Condițiile puse de sindicaliștii din Educație pentru încetarea grevei: "Nu ne mai chemaţi în clase"
Profesorii continuă greva. Nu ne mai chemaţi în clase, le transmit sindicaliştii premierului şi preşedintelui. Profesorii revin la ore doar când un cadru didactic debutant va fi plătit cu salariul mediu pe economie, adică patru mii de lei net, este anunţul făcut astăzi de două dintre marile confederaţii sindicale din învăţământ.
De Mădălina Chiţac la 04.06.2023, 20:40Profesorii vor preda din nou abia după ce majorarea salarială a debutanţilor va fi trecută în textul Ordonanţei de Urgenţă date de Guvern pentru mărirea lefurilor. Acum apare doar în Nota de fundamentare a acesteia, care nu are putere de lege.
Conform ordonanţei, un debutant va câştiga aproape trei mii de lei după majorarea acceptată de Cabinetul Ciucă, adică o mie de lei în minus faţă de revendicări.
Profesorii, nemulțumiți că grila de salarizare se va modifica în 3 ani
Profesorii grevişti sunt nemulţumiţi şi de promisiunea Guvernului, care spune că va aplica grilă de salarizare în cel mult trei ani. Vor scurtarea acestei perioade.
- Profesorii anunţă că vor continua greva, nemulţumiţi de oferta Guvernului: "Nu ne-ați convins că veți investi...
- Matematica profesorilor, diferită de cea a ministrului Educaţiei. Dascălii spun că măririle nu sunt suficiente:...
- Ministrul Educaţiei: "Toate salariile din învăţământ cresc, niciun salariu nu scade. Rugăm cadrele didactice...
În plus, liderii de sidicat le cer lui Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă să declare educaţia prioritate naţională şi să o finanţeze ca atare. Profesorii sunt în grevă de două săptămâni, iar preşedintele dederaţiei naţionale a sindicatelor declara recent că se poate vorbi despre amânarea examenelor dacă guvernanţii nu rezolvă cererile lor.
"Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării. Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici", se arată în comunicatul semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor, liderii celor două federații sindicale.
Sindicaliștii susțin că greva nu este doar despre salarii
Aceștia susțin că greva nu este doar pentru salarii, ci este pentru viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. "Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ. Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie", susțin sindicaliștii.
"Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!", se arată în încheierea comunicatului. Sindicaliștii din învățământ sunt în greva de aproape două săptămâni.