Incendiu în Craiova: "Dacă vine o pală de vânt arde tot cartierul ăsta". Revolta oamenilor care au privit în lacrimi cum toată agoniseala li se face scrum
Locuitorii celui mai mare cartier din Craiova au trecut prin clipe de coşmar. Mansarda unui bloc a luat foc, iar flăcările s-au extins rapid şi la alte două imobile. Disperaţi că rămân fără agoniseala de o viaţă, locatarii s-au certat cu pompierii. Incendiul a fost stins abia după 6 ore. O persoană a ajuns la spital cu arsuri uşoare. Pagubele se ridică la sute de mii de euro.
De Redactia Observator la 08.09.2023, 08:21La scurt timp după ce apartamentele au fost cuprinse de flăcări, pompierii au luptat să salveze tot ce au putut. Cu toate astea însă, oamenii şi-au vărsat nervii tot pe salvatori, atunci când au văzut cum casele le sunt înghiţite de foc. La finalul intervenţiei, oamenii s-au întors în casele lor însă doar pentru a evalua pagubele.
Locatară: Dezastru!
Reporter: Ce veţi face acum, unde o să vă duceţi?
Locatară: O să dăm cu smoală pe pereţi, să vedem cum facem.
- Filmul incendiului din Craiova, unde localnicii s-au panicat şi au sărit la scandal cu pompierii. "Deci, rămân...
- Incendiu în Craiova. Supăraţi că pompierii nu sting mai repede focul, oamenii s-au certat cu poliţia şi...
- Incendiu în Craiova: Scandal la intervenţia pompierilor. Locatarii s-au certat cu poliţia şi salvatorii: "Au adus...
Locatară: Mi-am luat toată zestrea. Cinci minute şi nu m-a mai lăsat. Asta e zestrea.
La interior se vede cel mai bine proporţia dezastrului din cauza căruia acum oamenii nu pot rămâne în apartamente.
Reporter: Unde o să dormiţi?
Locatar: Sub cerul liber.
Filmul incendiului din Craiova: 6 ore au luptat pompierii cu flăcările
Incendiul violent a izbucnit ieri în jurul orei 08:00 la mansarda unui bloc din cartierul Craiovița Nouă, ridicat în 2008. 80 de oameni erau acasă când a început să ardă acoperişul. Au ieşit din apartamente şi au aşteptat nerăbdători să vină pompierii.
Locatară: Deci rămân fără casă. Să intre cu avionul, să vină cu, nu ştiu, cum au stins alte incendii din alte zone.
Unii locatari au coborât cu liftul şi au rămas blocaţi în el pentru că se luase curentul.
Locatar: A fost un moment de emoţie că nu credeam că îi mai vedem vii. Ei panicaţi în lift, noi pe afară. Când au venit pompierii au deblocat cu răngi, cu târnăcoape.
Pentru că în zonă imobilele sunt construite în formă de U, vâlvătaia s-a extins în câteva minute şi la două blocuri vecine.
Locatar: Apartamentul meu e în blocul ăsta. În blocul care nu arde în momentul ăsta dar care poate să ia foc, în ritmul ăsta.
Locatar: Sper să nu ajungă până la mine, dar îmi pare rău de oamenii ăstia care rămân fără case, practic. Şi practic, nu s-a acţionat aşa cum trebuie.
Supăraţi că pompierii nu sting mai repede flăcările, unii locatari s-au luat la ceartă cu poliţiştii şi jandarmii care încercau să elibereze căile de acces.
Locatară: Dacă vine o pală de vânt arde tot cartierul ăsta. Cum e posibil aşa ceva?
Poliţist: Haideţi, să mergem mai în spate! Haideţi, să mergem mai în spate, vă rog.
Locatar: Dar nu faceţi nimic! Nu faceţi nimic! Nimic. Nu mai fac nimic! Nu sunteţi în stare să faceţi nimic.
Raed Arafat susţine că pompierii au acţionat corespunzător
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că pompierii au acţionat din primul moment în care au ajuns.
Raed Arafat șeful DSU: Agresiunea și agresarea pompierilor la fața locului este total inadmisibilă, și nu poate fi acceptată sub nicio formă. Nici nu vă dați seama cât de mult din punct de vedere al moralului și al psihicului. Oamenii aștia merg și-și pun viața în pericol, ei se luptă cu focul. Dacă dau în ei, alții nu avem.
Pompierii au intervenit cu 6 autospeciale de stingere, însă misiunea a durat mai bine de şase ore. Drumurile înguste şi presiunea mică a apei de la un hidrant le-au îngreunat misiunea.
Locatar: Au trebuit mutate maşinile din parcare întrucât pompierii nu aveau mult loc să-şi desfăşoare activitatea acolo.
Reprezentanţii companiei de apă spun însă că:
Carmen Petrean - reprezentant Compania de Apă Oltenia: Toţi hidranţii cuplaţi la reţeaua de alimentare sunt în perfectă stare de funcţionare şi asigură chiar un debit şi o presiune mai mare decât cele prevăzute de normativele în vigoare.
Bogdan-Constantin Vldătuţoiu, inspector şef ISU Craiova: Focul s-a propagat cu repeziciune tocmai pentru că în locaţia afectată de incendiu cantitatea de materiale combustibile a favorizat acest lucru.
26 de apartamente de la mansarde s-au făcut scrum
Trei oameni au făcut atacuri de panică, iar o persoană a fost internată cu arsuri pe mâini şi la nivelul căilor respiratorii. Locatarii spun că cel care a ajuns la spital ar fi chiar proprietarul apartamentului de unde a pornit incendiul. O candelă aprinsă şi lăsată nesupravegheată ar fi pornit pârjolul.
Toate cele 26 de mansarde construite în cele trei blocuri s-au făcut scrum. Ca să nu rămână pe drumuri, primăria oraşului a pus la dispoziţia locatarilor afectaţi peste o sută de locuri de cazare.