Antena Meniu Search
x

Video Povestea lui George, tânărul cu afecţiuni grave mutat din azil într-o casă neterminată, în câmp, pentru a fi ascuns de familie şi de autorităţi

Tăcerea şi complicitatea dau naştere la monştri. Azilele groazei şi tratamentul revoltător al vârstnicilor şi bolnavilor e fenomen naţional. După ce premierul a anunţat controale în toată ţara, un mesaj disperat, venit pe Fii Observator, a scos la iveală un alt abuz de neimaginat. Un bărbat ne-a scris că nu-şi mai găseşte nepotul, pe George, un tânăr cu mai multe diagnostice grave, internat într-un azil din Ilfov. Ce a urmat întrece orice imaginaţie: unchiul a aflat că, de teama controalelor, băiatul a fost mutat într-o casă în construcţie, aflată pe un câmp. Acolo, o femeie enervată de întrebările lui şi de prezenţa unei echipei Observator a scos bolnavul la poartă, cu lucrurile personale înghesuite într-un sac negru. "O ruşine naţională!" a decretat Iohannis aflat la Vilnius, la summit-ul NATO. Pentru ca vieţile oamenilor să nu mai devină o afacere cinică, Observator porneşte un demers unic pentru a schimba legea şi a reda demnitatea Oamenilor Nimănui. În numele lui George. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 11.07.2023, 19:41

Vezi și

"Georgică! Du-te, măi, nepoate, înăuntru!", strigă unchiul pacientului, aflat lângă gard. "Lasă, ia-l! Te rog frumos să ţi-l iei! Că trebuia să vii să-l iei de la început", îi răspunde o angajată. "Pupa-i-aş gura lui... Mânca-l-aş eu pe el... Că n-am putut să dorm azi noapte de el!" E îmbrăţişarea disperată a unui om când îşi găseşte salvatorul. Eliberarea din calvarul unui sistem în care, dacă eşti al nimănui, eşti pierdut. "Uitaţi cum l-au scos, ca un câine! Aşa l-au luat şi de acolo, la fel", adaugă unchiul tânărului.

Drama lui George, alungat din azil

El este George. Are 32 de ani, dar e total dependent de ajutorul altora. Suferă de grave afecţiuni psihice şi, de un an, era în grija unui azil privat din Pipera. De câteva zile, a fost luat de acolo şi ascuns într-o casă în construcţie din Tunari, Ilfov. Pe un câmp. Motivul: căminul a fost închis din cauza unor nereguli grave. 11 oameni, bătrâni sau bolnavi, au dispărut peste noapte. I-a salvat doar norocul că unul dintre ei a avut un om căruia să îi pese de soarta lui. 

Unchiul lui George ne-a trimis un mesaj pe Fii Observator. Nu-şi găsea nepotul, aşa că o echipă Observator l-a însoţit la marginea Capitalei. În mijlocul unui câmp, la distanţă de orice altă construcţie. "M-am dus la cămin unde era detaşat şi mi-a zis că e mutat. Deci aici am ajuns prin cineva care mi-a dat un share location", povesteşte Marius Puiu, unchiul lui George. "Am venit aici prima oară, era poarta închisă și am plecat, am zis că nu se poate să fie aici... Că acolo e câmp, e şantier. Da, acolo, pe şantier!", adaugă Marius Puiu, unchiul lui George.

Pe acelaşi subiect

Din spatele porţii închise, o fostă angajată a căminului din Pipera s-a încurcat în răspunsuri. 

  • Reporter: Câte persoane cu dizabilităţi aveţi aici?
  • Fostă angajată: N-avem, doamnă, nicio persoană! 

"Arătaţi-mi nepotul!", cere unchiul lui George. "Ţi-l aduc acum să-l iei cu totul acasă!", vine răspunsul. Şi aşa a făcut. Înjosit, confuz şi tăcut, cu tot ce avea îndesat în doi saci, George a fost aruncat pur şi simplu în stradă, cu toate lucrurile într-un sac negru. 

Prizonieri eliberaţi dintr-un azil-fantomă

O scenă care ne-a făcut să ne întrebăm câţi alţi oameni neajutoraţi sunt ascunşi în casa în construcţie. Şi ce li s-ar putea întâmpla. Aşa că am sunat la Poliţie: "Bună ziua, mă scuzaţi că vă deranjez. Numele meu e Andreea Petrescu şi sunt reporter la Observator Antena 1. La sesizarea unor oameni care ne-au scris pe Fii Observator, am venit undeva în Tunari, în câmp, unde este o casă în construcţie. Există informaţii că aici sunt persoane cu dizabilităţi. Repet, este vorba de o casă în construcţie"

"În mai puţin de 5 minute, un echipaj de poliţie a ajuns aici, la adresa din câmp pe care am indicat-o", spune Andreea Petrescu, reporter Observator. 

  • Poliţist: Pe băiatul ăsta cine l-a adus aici?
  • Administrator: Noi l-am luat. 
  • Poliţist: Câte persoane sunt aici în casă?
  • Administrator: Nu avem decât cei care au închiriat. Care stau în chirie. Noi stăm în chirie. Mâine avem actele de închiriere gata. 

A fost nevoie de încă un echipaj de poliţie, pentru a intra în clădire. "După aproape patru ore, a fost chemată aici la faţa locului şi o ambulanţă", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator. "Este o desfăşurare impresionantă de forţe aici, după ce au venit trei echipaje de poliţie. Au venit două ambulanţe, vin şi două autospeciale ISU, o maşină SMURD şi urmează să ajungă încă o ambulanţă", adaugă ea. 

11 oameni au fost salvaţi

Rând pe rând, 11 oameni au fost salvaţi. Ce au găsit medicii înăuntru e strigător la cer. "Cine i-a trimis acolo nu i-a trimis să fie în siguranţă. I-a trimis ca să-i ascundă într-o clădire în construcţie, neterminată. Dacă vă spun că scările nu aveau balustradă... Adică de pe scara de la etaj coborând poate să cadă oricine, poate chiar să-şi piardă viaţa, în cazul unui bătrân", spune Raed Arafat, şeful DSU. 

"Cadrele medicale au terminat evaluarea celor 11 persoane, iar acum sunt urcate în Ambulanţele de victime multiple", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator. O parte din pacienţi au ajuns într-un alt azil. Ceilalţi au fost luaţi de familii. Unul singur a rămas al nimănui. 

  • Pacient: Nu răspund ai mei la telefon, nu ştiu ce nu fac. Stau şi eu aici până dimineaţă şi o să văd ce fac până la urmă. E greu. Locuiam în centru ca un câine şi am ajuns şi fără haine, fără nimic.
  • Reporter: Cum erau acolo, condiţiile înăuntru? 
  • Pacient: Fără cuvinte...

Cine se află în spatele afacerii murdare

Toţi sunt în siguranţă acum. 11 oameni, salvaţi de un mesaj pe Fii Observator. Dovada că dacă nu taci în faţa abuzurilor, există speranţă. Acum, urmează ancheta, pentru lipsire de libertate, loviri sau alte violenţe. În spatele afacerii odioase se află Dumitru Șăulean, citat în dosar. Nume de scenă: Romeo Saleno. Un tenor care a deschis, în 2007, azilul Sfântul Dumitru din Pipera.

Pe site-ul căminului, locul era prezentat ca un paradis al bunicilor, în unul dintre cele mai luxoase cartiere din ţară. Tariful lunar pornea de la 2.500 de lei de persoană, cu promisiunea că bolnavii vor fi trataţi cu grijă şi devotament. În realitate, aici se făcea profit din suferinţă. 

  • Reporter: Când a fost închis celălalt centru de ANPC? 
  • Simona Necolae, prefect Ilfov: Cred că undeva pe 4 iulie. 

Campanie Observator: Oamenii Nimănui

  • Reporter: Ce v-a făcut să ne scrieţi?
  • Unchiul lui George: Condiţiile astea de 5 stele. 
  • Reporter: Şi de ce la noi?
  • Unchiul lui George: Că aţi fost foarte prompţi.

Povestea lui George e de fapt o poveste despre umanitate. Şi despre ce devenim cu toţii atunci când închidem ochii la suferinţa celor fără apărare. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Fii Observator » Povestea lui George, tânărul cu afecţiuni grave mutat din azil într-o casă neterminată, în câmp, pentru a fi ascuns de familie şi de autorităţi