Antena Meniu Search
x

Video Impozit de 10% pe concediile medicale. Categoriile de pacienți care ar putea fi exceptate de la plată

Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu o soluţie pentru rezolvarea controversei create de impozitarea concediilor medicale. O întâlnire în acest sens ar urma să aibă loc astăzi, la Guvern, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. 

de Redactia Observator

la 08.02.2024, 14:42

Vezi și

Premierul Marcel Ciolacu vrea să stabilească joi, împreună cu miniștrii Sănătății și Finanțelor, cum poate fi rezolvată situația concediilor medicale, astfel încât să fie descurajat abuzul, dar să și vină în sprijinul celor care au nevoie de acest tip de concediu. 

Impozit pe concediul medical. Pacienţii oncologici şi femeile însărcinate ar putea fi scutiţi de la plată

Marcel Ciolacu a spus, la începutul ședinței de guvern de joi, că vrea stabilească alături de ministrul Sănătății Alexandru Rafila și de ministrul de Finanțe Marcel Boloș, o foaie de parcurs în privința rezolvării situațiilor concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate. "Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu", a spus premierul Marcel Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat joi că decizia privind eliminarea contribuţiei de 10% pusă pe concediile medicale de la 1 ianuarie este posibil să se ia în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. Mihai Constantin a spus, după şedinţa de Guvern, despre un calendar pentru eliminarea acelei contribuţii de 10% pusă pe concediile medicale de la 1 ianuarie, că "acest calendar este cât de repede se poate". "Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea şedinţă de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanţelor pentru această speţă. Decizia este luată, a fost comunicată în spaţiul public este şi oportună după cum s-a precizat deja şi dacă nu mă înşel următoarea şedinţă de guvern va avea loc vinerea viitoare şi este foarte probabil să avem decizia până atunci", a anunţat Constantin. Întrebat dacă în primă fază vor fi scutiţi doar pacienţii oncologici şi mamele gravide, purtătorul de cuvânt al Guvernul a precizat că "se foloseşte deja termenul de boli cronice grave, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat".

Pe acelaşi subiect

"E posibil, aşadar, ca dincolo de sfera oncologică să fie cuprinse şi alte categorii, dar în clipa aceasta nu ştiu să precizez cu exactitate", a spus Mihai Constantin.

Peste 8 milioane de concedii medicale, acordate în 2023

Alianța Pacienților Cronici din România a anunţat că taxarea cu 10% a concediilor medicale pune o presiune nejustificată pe bolnavii cronici, lucru care nu a fost luat în calcul. În plus, cere să fie excluse de la impozitare concediile pentru bolile cronice, cât și pentru afecțiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav şi concediile ce vin în urma unor accidente. Taxa de 10% a fost propusă după ce premierul Ciolacu a constatat că românii stau prea mult în concediu pe caz de boală.

Anul trecut au fost acordate peste opt milioane de concedii medicale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Impozit de 10% pe concediile medicale. Categoriile de pacienți care ar putea fi exceptate de la plată