Antena Meniu Search
x

Video Matematica profesorilor, diferită de cea a ministrului Educaţiei. Dascălii spun că măririle nu sunt suficiente: "Aceşti 500 de lei sunt praf în ochi"

Ministrul Educaţiei cheamă în clase profesorii care continuă greva, chiar dacă Guvernul le-a mărit salariile. Oferta nu a fost acceptată, însă, de sindicate. Cifrele arată că un profesor debutant a obţinut aproape toată majorarea cerută, de 25 de procente. Un cadru didactic cu vechime medie poate să fie şi el, teoretic, mulţumit de procent. Dar leafa reală este încă departe să îi asigure un trai decent, spun profesorii. Cel mai departe de ţinta revendicării sunt profesorii cu experienţa cea mai mare. Ca să fie mai convingătoare, Ligia Deca a refăcut calculele astăzi. Şi a adăugat la salariu sporuri pe care nu toţi profesorii le iau. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 02.06.2023, 19:20

Vezi și

Greva profesorilor. Ministerul Educaţiei a prezentat astăzi mai multe exemple de salarii ale profesorilor care sunt în grevă de două săptămâni. Un profesor cu gradul didactic doi va câştiga 6.186 de lei în mână, cu tot cu sporuri de solicitare neuopsihică, învăţământul special, dirigenţie şi gradaţie de merit. Doar 16% dintre profesori iau spor pentru gradaţie de merit, în învăţământul special sunt încadraţi doar 6%, iar spor de dirigenţie încasează 70% din ei. Asta înseamnă că majorările salariale calculate de minister nu sunt valabile pentru toţi. 

Greva profesorilor. Cum se calculează noile salarii, după OUG

"Salariul mediu în Educaţie, începând cu luna aceasta, creşte până spre 8.500 de lei brut, dacă luăm în considerare tot personalul din învăţământ. Acest salariu este în acest moment, după Ordonanţa 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Maria Ciocîia este dirigintă şi profesoară de informatică la o şcoală din Medgidia. A calculat majorările oferite de Guvern, dar nu a ajuns la acelaşi rezultat ca ministrul Educaţiei. "De 1.000 de lei creşterea brut, care în mână însemană 500 de lei. Aceşti 500 de lei sunt praf în ochi. După 24 de ani de vechime şi garde didactice şi muncă şi învăţat şi examene şi concursuri, mă ridic undeva la 4.500 cu ore suplimentare, cu dirigenţie", spune Maria Cicîia, profesoară de informatică.

Pe acelaşi subiect

Profesorii, revoltaţi de reacţia Guvernului şi a preşedintelui Klaus Iohannis

Profesorii sunt decişi să continue greva. Felicia Vranău, profesoară de franceză de 38 de ani la Suceava, este revoltată. Şi de calculele ministrului, şi de faptul că preşedintele Iohannis i-a certat pe dascăli pentru că merg înainte cu protestul. 

"Niciodată nu m-am simţit mai jignită, când am auzit aceste cuvinte ale domnului preşedinte (n.r. că profesorii au obţinut ce au vrut). El trăieşte într-o realitate paralelă, asta este părerea mea. Am o emoţie pe care nu mi-o pot stăpâni", mărturiseşte Felicia Vranău, profesoară de limba franceză.

Întrebată dacă renunţă la grevă, aceasta răspunde: "Nu, nu, greva merge înainte, hotărât nu. E o strategie a lor pentru a amăgi populaţia, în special părinţii şi elevii, şi în acelaşi timp de a ne prostii pe noi".  

Când au loc examenul de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională

Conform actualului calendar, examenul de Bacalaureat ar trebui să înceapă pe 12 iunie, iar Evaluarea Naţională o săptămână mai târziu. "Decizia privind amânarea examenelor naţionale ar putea fi luată săptămâna viitoare la nivelul Ministerului Educaţiei, asta dacă de marţi şcolile vor fi în continuare închise, în cazul în care profesorii decid să continue greva", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator. 

După două săptămâni de grevă, părinţii încep să îşi piardă răbdarea. Se tem că examenele vor fi decalate pe termen lung sau că anul şcolar va fi îngheţat. Liceenii care au fost pre-admişi la o facultate din străinătate riscă să piardă locul pentru că nu pot da examene fără diploma de Bacalaureat. Dacă la începutul grevei erau de partea profesorilor, acum le transmit acestora că trebuie să se întoarcă la ore fiindcă au primit ce au cerut.

"Nu mai susţinem cu atâta ardoare aceste revendicări. Copiii sunt pur si simplu bulversaţi. Au deja starea de tensiune provocată de aceste examene, nu le mai trebuie încă o stare provocată de incertitudine", spune Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Părinţilor. 

Mulţi părinţi sunt debusolaţi şi ei. Au impresia că anul acesta copiii au fost mai puţin la ore şi mai mult în vacanţe ori au avut alte activităţi. De la începutul anului, şcoala a fost fragmentată de şase ori. După vacanţa de iarnă, elevii au mers la şcoală 30 de zile, apoi a venit vacanţa de schi. Au urmat 20 de zile de cursuri, întrerupte de Şcoala Altfel. Abia s-au întors elevii la ore, că a venit vacanţa de Paşte. Apoi, după câteva zile de şcoală, au început Săptămâna Verde. Când au terminat-o, au mai mers 15 zile la şcoală şi s-au oprit din nou - profesorii au intrat în grevă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Matematica profesorilor, diferită de cea a ministrului Educaţiei. Dascălii spun că măririle nu sunt suficiente: "Aceşti 500 de lei sunt praf în ochi"