Locatarii nu vor să plece din blocurile cu bulină roşie, pentru a fi reconsolidate. "E sănătoasă din punctul meu de vedere"
Blocuri de locuinţe, teatre şi clădiri simbol din Capitală, vor fi consolidate cu bani europeni. Municipalitatea a primit 60 de milioane de euro pentru a reface o parte din imobilele pericol public. În timp ce unii locatari se bucură, alţii nu vor să plece din apartamente pe perioada lucrărilor.
De Andreea Milea la 12.04.2023, 20:49Clădiri din Bucureşti care stau să cadă de ani de zile vor intra de anul viitor în reparaţii. După decenii în care trecătorii le ocoleau de frică, 17 imobile cu bulină vor fi consolidate şi reabilitate, cele mai multe în centrul oraşului.
Locatarii nu vor să plece din blocurile cu bulină roşie, pentru a fi reconsolidate
Trecător: Îngrozitoare. Arată debusolant, e vai de capul ei. E si foarte veche.
Este cazul unui bloc de locuinţe construit în urmă cu 80 de ani. Deşi iniţial toţi locatarii şi-au dat acordul pentru consolidare, acum unii nu mai vor să plece din apartamente pe perioada lucrărilor.
- Clădiri istorice din Oltenia, readuse la viață cu bani europeni. Cât costă modernizarea conacelor care vor...
- Monument istoric în ruină din centrul Capitalei, transformat în clădire-hibrid. Reacţiile sunt împărţite
- Cauza incendiului din Rahova, unde un bloc în reabilitare a ars ca o torţă. Locatarii au teoria lor
Nicuşor Gigârtu, proprietar: Sunt proprietar. Atâţia ani de zile am stat, am stat, am stat. De 20 si ceva de ani sunt în această clădire. E cu bulină. E din 1952. E sănătoasă din punctul meu de vedere. Sunt pereţii foarte mari si e din cărămidă. Nu cred că o să se mute vreunu.
La parterul clădirii are o afacere pe care va fi nevoit să o închidă în următorii ani.
Nicuşor Gigârtu, proprietar-reporter: Să-mi dea bani. Pentru? Că-l părăsesc. Eu ce fac cu afacerea mea? Ce afacere aveţi? Covrigăria.
- Vreţi să vă dea banii pe care ii pierdeti dvs din vanzari?
- Corect.
Obligaţi să plece din apartamente sunt şi locuitorii unui bloc vechi de la Universitate.
Andreea Milea, reporter Observator: Cei 10 proprietari din acest bloc vor fi obligaţi să elibereze apartamentele în următoarele luni. Primăria investeşte aici 1,4 milioane de euro pentru consolidare.
Proprietar-reporter: Îti dai seama cât tine asta? 10 ani. Mai apuc eu să mă mut înapoi în bloc? Mor până atunci.
- Aţi fost de acord cu consolidarea?
- Pai si sa stau asa, se dărâmă cu mine blocul. Iar nu e bine.
Municipalitatea promite că le va asigura proprietarilor locuinţe.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Legea ne permite să închirierm de pe piaŢa liberă. În momentul în care şantierele vor începe o să avem nevoie de câteva sute de locuinţe de pe piaţă pentru că locurile pe care le avem noi libere sunt câteva zeci.
Şi muzeul Gheorghe Tătărescu va fi consolidat cu bani europeni.
Andreea Milea, reporter Observator: Din clădirea veche de aproape o sută de ani se rupe usor şi tencuiala. Din cauza riscului seismic, în 1997 muzeul a fost închis. Fiind în pericol de prăbuşire, în 2016 sute de obiecte de artă au fost mutate de aici.
Lucrările vor costa peste 1 milion de euro.
Majuru Adrian, Muzeul Municipiului Bucureşti: Acest patrimoniu inseamna si mobilier, inseamna şi icoane TAEI lucrări pe panză, inseamna ceramică, înseamnă şi frescă deoarece sunt suprafeţe destul de mari in această resedintă pictate de tatarescu. O bună parte din ele vor trebui restaurate.
Şi Teatrului Bulandra de la parcul izvor intră în renovare. 65 de milioane de euro vor costa lucrările de consolidare. În timpul şantierului, actorii vor schimba scena.
Vlad Zamfirescu, director teatrul Bulandra: Termenul este de 36 de luni din momentul semnării. Noi mai avem o sala toma caragiu la icoanei. Urmează sigur o relocare.
Pe lângă aceste proiecte, Primăria Capitalei aşteaptă bani de la Guvern pentru alte 10 clădiri.