Antena Meniu Search
x

Video Risipa alimentară, redusă în timp ce clienţii fac economii. 7.000 de tone de mâncare ajung la gunoi zilnic, în România

Cheltuim enorm pe mâncare şi ajungem să o aruncăm. 7000 de tone de alimente sunt risipite, în fiecare zi, la noi în ţară, în timp ce oamenii continuă să îşi umple coşurile, la fiecare vizită la supermarket. O aplicaţie lansată săptămâna trecută îşi propune să mai reducă din risipa alimentară şi îi încurajează pe clienţi să cumpere alimente care sunt încă bune, dar se apropie de termenul de expirare.

de Redactia Observator

la 16.11.2021, 20:36

Vezi și

Un sandwich şi un desert salvate de la coşul de gunoi, printr-un simplu click. O idee simplă care ar putea aduce o schimbare uriaşă într-o ţară în care fiecare cetăţean aruncă anual 129 de kilograme de alimente. Aplicaţia reuneşte 40 de magazine, restaurante, hoteluri şi cafenele, care oferă pachete promoţionale cu până la 80% mai ieftine.

"Sunt nişte coşuri prestabilite, el îşi alege coşul cu produsele pe care le foloseşte în mod frecvent", explică Roxana Răchitanu, reprezentant magazin. "Lapte, smântână, iaurt, salată boeuf, ruladă de curcan şi o pâine. Sunt produse care urmează să expire în maximum şapte zile şi pe care utilizatorii aplicaţiei le pot cumpăra la jumătate de preţ. Tot acest coş va costa 25 lei, în loc de 50", arată Ioana Matei, reporter Observator.

Multe supermarket-uri oferă deja produsele care se apropie de expirare la preţuri speciale, însă aplicaţia aduce comercianţii mai aproape de clienţi. "Orice fel de loc care are produse alimentare poate fi un partener al nostru. De exemplu, hoteluri, care au risipă alimentară foarte mare la nivel de mic dejun", spune Gregoire Vigroux, dezvoltator bonapp.eco.

Proiectul va fi extins în mai multe oraşe

Pe acelaşi subiect

3000 de bucureşteni au folosit aplicaţia în prima săptămână de la lansare, iar dezvoltatorii vor să se extindă şi în Cluj, Timişoara şi Iaşi, de anul viitor. Iniţiativa este aplaudată de specialişti pentru că se adresează mai ales consumatorilor. "Să nu mergem la cumpărături atunci când ne e foarte foame, să ne facem o listă de cumpărături înainte să intrăm în magazin", sfătuieşte Dragos Tuţă, consultant în sustenabilitate.

Zilnic, 7 mii de tone de mâncare ajung la gunoi în România

În România, o parte dintre alimentele care se apropie de data expirării ajung la băncile de alimente şi, mai departe, sunt donate persoanelor vulnerabile. Românii aruncă anual două milioane şi jumătate de tone de mâncare. Asta înseamnă că, în fiecare zi, 7000 de tone de alimente ajung la gunoi. Cele mai multe: alimente gătite şi produse de panificaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Risipa alimentară, redusă în timp ce clienţii fac economii. 7.000 de tone de mâncare ajung la gunoi zilnic, în România