Românii din străinătate au sărbătorit Învierea. Sute de mii de credincioşi au mers la biserici din întreaga lume, pentru a lua Lumina Sfântă
Şi românii din diaspora au întâmpinat Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sute de mii de credincioşi au călcat pragul lăcaşelor de cult din întreaga lume, pentru a lua lumina sfântă. În cor, alături de preoţi, credincioşii cu lumânări în mână au cântat "Hristos a Înviat".
De Denisa Dicu la 05.05.2024, 10:07Românii au primit Lumina Sfântă în suflete şi în case, deşi se află la kilometri depărtare de cei dragi. În Bulgaria, bisericile au fost neîncăpătoare pentru ortodocşi. Slujba s-a ținut în bulgară, însă preotul a mai rostit și în limba română "Hristos a Înviat". Românii aflaţi în vacanţă pe litoralul bulgăresc au lăsat pentru câteva momente distracţia şi au mers să ia lumină.
Denisa Dicu, reporter Observator: Mai multe autocare pline cu români cazaţi în hoteluri s-au oprit aici la o biserică din Obrochishte unde are loc slujba de Înviere. Cu câte o candelă sau o lumânare în mână, românii s-au bucurat când au primit lumina cea sfântă.
Românii din străinătate au sărbătorit Învierea
Pentru unii, a fost o seară de Înviere cu totul şi cu totul diferită de celelalte.
- Ideea cu care o cofetărie din Deva a dat lovitura de Paşte. Preţul mai mare nu i-a descurajat pe pofticioşi
- Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica...
- SONDAJ: Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?
- "Hristos a Înviat!" Bisericile din țară, neîncăpătoare în Noaptea de Înviere. Mii de credincioşi au primit...
Turist: Înainte de toate vreau să spun că este prima dată când mă aflu aici la Albena şi prima dată când sărbătoresc sărbătorile de Paşte departe de casă. Este o premieră pentru noi că suntem în afara ţării şi ne place foarte mult aici.
Pentru alţii, petrecerea sărbătorilor în străinătate a devenit o tradiţie.
Turist: Am decis să venim aici pentru că am mai fost şi acum câţiva ani şi a fost foarte plăcut.
A fost o noapte sfântă și pentru credincioșii greci. După slujba de Înviere, grecii obişnuiesc să se adune în jurul mesei sau să meargă în restaurantele locale pentru a sărbători.
Femeie: Am venit foarte emoționată în această seară, fiind o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși, este Învierea Domnului Isus Hristos, iar acum vom merge să petrecem în familie.
Şi românii din Egipt au primit lumina sfântă.
Vladimir Putin a mers la slujba de Înviere
Momente pline de emoţie au fost şi la Moscova. Inclusiv liderul rus Vladimir Putin s-a alăturat credincioșilor ortodocși. Alături de el - şi primarul Moscovei, Serghei Sobyanin. Slujba a fost condusă de șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un susținător al acțiunilor militare ruseşti în Ucraina. Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cu o cămașă albă la care a asortat o cravată vişinie, liderul de la Kremlin şi-a făcut semnul sfintei cruci şi a ţinut în mână o lumânare. Şi nu a uitat să rostească în cor cu ceilalţi cel mai puternic mesaj din seara Învierii.
Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!
Tot ieri, la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, s-a ținut o ceremonie - care a marcat Sâmbăta Mare. Evlavioşii ruși au umplut până la refuz bisericile. Şi nu au venit cu mâna goală. Au adus cu ei tradiţionalul cozonacul rusesc, sau kulich, aşa cum i se mai spune. Desertul se coace cu câteva zile înainte de Paşte și este acoperit cu nuci și zahăr pudră.