Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Clădiri istorice din Oltenia, readuse la viață cu bani europeni. Cât costă modernizarea conacelor care vor deveni adevărate destinații turistice

Conace boierești vechi și de două secole vor fi transformate în destinații turistice impresionante. Două locuințe fortificate din Gorj, încă necunoscute vizitatorilor, vor recăpăta strălucirea de odinioară cu bani europeni. Culele vor veni la pachet și cu o adevărată lecție de istorie.

de Diana Speretoiu

la 15.03.2023 , 09:19

Conacul fortificat Cioabă Chintescu a fost ridicat în anul 1818, în satul Şiacu din judeţul Gorj. Lucrarea a fost începută de Răducan Cioabă şi terminată după 5 ani de boierul Marin Chintescu. Cula, căci acesta este numele construcţiei, este o bijuterie arhitecturală, cunoscută acum doar de localnici.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Amplasată strategic pe un deal, cula Cioabă Chintescu era, în urmă cu două secole, cea mai impunătoare clădire din sat. Acum, turiştii află de ea doar dacă ajung în zonă din întâmplare. Odată cu trecerea timpului, conacul boieresc a fost asediat de nepăsare şi neputință şi s-a degradat cu fiecare an.

Comuniştii au făcut din conacul fortificat casă de oaspeți şi apoi muzeu. Vandalizată și lăsată în paragină după Revoluţie, clădirea a fost preluată în 2016 de Muzeul Județean din Gorj.

Vezi și

Cosmin Popescu, președinte CJ Gorj: Problema, în ţară, a culelor este proprietatea. De multe ori, ne trezim că avem în administrare construcţia în sine, dar terenul care este aferent nu aparţine unităţii administrativ teritoriale.

Pe acelaşi subiect

Asta înseamnă că până acum nimeni nu a avut voie să intervină asupra monumentului. Din fericire, problema proprietăţii terenului a fost rezolvată, iar clădirea va fi readusă la viaţă, cu bani europeni: un milion de euro mai exact.

Opt conace vechi din Oltenia vor fi modernizate

Tot prin Programul Național de Redresare și Reziliență va fi renovat şi alt conac fortificat aflat la 50 de kilometri distanță de Cula Cioabă Chintescu.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Cula Glogovenilor, o altă bijuterie arhitecturală, a fost ridicată în jurul anului 1770. Locuinţa fortificată i-a fost casă, pentru câţiva ani, domnitorului Tudor Vladimirescu. A fost restaurată în jurul anilor 60, dar n-a fost inclusă în vreun circuit turistic.

Lucrările vor începe aici în această primăvară şi vor costa 1,2 milioane de euro.

Gheorghe Alpredi, primar Glogova: Se spune că administratorul care era pe domeniile boierului Glogoveanu, jucând chiar cu boierul pocker, că asta era jocul anilor 1800, a câştigat această proprietate la cărţi.

În total, opt conace vechi din Oltenia vor fi modernizate, iar apoi incluse într-o rută a culelor. Proiectul face parte din Programul "România Atractivă" şi va fi finanţat cu 20 de milioane de euro din bani europeni.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Clădiri istorice din Oltenia, readuse la viață cu bani europeni. Cât costă modernizarea conacelor care vor deveni adevărate destinații turistice