Produsul tradiţional spaniol pe care românii plătesc până la 6.000 de lei pentru masa de Crăciun. Ce îl face atât de special
Românii și-au rafinat gusturile. Nu se mai înghesuie la jambonul tradiţional, ci caută jamonul iberic. Produsul tradițional spaniol are acum gustul succesului, deși o singură bucată poate să coste și 6.000 de lei. Se cumpăra pentru mesele festive sau ca ingredient sofisticat în coșurile de sărbătoare
De Redactia Observator la 13.12.2023, 21:01După 20 de ani în Spania, Nicolae Beșteliu și soţia sa au revenit în ţară şi au deschis o mică fabrică lângă Timişoara, în care prepară produse tradiţionale spaniole. Toate pot fi făcute cu succes la noi în ţară, însă nu și jamonul.
Diferenţa dintre jamonul spaniol şi şunca românească
Nicolae Beșteliu, proprietar fabrică: Sunt dispuşi românii să înlocuiască şoncul neaoş cu un jamon fin? Unii da, fiind diferenţa foarte mare de preţ. Jamonul e foarte special din cauza a ce mănâncă porcul... ghinde, 80%, iar proteina din ghindă este diferită de restul cerealelor, e foarte sănătos. Nu conţine colesterol, chiar e recomandat pentru diete.
Iulia Pop, reporter Observator: Jambonul Iberic este mândria Spaniei şi sinonim cu ospitalitatea. Nu este deloc procesat. Are doar sare şi aer atent controlat, iar drumul de la bucata brută şi până la feliile subiţri din farfurie durează între 24 şi 48 de luni. În această lună, de la fabrica din Timişoara pleacă spre clienţi peste 200 de astfel de jamoane.
Cât ajunge să coste o bucată de jamon
Mucegaiul care îl acoperă este unul nobil, alb, curăţat cu grijă când este livrat clienţilor. În supermarket-uri se găseşte, de regulă, jamon serrano, un tip de șuncă uscată, sărată și maturată, care costă în jur de 300 de lei. Un jamon iberico premium ajunge să coste şi 1.500 de euro.
Nicolae Beșteliu, proprietar fabrică: Spaniolii de când se trezesc, la micul dejun, mănâncă toast cu jamon cu roşii, foarte gustos.
Concurs de feliat şuncă
Şi pe reţelele de socializare românii se întrec în tăiat jamon. Anul acesta am consumat de 4 ori mai mult, comparativ cu anul 2021. Iar în decembrie, cererea este de 20-25 de ori mai mare decât în orice altă lună. În ţară, se cumpără între 100 şi 120 de jamonuri pe zi.
Cuplu: Ne place acel jambon, piciorul de jambon, impresionăm cu el şi ne bucurăm cu toată familia de gustul lui. Este fabulos, este foarte gustos şi are nota aceea de ghindă, uşoară. Afumată. Cred că şi show-ul este interesant, pentru că îl tăiem în faţa invitaţilor.
Pentru că este o specialitate de carne uscată, jamonul se păstrează cel mai bine într-o cameră fără umezeală, cu temperaturi între 16 și 20 de grade Celsius.