Antena Meniu Search
x

Video Patronii "azilelor groazei" nu cunosc ce înseamnă "închis". Pacienţii, ţinuţi ilegal şi mutaţi ca sacii de cartofi când vine un control

Controalele care au început brusc în azilele din ţară dau măsura unui sistem de protecţie socială putred şi neputincios. Legea o fac, de fapt, proprietarii. Reporterii Observator au descoperit situaţii şocante în azilele închise ieri de autorităţi în Capitală. Multe dintre ele au continuat să funcţioneze fără nicio problemă. Cu presa la poartă, angajaţii unui centru fantomă din Gorj au mutat pe furiş bieţii oameni, căraţi în spate sau pe cearşafuri. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 11.07.2023, 19:57

Vezi și

Pe hârtie, acest centru - Sfânta Parascheva din Sectorul 6 -  figurează închis de ieri. În realitate, unde e lege e tocmeală. Legea o fac, de fapt, proprietarii centrelor care urmăresc doar profitul. Şi care îşi văd liniştiţi de treabă.

Discuție reporter - angajată:

- Bună ziua. Căminul de bătrâni SF Parascheva din Capitală?

- Da!

Pe acelaşi subiect

- Mai aveţi locuri disponibile?

- Monentan, nu! Reveniţi cu un telefon săptămâna care vine.

- Dar funcţionează centrul?

- Da, doamnă!

- Nu eraţi închişi?

- Nu!

Cristina Filip, reporter Observator: Căminul de bătrâni Sf. Parascheva din Capitală a fost şi anul trecut călcat de mascaţi, în luna iulie, într-o operaţiune care era numită şi la vremea respectivă azilele groazei. Potrivit anchetatorilor, mai mulţi angajaţi împreună cu directoarea firmei au bătut, jefuit şi obligat mai mulţi beneficiari să meargă la bancă şi să scoată sume impresionante de bani din conturi. Patru persoane au fost atunci arestate preventiv, iar centrul a continuat să funcţioneze. 

Centrul pentru bătrâni, paravan pentru afaceri pe banii statului

Pentru patronii acestui centru, ocrotirea bătrânilor a fost doar un paravan pentru afaceri pe banii statului. În 2020, ieşea la iveală că azilul condus de soţii Gheorghe funcţiona de 10 ani fără licenţă. DNA îi trimitea în judecată pentru deconturi fictive de îngrijire de la Casa de Sănătate. 

În Gorj, un azil avea suspendată autorizaţia de cel puţin două luni, dar patronul a continuat să-şi vadă de business. În această casă, într-o curte plină de buruieni, îşi duc bătrâneţea şapte pensionari. 

Discuție reporter - angajată:

- De ce funcţionaţi dacă v-au închis?

- Nu mai funcţionăm! Până la ora 6 se eliberează centrul!

- De ce a durat două luni să îl eliberaţi?

- Nu am găsit aparţinătorii. Unde să îi arunc? În stradă, ca pe animale?

Oameni mutați ca animalele, cărați în spate sau pe cearșafuri

Doar că, în timp ce reporterii aşteptau la poartă lămuriri, patronul a mutat bătrânii din azilul-fantomă prin spatele casei. Căraţi în spate sau pe cearşafuri şi băgaţi în maşini pe ascuns, pe un drum accidentat, brăzdat de un râu. Nimeni nu ştie unde au fost duşi ca nişte saci de cartofi bieţii oameni. 

- Doamna director, unde sunt pacienţii de la Ţicleni?

- Merg la domnul prefect. 

- Ştiţi că trebuia să respctaţi procedura şi să staţi acolo până sunt relocaţi?

- Vă rog să înţelegeţi...

După aproape 24 de ore, esoarta lor era tot un mister. În cele din urmă, s-a aflat: şase dintre bătrâni ar fi ajuns în grija rudelor, iar unul a fost dus la un alt centru. Poliţia a deschis dosar penal pentru evaziune fiscală. 

Într-un centru de bătrâni din Satu Mare, imaginile sunt greu de privit

Azilul a fost închis de inspectori, iar 17 bătrânii bolnavi sunt urcaţi în mai multe ambulanţe pentru a fi relocaţi. Şi, astfel, deşi acum ştim chinul prin care trec Oamenii Nimănui, soarta lor se pierde printre proceduri şi decizii care se bat cap în cap. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Exclusiv Observator » Patronii "azilelor groazei" nu cunosc ce înseamnă "închis". Pacienţii, ţinuţi ilegal şi mutaţi ca sacii de cartofi când vine un control