Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât costă acum un coș săptămânal de cumpărături, comparativ cu anul 2020 | Economist: "Abia începe acest iureș al scumpirilor"

Nu doar lefurile minime din România sunt insuficiente pentru un trăi decent, ci și un salariu mediu se duce cam tot pe mâncare, utilităţi şi carburaţi. Numai facturile la energie şi gaze înghit aproape 20 la sută din bugetul românilor. Un experiment Observator arată cu cât plătim mai mult față de anul trecut pentru un coș săptămânal de cumpărături și cât mai rămâne dintr-un salariu mediu în buzunare, dincolo de statistici, la final de lună.

de Andra Mitu

la 17.11.2021 , 21:42

Lista de cumpărături se scurtează în fiecare zi din cauza preţurilor tot mai mari. De la un an la altul diferenţele de prețuri sunt încă şi mai mari. 

Andra Mitu, reporter Observator: Anul trecut alimentele pe o săptămână ne costau 180 de lei. Între timp, însă, am asistat la scumpiri în lanţ la toate produsele de bază. Că să vedem cât de mari sunt creșterile de preţ vom pune în coș exact aceleași produse că anul trecut. Să mergem!

Andra Mitu, reporter Observator: Am bifat toate produsele de pe listă. Din coşul de cumpărături nu lipsesc ouăle, lapte, brânză, ulei, carne, tot ce este necesar pentru o săptămână. Pe toate acestea am plătit 230 de lei. Cu 50 de lei mai mult decât anul trecut. 

Vezi și

Prețurile au crescut, salariile nu prea

Pe acelaşi subiect

Tragem linie la final de lună. Doar pe mâncare dăm cel puţin 920 de lei. Bugetul variază însă de numărul de membri dintr-o familie. La care adăugăm facturile la utilităţi. Să luăm exemplul unei familii care locuieşte într-un apartament cu două camere şi consumă în jur de 120 metri cubi de gaze pe lună. Deci aproximativ 300 de lei. Alţi 71 de lei pentru curent, plus 200 de lei întreţinerea. În total, doar utilităţile ne costă 571 lei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cheltuieli cu transportul. S-au scumpit și carburanții

Andra Mitu, reporter Observator: Pentru 39 de litri de motorină am plătit astăzi 250 de lei. În urmă cu fix un an, când litrul de motorină se vindea cu 4 lei şi 79 de bani, plăteam în jur de 190 de lei.

E suficient pentru doar două săptămâni. Deci 500 de lei în total. Adunăm tot, iar la final de lună ne trebuie 2000 de lei doar ca să supravieţuim.

Adrian Negrescu, consultant economic: Veniturile nu au crescut. Sunt aproape patru milioane de români care câștiga în jur de 2000 lei pe lună.

În statistici, salariul mediu pe economie este 3500 de lei. În realitate însă, diferă de la o regiune la alta. Cele mai mici salarii medii sunt în Teleorman, Mara­mureş, Harghita, Suceava şi Brăila, unde valorile variază între 2.600 şi 2.700 de lei net pe lună. În vreme ce în Bucureşti, salariul mediu ajunge la 4.700 de lei. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cât costă acum un coș săptămânal de cumpărături, comparativ cu anul 2020 | Economist: "Abia începe acest iureș al scumpirilor"