Antena Meniu Search
x

Video Bătrâni chinuiți în azile fantomă. Într-un centru din Gorj, care funcţiona fără aviz, bolnavii au fost mutați prin spatele clădirii, feriți de ochii presei

Cruzimea extremă descoperită în azilele din Ilfov era aplicată şi în alte cămine din ţară. În urma controalelor de ieri, zeci de centre au fost suspendate, iar 4 închise. Imaginile sunt cutremurătoare, iar mărturiile bunicilor - sfâşietoare. Între timp, încep să cadă capete: şase şefi de instituţii cu atribuţii de control au fost daţi afară. Avertizăm că urmează imagini şi informaţii cu un puternic impact emoţional.

de Redactia Observator

la 11.07.2023, 09:16

Vezi și

Brusc, după ce a ieşit la iveală cruzimea din cele trei azile din Ilfov, se fac verificări în toate cele peste 5.000 de centre de copii, bătrâni și persoane cu dizabilități din țară.

Un cămin din Timişoara a fost închis temporar. 

Iulia Pop, reporter Observator: În paturi cu saltele murdare, fără lenjerii, pereţii au urme de fecale. Aici la fel, resturi de urină. Despre miros nu are sens să vă povestesc. Aici au fost cazaţi doar în această cameră, 14 bărbaţi, 14 persoane fără adăpost.

Tencuială picată, insecte, pereţi murdari, paturi roase de rugină, podele infecte, toalete murdare. 45 de bolnavi erau ţinuţi aici într-o mizerie extremă.

Pe acelaşi subiect

Reporter: Ridicaţi puţin aici! V-ar veni să dormiţi pe o astfel de saltea?

Îngrijitoare: Nu! Astea sunt condiţiile fundaţiei, de multe ori am zis.

Cum sunt trataţi bolnavii în centre

"Face cine poate. Am două picioare rupte, am fost pompier", spune un pacient. "Aici nu se poate convieţui", crede altcineva. Ultimul control în acest centru a fost în urmă cu doi ani. "Sunt scăpări. Acum e un hei-rup, sa schimbăm ce nu s-a făcut în ani de zile", declară Petru Iliesu, președintele fundaţiei. "Toate aceste centre primesc bani frumoşi de la stat. Dacă nici atâta umanitate nu mai avem să ne îngrijim de cei în vârstă, nu ştiu ce ne mai rămâne", spune Mihai Ritivoiu, prefect Timiş.

În Bucureşti, patru centre au fost azi închise, după controalele autorităţilor, iar conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă. În acest azil din sectorul 6, imaginile sunt cumplite.

Bătrânii sunt lăsaţi cu fecale lângă ei. "Am fost plecat în concediu, i-au mutat aici! Ei erau pe cameră la parter!", se scuză reprezentanţii centrului.

Mărturisiri şocante despre abuzuri

Într-un azil din Gorj, bolnavii fac mărturisiri şocante despre abuzuri.

Reporter: Vă bate cineva? Cine v-a bătut, doamnă?

Pacient: Asistenta. M-a dat cu capul...

Reporter: De ce?

Pacient: Nu ştiu. Îmi e frică, nu zic nimic.

Într-un salon, o bătrână ţintuită la pat, e plină de lovituri. 

Reporter: Aţi căzut sau cum v-aţi lovit? 

Pacient: Îmi făceau baie şi m-am lovit.​

Reporter: Domnule doctor, de ce nu lăsaţi pacienţii să povestească?

Medic: Nu vedeţi că e emoţionată?!

Azil fantomă, pacienți feriți de ochii presei

Şi tot în Gorj, la Ţicleni, a fost descoperit un alt centru-fantomă, care funcţiona fără aviz de mai bine de două luni. "Rezultatele controlului vor fi prezentate prefectului judeţului Gorj şi superiorilor noştri de la AJPIS", spune un reprezentant AJPIS.

La câteva ore după ce a fost înştiinţat despre situaţie, prefectul judeţului a mers şi el în control.

Reporter: Ce se va întâmpla cu acest centru?

Iulian Popescu - prefect Gorj: Se va închide, toţi oamenii vor fi mutaţi. Patru au aparţinători, vor fi luaţi de aparţinători, pentru restul trebuie să identificăm o locaţie.  

Beneficiarii au fost scoşi din locaţie pe o ieşire secundară, departe de ochii presei: "S-au relocat prin spate, au venit aparţinătorii i-au preluat şi la revedere". Proprietarii centrului au refuzat să facă vreo delaraţie, iar singurii în faţa cărora au dat explicaţii au fost poliţiştii veniţi să ancheteze cazul.

În 22 de centre din întreaga ţară a fost suspendată activitatea

Controale au fost şi în judeţul Galaţi. Un centru pentru persoane cu dizabilităţi şi vârstnici, dar şi căminul de bătrâni cel mai vechi din oraş au intrat în vizorul autorităţilor.

Beneficiarii de aici spun însă că au parte de condiţii bune de trai: "Dacă eram acasă, probabil că eram moartă demult, dar aici sunt în viaţă şi bine".

Nu la fel de roz a fost situaţia în judeţul Argeş. Acolo, patru echipe de control au verificat 12 centre pentru persoane vârstnice. Alimente expirate, mobilier sanitar deteriorat, mucegai, igrasie! O parte dintre neregulile găsite de autorităţi. Descoperirile făcute în ultimele zile în căminele şi centrele din ţară nu au rămas fără ecou nici la nivel înalt, Ministrul Muncii promite o serie de măsuri menite să stopeze apariţia unor noi cazuri de acest fel. Marius Budăi ia în calcul şi reluarea colaborării cu Centrul de Resurse Juridice, ONG-ul care a dezvăluit ororile din azilele groazei şi faţă de care a denunțat unilateral acordul de colaborare pentru vizitarea inopinată a azilelor de bătrâni.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Dacă în trecut s-a greşit, vom vedea, dar eu îmi doresc să fie, şi asta am stabilit cu dumnealor, un moment T0, pentru o colaborare deschisă şi o procedură deschisă unde toate ONG-urile care vor să facă această monitorizare. Haideţi să facem, haideţi să schimbăm lucruri şi să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite. 

În 22 de centre din întreaga ţară a fost suspendată activitatea, după controalele autorităţilor, iar 4 cămine au fost închise. Între timp, cei aproape 100 de bolnavi preluați din centrele din Ilfov - bătrâni și persoane cu dizabilități - sunt acum îngrijiți în mai multe spitale din Bucureși, ca soluție temporară. O bună parte dintre ei au fost transferaţi în centre de specialitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Bătrâni chinuiți în azile fantomă. Într-un centru din Gorj, care funcţiona fără aviz, bolnavii au fost mutați prin spatele clădirii, feriți de ochii presei