Antena Meniu Search
x

Video Fântâna arteziană din Piaţa Sfatului, scena unor dezbateri publice aprinse în Braşov: Trebuie desfiinţată sau nu?

Cel mai cunoscut loc din Braşovul vechi a devenit scena unor dezbateri publice aprinse. Piaţa Sfatului va fi reamenajată de Primărie, iar proiectul desemnat câştigător este supus acum dezbaterii publice. Iar cele mai aprige discuţii sunt în jurul fântânii arteziene din Piaţa Sfatului. Trebuie desfiinţată, pentru că e depăşită estetic sau merită păstrată, pentru că e parte din memoria locului? 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 31.05.2023, 09:10

Vezi și

Autoritățile locale au început demersurile pentru ca întreaga zonă cetrală a Braşovului să capete o nouă imagine. Iar dezbaterile sunt aprinse când vine vorba despre fântâna arteziană din Piaţa Sfatului. Aceasta este amenajată, în forma acutală, într-o adâncitură în teren, cu trepte asemănătoare tribunelor uni amfiteatru. În mijloc, apa țâșnește prin țevi dispuse circular și intercalate cu patru construcții din beton care împreună redau stilizat un vârf de munte.

Fântâna din Piaţa Sfatului a fost construită în 1984, an în care a fost făcută și ultima sistematizare a acestei zone. În timp, fântâna a ajuns, pentru mulți dintre localnici și turiști punctul zero din întreg centrul istoric al Brașovului.

Conceptul reamenajării Pieței Sfatului a fost selectat în aprilie 2022, de un juriu de specialiști, în urma unui concurs internațional de soluții arhitecturale. Autorii conceptului au optat pentru desființarea fântânii arteziene și a caroiajelor din pavimentul pieței.

Aleen Coliban, primar Braşov: La ora actuală, fântâna este punct de întâlnire, or ceea ce arhitecții propun este să facem din Casa Sfatului punctul central al acestei piețe. Nu doar un element de decor. Practic, Casa Sfatului să fie locul de întâlnire.

În prezent, casa de arhitectură care a câștigat concursul de soluții se ocupă de elaborarea unui studiu de fezabilitate, pentru reamenajarea Pieței Sfatului. În paralel, dezbaterile publice rămân deschise. Din toamnă, Primăria Brașov trece la elaborarea proiectului tehnic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Fântâna arteziană din Piaţa Sfatului, scena unor dezbateri publice aprinse în Braşov: Trebuie desfiinţată sau nu?