Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Fantomele" Bucureştiului. Zeci de clădiri lăsate în paragină pun în pericol viaţa oamenilor şi au ajuns adăposturi pentru oamenii străzii

Capitala are zeci de clădiri noi, lăsate în ruină. După Revoluţie, mulţi investitori au construit haotic: unii nu aveau autorizaţii, alţii au rămas fără bani, după criza din 2008. Ceea ce trebuiau să fie bocuri sau hoteluri de lux au ajuns acum case improvizate pentru oamenii străzii.

De la 06.08.2022, 19:54
WhatsApp
Vezi și:

Pericol de moarte. Asta scrie pe scheletul blocului de lângă Casa Presei. Ruinele din care azi cad cărămizi au fost ridicate în anii '90 de controversatul om de afaceri, devenit apoi deputat de Neamț, Dumitru Puzdrea. Clădirea a fost în centrul primului mare scandal de corupţie, care viza ridicarea unei construcţii fără autorizaţie. Blocul Puzdrea nu avea aviz de la Apa Nova, pentru că era la doar 5 metri distanţă de conducta magistrală a capitalei. De teamă că oraşul ar putea rămâne fără apă, Viorel Lis a decis demolarea blocului. "S-a terminat cu un episod cu jandarmi şi acolo a rămas. Au avut intenţia să vină să demoleze şi n-au reuşit", a declarat Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei.

"Cazul Puzdrea", departe de a fi încheiat

Anii au trecut, clădirea s-a degradat periculos. Un planșeu este deja prăbușit. În 2003, terenul pe care se află blocul şi un la fel de controversat centru comercial s-au întors la familia Puzdrea, după o dispoziţie a primarului de atunci, Traian Băsescu. În 2015, Cătălin Năstase, fost partener de afaceri cu Puzdrea, a depus o plângere penală, pe motiv că retrocedarea ar fi fost ilegală, iar statul - prejudiciat cu 120 de milioane de euro. Cauza a ajuns la Parchetul General, dar Traian Băsescu a fost audiat abia în 2017, când a rămas fără imunitatea de preşedinte. "Nu există vreun act semnat de mine care să fie ilegal", spunea atunci Traian Băsescu. Şi dosarul s-a închis. Definitiv. Totuşi, cazul Puzdrea a dus la înăsprirea legislației în domeniul construcțiilor. Cei care construiesc fără autorizaţie riscă, astăzi, dosar penal.

"Practic ai o constructie in curs de edificare care nu va fi niciodată finallizată si pe care trebuie sa o aduci la stadiul de a intra in legalitate", a declarat Paul Dumbrăvanu, avocat specializat în tranzacţii imobiliare. Fiica fostului deputat, Andreea-Ruxandra Puzdrea se pregăteşte să vândă. Un mare dezvoltator imobiliar a anunţat că va cumpăra terenul de 4 hectare cu tot cu clădirea pe care o va demola. Vorbim despre o tranzacţie în valoare de 60 de milioane de euro din care va plăti doar 10%. Restul de bani va fi achitat printr-un schimb cu apartamentele pe care le va construi pe acest teren. Fiica lui Puzdrea ar urma să primească 200 din cele 900 de apartamente ce urmează să fie construite.

Pe acelaşi subiect

Hotelul secret al lui Gabriel Oprea, fost ministru de Interne

Tot în Nordul Capitalei, pe Barbu Văcărescu, găsim o altă clădire care n-a avut noroc. Ar fi putut să devină hotel. Hotelul secret al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. "Ghinionul" a început chiar de la terenul în valoare de 1,4 milioane de euro pe care a fost ridicat şi care a făcut obiectul unui dosar deschis de DNA. În 2006, cei 1.500 de metri pătraţi de pe malul lacului au ajuns de la Cristi Borcea, fostul preşedinte al clubului de fotbal Dinamo, la Neculai Onţanu, pe atunci primar al Sectorului 2. Procurorii au stabilit că, în schimbul terenului, fostul edil urma să-i retrocedeze lui Borcea 8 hectare în Sectorul 2. Un lot de 1000 mp, din terenul primit de fostul primar al sectorului 2, a ajuns la Gabriel Oprea. Fostul ministru de interne a inceput să construiască acest hotel, cu trei niveluri la subsol, parter și alte șase etaje. Însă construcţia nu este gata nici astăzi, la mai bine de 10 ani de când au început să ridice hotelul, totul după ce procurorii DNA au intrat pe fir şi au pus sechestru pe bunurile ministrului.

Dosarul deschis de DNA privind posibila implicare a lui Gabriel Oprea în cazul mitei primite de Onţanu a fost clasat în 2020. Fostul primar al Sectorului 2 a scăpat cu o pedeapsă de trei ani cu suspendare. I s-a interzis dreptul de a mai candida, dar a rămas proprietar pe terenul de pe malul lacului. De atunci şi până acum, pe şantier nu s-a mai întâmplat nimic. Clădirea e părăsită de ani de zile, e plină de graffiti şi se vede că a devenit casă pentru oamenii străzii care si-au lăsat aici paturi, haine, conserve, sticle goale, foarte multă mizerie. Blocul arată groaznic, din orice colţ l-ai privi. "Este un drept de proprietate. Nu putem să intervenim noi", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

O altă "fantomă" e în Parcul Sportiv Dinamo

Alt focar de infecţie găsim în Parcul Sportiv Dinamo. "Onoare prin performanţă", scrie pe bannerul care atârnă de clădire. Nu ştim onoarea cui e, dar singura "performanţă" e numărul de posibile destinaţii: hotel, sediul clubului de fotbal, reprezentanță auto ori clinică sportivă. Clădirea aparţine ACS FC Dinamo, clubul lui Nicolae Badea, în prezent în Liga a patra. Clubul Sportiv, din subordinea Ministerului de Interne, l-a dat în judecată. "CS Dinamo se judecă în instanţă cu FC Dinamo Bucureşti, primul club. Pe româneşte, încurcate sunt căile Domnului. Clubul Dinamo cred că veşnic va fi pe pământul acesta în litigiu cu primul club", a declarat Elisabeta Lipă.

Calea este lungă pentru clădirile lăsate în paragină. Cazul Planorama este dovada că, atunci când neglijenţa autorităţilor întâlneşţe rea-voinţa dezvoltatorilor, singurii păgubiţi sunt clienţii. Mâine seară la Observator vedeţi poveştile celor care au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente în care nu s-au mutat niciodată.

Andreea Milea

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live. ...

cladiri bucuresti nicusor dan santiere constructie dinamo blocuri
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025