunt autorităţi care au închis ochii şi nu şi-au făcut treaba.