Video Impozitul de 10% din concediul medical ar putea fi eliminat. Ministerul Sănătăţii vrea scutirea doar pentru bolnavii de cancer
Parlamentarii PNL şi USR vor să elimine impozitul de 10% din concediul medical. Taxa a intrat în vigoare la începutul anului, iar ministerul Sănătăţii a anunţat că va propune scutirea doar pentru bolnavii de cancer.
Taxa a fost propusă după ce premierul Ciolacu a constatat că românii stau prea mult în concediu medical. Anul trecut au fost acordate peste opt milioane de concedii pe caz de boală.
Decizia amânată cu o săptămână
Comisia de muncă a Senatului a amânat, cu o săptămână, dezbaterea aferentă OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare prin care concediile medicale sunt impozitate cu 10% de la 1 ianuarie.
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat că a depus un amendament din partea grupului parlamentar PNL prin care măsura impozitării concediilor medicale să fie eliminată.
"Sănătatea, din punctul meu de vedere, nu are culoare politică. (...) Eu cred că a fost o eroare în această ordonanţă cu impozitarea concediilor medicale. (...) Aducem amendamente pentru ca legile pe care le adoptăm să fie în lumina dorinţei cetăţenilor. Prin acest amendament, dorim să eliminăm o inechitate. Amendamentul, care a fost depus la comisiile de muncă şi de buget-finanţe, vizează toate concediile medicale - şi cele de maternitate şi cele de îngrijire a copilului, pentru că omul a contribuit în perioada cât a lucrat. Nu de bună voie îşi ia un pacient oncologic un concediu medical, ci pentru că este obligat de situaţie să meargă la doctor. Îmi doresc ca toţi colegii din Parlament, indiferent de culoarea politică, să susţină acest amendament", a afirmat Pauliuc, potrivit Agerpres.
Preşedintele Comisiei de muncă, Ion Rotaru, a explicat că motivul amânării îl constituie primirea de la ministerele implicate a punctelor de vedere referitoare la amendamentele depuse. Totodată, termenul de depunere a amendamentelor este 6 februarie.
"Va fi şi o decizie politică, dar decizia se va lua în cadrul şedinţei de săptămâna viitoare a comisiilor raportoare - de muncă şi de buget-finanţe. În funcţie de punctele de vedere de la Guvern, minister şi ale parlamentarilor vom vota în consecinţă. (...) Ordonanţa trebuie trecută prin Parlament, printr-o procedură foarte clară, ca să nu genereze şi alte efecte", a explicat Ion Rotaru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰