Bătrâni din Baia Mare, "îngrijiţi" de o firmă de "spiritism şi matrimoniale". Afacerea Azilul: pacienţii suferă, iar patronii se umplu de bani rapid
Cine vrea să înfiinţeze un azil de bătrâni în România o poate face doar în baza unei declaraţii de proprie răspundere. Legea e făcută în aşa fel încât să favorizeze profitul omului de afaceri, nu interesul beneficiarilor. Artificiile permit tot felul de aberaţii. La Baia Mare, un azil era condus de o firmă acreditată să ofere servicii de astrologie şi spiritism.
De Cristina Filip la 11.07.2023, 20:08"Este revoltător că persoane în vârstă, care vor să meargă undeva unde să stea liniştite, sunt tratate cu dispreţ sau chiar mai rău", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. Revoltător, dar profitabil. În România, oricine îşi poate deschide un azil de bătrâni. Acreditarea unui azil se face în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere.
Azile pe propria răspundere
"Este o măsură care în timp a fost menită să simplifice înfiinţarea unor afaceri, în general, probabil nu atât de adecvată în acest cadru", explică Valentin Mircea, avocat. Aşa se face că numărul azilelor a explodat. "Haideţi să vedem câte cămine sunt în judeţul Ilfov. Înregistrate oficial, 150", spune Cristina Filip, reporter Observator.
Tot ce trebuie să facă un deţinător de azil este să angajeze o persoană în al cărei CV se apară că a lucrat, cândva, în domeniu. Documentul este trimis la Ministerul Muncii, împreună cu un angajament că, în următorii trei ani, centrul va asigura servicii sociale. Acreditarea îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi, de exemplu, se face tot în baza bunelor intenţii.
- Povestea lui George, tânărul cu afecţiuni grave mutat din azil într-o casă neterminată, în câmp, pentru a fi...
- Patronii "azilelor groazei" nu cunosc ce înseamnă "închis". Pacienţii, ţinuţi ilegal şi mutaţi ca sacii de...
- Bătrâni chinuiți în azile fantomă. Într-un centru din Gorj, care funcţiona fără aviz, bolnavii au fost...
Criterii de acreditare pentru un azil privat
- CV-ul unei persoane cu experienţă în asistenţă socială;
- Copia contractului de muncă al persoanei;
- Angajament că va înfiinţa servicii sociale în următorii 3 ani.
Cine îşi asumă acest lucru, primeşte automat o licenţă provizorie de un an. Nimic nu îl împiedică pe deţinătorul azilului, când termenul expiră, să renunţe la planuri şi să ceară o nouă licenţă de un an, pentru alt tip de servicii, cum ar fi îngrijire bătrâni. Şi tot aşa.
Etape acreditare azil
- Azilul cere licenţă pentru un serviciu;
- Este acreditat automat timp de un an;
- Azilul renunţă la planuri;
- Azilul cere licenţă pentru alt serviciu;
- Este acreditat automat timp de un an.
Dacă nu există plângeri, azilul va fi controlat doar de inspectorii Agenţiei de Plăţi. Vizitele sunt anuale şi anunţate cu cel puţin 15 zile înainte. Timp suficient pentru ca proprietarii de azile să se pună la punct. Chiar şi în cazul azilelor groazei din Ilfov, ministrul Muncii remarca diferenţa dintre dosarul de acreditare şi realitate. "Aceste fotografii de aici... Vedeţi că parcă sunt nişte condiţii dintr-un hotel de lux. Dar în totală discrepanţă cu ceea ce practic, public s-a prezentat până acum", declară Marius Budăi, ministrul Muncii.
Instituţiile de control judeţene pot intra în azilele private doar în anumite condiţii. Pentru că în centrele de stat nu pot sta mai mult de 50 de beneficiari, cei care nu mai au loc pot fi cazaţi la privat. Şi în aceste cazuri, Direcţiile de Asistenţă Socială au atribuţii limitate. "Nici măcar de control, de monitorizare", spune Hubert Thuma, preşedite CJ Ilfov.
"Sunt o puzderie de agenţii şi instituţii care ar trebui să verifice, doar că ne întrebăm ce au verificat? Că sesizări au fost, măsuri se pare că nu prea", a precizat Klaus Iohannis, preşedintele României.
Controale în azilele groazei
În prima zi de controale, au fost inspectate 404 azile, în toată ţara. În opt dintre ele a fost suspendată activitatea, iar 78 au primit avertismente şi amenzi cumulate în valoare de 1,1 milioane de lei. Autorităţile din Ilfov nu au raportat datele controalelor.
"Afacerea Azilul" la Baia Mare
În Baia Mare, a ieşit la iveală încă un artificiu din Afacerea Azilul. 12 bătrâni erau cazaţi într-un imobil care nici măcar nu figura ca centru pentru vârstnici. În acte, firma era autorizată să presteze servicii de astrologie, spiritism şi agenţie matrimonială.
- Reporter: Dumneavoastră beneficiaţi aici de servicii? Aici locuiţi?
- Beneficiar: Stau în chirie aici.
- Reporter: De multă vreme staţi aici?
- Beneficiar: De mult. De şase ani.
"E la mica înţelegere. Deci eu plătesc o sumă modică" spune o femeie. Potrivit unor surse, beneficiarii erau îndrumaţi aici chiar la recomandarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi a Comisiei de Handicap. Rudele plăteau în jur de 2.000 de lei pe lună pentru cazare şi aduceau mâncarea de acasă.