Fântâna Dragonului, cea mai mare arteziană Art Deco din Europa, se află în România, dar a ajuns o ruină. Misterul care n-a fost elucidat nici până astăzi
Avem cea mai mare fântână arteziană în stil Art Deco din Europa. Aici, la noi, în judeţul Constanţa. Însă imaginile filmate arată o realitate cu care nu prea ne putem mândri. Deloc ascunsă și deloc mică, Fântâna Dragonului zace în paragină de ani buni, lângă stadionul Farul din Constanţa. Pentru reabilitare nu s-au găsit încă fonduri.
De Cristina Niță la 05.10.2023, 17:47"A funcţionat acum 30 de ani, dacă nu mă înşel, şi a rămas în paragină", spune un constănţean. Fântâna Dragonului a fost construită odată cu vechiul Stadion Farul în anii comunismului. Pe model grandios. Monumentul a fost proiectat de un arhitect - deţinut politic şi construit tot de deţinuţi din lagărele comuniste, din peste 10.000 de blocuri imense de piatră. A funcţionat până în anii '90, după care a fost lăsată în paragină.
Fântâna Dragonului, în paragină
"Fântâna este desenată cu graffiti, betonul este crăpat, iar în fisuri a crescut iarbă. Singura apă care a ajuns aici în ultimele decenii este cea de ploaie", arată Cristina Niţă, reporter Observator.
Într-unul dintre bazine fântânii este acum un fel de loc de joacă. "Aici era parc. Eu eram copil, era frumos aici, era spaţiu verde. S-au făcut blocuri, s-a lăsat în paragină, asta e treaba", povesteşte un trecător.
- Ce i-a adus înapoi în ţară pe Dan şi Isabelle, după 27 de ani în Germania. Şi-au lăsat joburile bine...
- Afacerea cu care doi soţi din Iaşi au dat lovitura. Cerere mare pentru licoarea cu efecte miraculoase: un litru...
- Portul Constanţa, raiul traficanţilor de droguri. Vameşii n-au capturat un gram de 2 ani, iar singurul scanner are...
Un detaliu misterios fascinează oamenii
Între poveştile legate de Fântână, există şi un mister. Nimeni nu îşi explică, oficial, ce reprezintă capetele de dragoni.
"Există o ipoteză. Acest arhitect s-a gândit să adauge aceste simboluri cu dragoni scoţând limba tocmai ca un gest de frondă la adresa autorităţilor care i-au întemniţat şi i-au forţat la muncă", explică Vali Coman, ghid de turism.
În schimb nu este niciun mister pentru nimeni faptul că monumentul ar putea atrage turiştii dacă ar fi reabilitat. "Ar fi ideal să fie şi acest obiectiv, pentru că mai am şi altele, şi aş putea crea astfel trasee tematice", spune Diana Slav, ghid de turism.
"Din păcate, instalaţia trebuie refăcută în totalitate. Se va păstra doar structura ornamentală. În acest moment se caută soluţii şi resurse financiare", a declarat Luminiţa Lare, Primăria Constanţa.
În ceea ce priveşte vecinul de suferinţă - vechiul stadion Farul -, acesta a fost demolat şi urmează să fie reconstruit. Noua arenă va costa 90 de milioane de euro.