Video "Mi-a picat în față o bucată de tencuială". Bucureştenii stau la terase sub clădiri vechi de 130 de ani. Pericolul la care se expun şi reacţia autorităţilor
După ce o bucată de beton s-a prăbușit chiar între mesele unei terase de pe Calea Victoriei, patronii restaurantelor din zonă au ajuns să se teamă atât pentru siguranța clienților. Iar pasajul pietonal din zonă, care adăpostește mai multe terase, se degradează de la o zi la alta. Asta în timp ce autoritățile doar asistă la cum dispare o parte de istoria oraşului.
Un ornament de beton de pe o clădire din centrul Capitalei cade chiar printre mesele unei terase pline cu oameni.
Martor: Dintr-o dată s-a auzit o bubuitură. Mi-a picat în față o bucată de tencuială de pe clădirea de deasupra cafenelei. Norocul a fost că nu a fost nimeni rănit.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Bucata de beton s-a desprins de la primul etaj al clădirii și a picat pe copertină, deasupra clienților. De altfel se pot observa cu ochiul liber fisuri și la celelalte ornamente.
Calea Victoriei va fi înfrântă de primul cutremur. O spune un graffiti chiar de acolo. Dacă terasa pe care a căzut ornamentul e închisă acum, multe altele continuă să-şi primească clienţii.
- Petrecăreți prăbușiți cu balconul pensiunii, în Valea Doftanei. Au ieşit la un selfie, dar s-a rupt terasa cu ei
- Groază pe o terasă din Capitală. Bucăți de beton desprinse din faţada unei clădiri s-au prăbușit la doar...
- Durere imensă după moartea lui Dragoș, muncitorul îngropat de viu sub un mal de pământ: "Era un copil foarte...
În pericol sunt şi cele din pasajul Macca-Villacrosse, care leagă Calea Victoriei de strada Lipscani din Centrul Vechi. Pasajul a fost finalizat în anul 1891, iar acum pare uitat de toată lumea.
Bogdan Dinu, reporter Observator: După mai bine de 130 de ani de la construcție, decorat cu statui și acoperit cu sticlă dintr-un capăt în celălalt, pasajul rămâne o bijuterie arhitecturală. Dar vine la pachet şi cu riscuri, nefiind reabilitat niciodată.
Pasaj lăsat în paragină, pericol pentru turişti
Și lipsa reparațiilor se vede. Singurii care au încercat să mențină pasajul utilizabil au fost chiar patronii teraselor. Tot ei au montat și o plasă de siguranță, ca soluție de avarie, pentru a evita eventuale accidente.
Mariana Ninciuleanu, manager restaurant: Să zicem puțin deplorabil? A fost atâția ani întreținut de către noi, nu de către cei de la primărie. Fiecare firmă din pasaj își face pe propria lui bucățică.
Puse în fața problemei, autoritățile locale nu pot decât să privească cum pasajul devine o ruină, de la o zi la alta. Motivul? Nu au dreptul să intervină.
Răzvan Munteanu, Compania de Consolidări: Nu îl avem într-o listă de lucru, nu îl avem în administrare. Doar cu sprijinul coproprietarilor acelor imobile se poate interveni asupra lui.
Florin Enache, arhitect: Prevenția costă de șapte ori mai ieftin decât reparația. E foarte greu să închizi un vad comercial și să muți un an sau doi toți chiriașii de acolo Dar exact acest lucru îl va face un potențial cutremur.
Specialiștii spun că reabilitarea pasajului Macca-Villacrosse l-ar transforma inclusiv într-o bijuterie arhitecturală, care ar atrage şi mai mulţi turişti, asemenea altor construcții reconsolidate din zonă, precum clădirea CEC.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰