EXPERIMENT. Cât poţi ţine piftia sau salata de boeuf în frigider după ce ai făcut-o. Rezultatele analizelor, după 6 zile
Atenţie la mâncarea rămasă în frigider după aceste zile de sărbătoare! Salatele cu maioneză sau piftia ar putea fi deja alterate şi periculoase. Camerele de gardă sunt aglomerate de pacienţi cu toxiinfecţii alimentare severe, care pot fi fatale. Echipa Observator a dus la teste de laborator mâncarea de Crăciun. Urmăriţi un reportaj din seria "Ce ne puneţi în mâncare".
De Mădălina Iacob la 02.01.2024, 19:44Mădălina Iacob, reporter Observator: Experimentul nostru începe cu o salată de beouf făcută în casă. Vrem să vedem cât timp rezistă la frigider în aceste zile de sărbătoare.
Toate au fost păstrate în frigider, în caserole, la o temperatură de 6 grade Celsius
Mădălina Iacob, reporter Observator: Au trecut cinci zile, suntem în ziua a șasea, așa că o să luăm toate aceste produse și o să le ducem la analize. Piftie, sarmale și salată de beouf.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare dă primul verdict.
- Opțiuni inedite de Revelion, în București: petreceri "fără obligații", la prețuri mici, cu mâncare adusă de...
- Cele mai comandate 3 feluri de mâncare în 2023. De câţi bani comandă românii lunar
- Cum salvăm mâncarea rămasă de la masa de Crăciun. Cozonacul nu trebuie aruncat, ci transformat într-o delicatesă
Alexandru Cîrîc, director ICA: Aspectul, dacă ne uităm, pentru salată beof, pare ok. Pentru piftie, aspectul nu este ce ne-am aștepta, este tulbure.
În cele din urmă, piftia a trecut testul de gust şi miros. Salată de beouf, nu.
Alexandru Cîrîc, director ICA: Aproape că nu poate mirosită, nu poate fi degustată. Mirosul este modificat, necaracteristic, acru, neplăcut, gustul de oxidat de rânced, acrișor. A început probabil un proces de fermentație nespecific unui asemenea produs. Niciun produs cu maioneză, alte salate, salate legume cu maioneză, ouă umplute, de vinete, nu trebuie ținute o săptămâna la frigidier.
Pericolul este imens, avertizează medicii
Andrei Marinescu, medic infecţionist: Presiunea la camera de garda este mult mai mare de sărbători, se întâmplă și la institutul matei bals, s a intamplatsideaceasta dată, Ar trebui să știm că preparatele tradiționale pe care le iubim atât de mult au și acest risc de a produce infecții digestive. Toxiinfecțiile alimentare pot să însemne forme ușoare care să se rezolve poate și în 24 de ore sau poate să apară deshidratarea mai ales la persoanele în vârstă, la cei cu boli cronice, care chiar pun viață pacientului în pericol.
Că să nu fim în pericol, directorul Insitutului de Cercetări Alimentare ne spune nişte secrete. Salată de beouf are şanse să nu se strice repede dacă folosim <intră carton> ouă de găini crescute în curte, nu în ferme industriale. Mai multă zeamă de lâmâie în maioneză ajută şi ea - acidul citric încetineşte oxidarea şi alterarea mâncării.
Alexandru Cîrîc, director ICA: Este recomandat că tot ce punem în contact cu maioneză, tot ce includem în salată, să fie tratat termic sau foarte bine spălat. Trebuie să fim foarte atenți la modul de prepare al produselor în gospodărie, la igienă, la faptul că un produs crud nu trebuie tratat pe același tocător sau cu același cuțit cu un produs preparat termic. Carnea proaspătă poate fi contaminată.
Spre deosebire de salată de beouf, sarmalele pot fi mâncate fără probleme şi după o săptămână, chiar două, de la preparare, spun experţii în alimentaţie publică. Echipa Observator va continuă să testeze alimente pe care le mâncăm zilnic şi să pună autorităţilor aceeaşi întrebare: Ce ne puneţi în mâncare?