Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum salvăm mâncarea rămasă de la masa de Crăciun. Cozonacul nu trebuie aruncat, ci transformat într-o delicatesă

Risipa alimentară de Crăciun continuă să fie o problemă în România, deşi lumea se plânge de preţurile din ce în ce mai mari ale ingredientelor! Cu toate acestea, oamenii au cumpărat la fel de multe alimente ca şi în alţi ani, iar acum se gândesc serios să arunce la gunoi ce nu s-a mâncat până acum. Cu toate acestea, există câteva trucuri ce nu vă vor face să regretaţi investiţia făcută în masa de Crăciun. Important este să nu o luaţi de la capăt de Revelion. 

de Redactia Observator

la 27.12.2023 , 20:18

"Cozonac făcut acum trei-patru zile, nu l-a mâncat nimeni, ajunge la coşul de gunoi."

Este soarta multor produse pregătite special pentru Crăciun. Şi asta pentru că românilor le plac mesele îmbelşugate.

Chef Cezar Munteanu, ambasador al luptei împotriva risipei alimentare: Ne uităm...cât poţi să mănânci de sărbători? În prima zi mănânci ceva mai mult, după care te-ai săturat. După aia, ai să vezi..e deschis la shaorma şi mâncarea din frigider ţi se strică. Cumpăraţi responsabil. Nu în cantităţi uriaşe. 

Vezi și

Modalităţi pentru a evita risipa alimentară

Pe acelaşi subiect

Teodora Iacob, fondator Școala de Mediu: Să facem un inventar al produselor care ne-au rămas deja din perioada Crăciunului. Să ştim câţi invitaţi vom avea, să stabilim un meniu precis şi, pe baza lui să facem o listă. Să nu mergeţi la cumpărături fără o listă, pentru că vom fi tentaţi să cumpărăm şi produsele de care nu avem nevoie. 

Cezar Munteanu, ambasador al luptei împotriva risipei alimentare: Multe legume, din păcate multe produse din carne. Nu mai spun de cozonac, pâine. Cam totul se cumpără în exces şi asta e o mare problemă. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În România sunt risipite anual 2,5 mil de tone de alimente. statisticile arată că un român aruncă, în fiecare an, cam 130 de kilograme de mâncare. Iar marea problemă este că multe alimente ajung la coşul de gunoi dix aşa: adică nici măcar nu sunt desfăcute. 

Totuşi, nu este obligatoriu ca mâncarea rămasă să ajungă la gunoi.

Multe produse pot fi salvate cu ajutorul unor reţete simple

Teodora Iacob, fondator Școala de Mediu: Găsim uşor pe internet reţete. Sunt chiar aplicaţii care ne ajută. Trecem acolo ingredientele pe care le avem. Şi aplicaţia ne generează o reţetă. 

De exemplu, cozonacul poate fi ingredientul principal al unei budinci cu zahăr ars. 

"Cozonacul sfărâmat. Foarte puţin lapte. Coajă de portocală şi ouă. L-am lăsat să se aşeze peste zahărul caramelizat. Acum nivelez."

Mai rămâne să adăugaţi un ou bătut cu zahăr şi lapte. După care cuptor, 180 de grade, timp de 8-10 minute. Şi asta este totul. 

O parte din produsele cu carne poate fi depozitată în congelator

Carnea rămasă poată fi folosită în anumite salate, în timp ce sarmalele şi cârnaţii se pot depozita în congelator, astfel încât să poată ajunge pe masa de Revelion. Important este ca, de Anul Nou, să nu repetaţi greşeala comisă de Crăciun. Esenţial este ca, în timp, să învăţaţi să combateţi această risipă alimentară. 

Gabriela Vereș, vicepreședinte federația Băncilor pentru Alimente: Gătiţi mai des, mâncaţi proaspăt, faceţi şi salate. 

Important este şi modul în care păstraţi alimentele. Acestea au o viaţă mai lungă dacă sunt păstrate în recipiente care pot fi vidate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Evenimente » Cum salvăm mâncarea rămasă de la masa de Crăciun. Cozonacul nu trebuie aruncat, ci transformat într-o delicatesă