Cât costă carnea de porc de Crăciun. Cei mai mulţi clienţi vor ca animalele să fie hrănite ecologic
Mai e puţin peste o lună până de Crăciun, însă crescătorii de porci au început deja să fie căutaţi de clienţi. Cei mai mulţi vor animale hrănite ecologic. În ceea ce priveşte preparatele de-a gata, oamenii le cer pe cele tradiţionale de sărbători, în special produsele afumate.
De Georgiana Botez la 16.12.2021, 17:25La 10 kilometri de Oradea, în localitatea Rontău, porcii sunt negociaţi chiar în faţa fermei.
''Cât e preţul? Cu cât ne înţelegem şi noi?
Ne înţelegem. Eu zic 12.''
Loc de negociere este, chiar dacă fermierii se plâng că acum au cheltuieli mai mari.
- A mâncat 1,5 kg de picioare de porc şi 4 kg de creveţi: Un bărbat a fost interzis într-un restaurant din cauza...
- Alertă alimentară în România: Tobă contaminată cu listeria, scoasă la vânzare. Ce simptome au cei care au...
- Cât costă acum un coș săptămânal de cumpărături, comparativ cu anul 2020 | Economist: "Abia începe acest...
Vânzător: Cerere ar fi, dar preţul nu prea satisface datorită faptului că a crescut preţul la cereale şi nici nu se găsesc. S-a dublat efectiv.
Cât costă un kilogram de carne de porc
Preţul kilogramului de porc în viu variază între 10 şi 12 lei. În timp ce Mangaliţa, care are cel mai puţin colesterol dintre toate rasele de porci, poate ajunge până la 15 lei.
''Preţul cum vi se pare? 12 lei?
E rentabil, e bun. Sunt mulţumit.''
''Aici am găsit gustul din copilăria mea, gustul de carne adevărată, gustul de carne de porc.''
După ce aleg, clienţii stabilesc ziua în care animalul va fi pregătit pentru masă. Clienţii au şi varianta să se ocupe altcineva de prepararea cărnii.
Ștefan Patroc: Eu le pregătesc cârnaţii, caltaboşii, toba şi omul să meargă gata preparat cu animalul de aici.
Pentru toate aceste preparate, clienţii trebuie să scoată din buzunar: 15 lei pentru ciolan, 40 pentru slănină şi 45 pentru cotlet sau ceafă. Cei mai scumpi sunt cârnaţii. Un kilogram e 50 de lei.