Revoltă în Mamaia. Taxa pe care locuitorii trebuie să o plătească, deși stațiunea e plină de mizerie
Încă o decizie controversată a primăriei Constanța: după taxa de parcare din Mamaia care a alungat turiştii, acum a apărut taxa de promovare a turismului, pe care o vor plăti nu doar firmele, ci şi oamenii care locuiesc în staţiune. Noul impozit trebuie plătit şi retroactiv, pe anul trecut, sezon în care promovarea a lipsit cu desăvârşire. Ce îi nemuţumeşte şi mai tare pe localnici este că în ciuda banilor pe care îi plătesc, staţiunea arată de la an la an mai rău.
De Andreea Filip la 13.02.2024, 20:31Administrator bloc: Poate ştie domnul Chiţac de ce eu trebuie să plătesc. Eu, locuind aici, să fiu nevoit să plătesc pentru că locuiesc aici? Să ce? Cu ce mă promovează pe mine, că nu m-a promovat cu nimic.
Pentru că stau în Mamaia, localnicii s-au trezit că sunt buni de plată
Primăria Constanţa, de care aparţin, a decis să le pună o taxă pentru... promovarea staţiunii: 200 de lei! Adică jumătate din impozitul anual pentru un apartament cu trei camere. Banii vor merge la Organizaţia de Management al Destinației Mamaia-Constanța.
George Măndilă- președinte OMD: Chiar dacă nu închiriezi, faptul că ai o proprietate în staţiunea Mamaia îţi conferă şi nişte obligaţii şi anume trebuie să participi la promovarea şi dezvoltarea turismului în destinaţie.
- Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale. USR: Guvernul a strâns 10 milioane euro în...
- Impozit de 10% pe concediile medicale. Categoriile de pacienți care ar putea fi exceptate de la plată
- Impozitul de 10% din concediul medical ar putea fi eliminat. Ministerul Sănătăţii vrea scutirea doar pentru...
Mii de oameni din Mamaia sunt în aceeaşi situaţie. Ei spun că se simt discriminaţi pentru că localnicii din Constanţa nu sunt puşi la aceleaşi cheltuieli. În plus, taxa a fost impusă la jumătatea anului trecut şi se aplică şi retroactiv pe 2023.
Csaba Asztalos, preşedintele CNCD: E un subiect care poate ridica probleme de discriminare. Dacă se depune plângere, vom analiza. Noi am mai avut mai demult acolo problema cu bariera, unde am constatat şi au şi câştigat.
George Măndilă- președinte OMD: Problema nu s-a pus de cine închiriază şi cine nu închiriază.
Locuitorii din Mamaia reclamă faptul că autorităţile locale nu au nici cea mai simplă strategie de promovare, cum ar fi de exemplu, curăţenia staţiunii.
Iolanda Nanu, manager hotel din Mamaia: Staţiunea este extrem de murdară, extrem de dezorganizată din punct de vedere al conservării pe timp de iarnă.
Localnic: Vara, aici, nu mai coseşte nimeni. Cosesc în mai, când vin turiştii, să fie frumos în zonă şi pe urmă în septembrie dacă mai trec odată. Numai bălării.
"La trei luni de la furtuna puternică din Constanţa când vântul a depăşit la rafală 100 de kilometri pe oră, arborii care au fost smulşi din rădăcină şi puşi la pământ sunt în continuare lăsaţi aşa, devenind un pericol pentru trecători", transmite Andreea Filip, reporter Observator.
Mamaia, o staţiune transformată în sperietoare de turişti
Dintr-o staţiune de interes naţional şi vedeta litoralului românesc, Mamaia s-a transformat în ultimii ani într-o sperietoare pentru turişti. Cu doi ani în urmă, decizia primăriei Constanţa de a cere 100 de lei pe zi pentru parcarea în staţiune a compromis sezonul. Primarul Vergil Chiţac a dat atunci înapoi şi a redus costurile. Însă reputaţia de staţiune scumpă a rămas.
Marius Coman - agent imobilar: Deşi a fost retrasă, răul a fost făcut şi vor mai trebui câţiva ani ca să se remedieze această situaţie.
În faţa revoltei localnicilor, consilierul primarului din Constanţa bate în retragere si spune că se gândesc să retragă taxa de promovare.
Doru Iordache, consilerul primarului din Constanţa: E o anomalie. Eu cred că se poate corija problema asta având în vedere că sunt locatari acolo şi nu fac obiectul taxei.
Cu sau fără taxă, decoamdată strategia de promovare a staţiunii Mamaia nu există nici măcar pe hârtie.