Antena Meniu Search
x

Video Alertă alimentară în România: Tobă contaminată cu listeria, scoasă la vânzare. Ce simptome au cei care au consumat-o

A fost alertă alimentară în toată ţara! Un lanţ de hipermarketuri a retras de la vânzare un lot de tobă contaminată cu listeria. E o bacterie care ne poate pune sănătatea în pericol. Autorităţile i-au amendat pe comercianţi şi îi îndeamnă pe clienţii care au cumpărat produsul din carne de porc să îl returneze.

de Redactia Observator

la 13.11.2021, 19:43

Vezi și

Lotul de tobă de porc cu probleme expira pe 18 noiembrie. În urma unor analize, comerciantul şi-a dat seama că produsul este contaminat cu bacteria listeria. 

Mihai Ponea, vicepreşedinte ANSVSA: Această tobă, fiind un produs care se consumă destul de frecvent, s-a dispus retragerea şi rechemarea de la consumatori. S-a constatat prezenţa de listeria monocitogene în acest produs.

Listeria este o bacterie extrem de periculoasă. Dacă sistemul imunitar este scăzut poate provoca toxiinfecţii alimentare severe. Iar la femeile însărcinate se poate declanşa chiar un avort spontan, avertizează medicii.  

Mare atenţie la aceste simptome

Pe acelaşi subiect

Adrian Marinescu, medic: Cei mai mulţi suntem asimptomatici sau facem forme uşoare de boală. Persoanele în vârstă, cei cu afecţiuni cronice, copiii foarte mici, femeile gravide pot să apară forme severe, cu complicaţii neurologice. 

Simptomele sunt asemănătoare celor gripale.

Adrian Marinescu, medic: Febră, dureri musculare, greaţă, vărsături, scaune modificate, o simptomatologie care seamănă cu gripa sau cu Sars Cov 2

Autorităţile îi îndeamnă pe clienţii care au cumpărat acest produs şi nu se simt bine să meargă la medic. Iar celor care încă nu l-au consumat, să îl ducă la comerciant, care va returna banii. De vină pentru această contaminare ar putea fi nerespectarea regulilor de igienă în timpul pregătirii sau ambalării, spun inspectorii sanitar-veterinari. 

Mihai Ponea, vicepreşedinte ANSVSA: Pe lanţul de producţie se poate produce o contaminare cu această bacterie. 

Comerciantul a fost amendat cu 10 mii de lei. Hipermarketul anunţă într un răspuns pentru Observator că nu a primit nicio reclamaţie din partea clienţilor în privinţa acestui produs.

Ţara noastră este campioană la consumul de mezeluri. Aproape toţi românii pun pe masă carne săptămânal, iar mai bine de 40 de procente o mânâncă sub formă de preparate procesate precum toba, cârnaţii sau lebărul. 

Clientă: E mai bună tradiţională decât din piaţă. Soacra mea se ocupă cu reţeta.

Clientă-reporter: Cumpărăm de la magazin doar locale şi foarte rar.

- Din hipermarketuri nu cumpăraţi?

- Nu, n-am încredere. De poftă luăm aşa o feliuţă să treacă pofta. Cel mai bine iei de la omul care are acasa la el. Restul nu avem încredere. Preferăm să facem acasă, e mai bună.

Controalele s-au ţinut lanţ

Controalele în marile magazine s-au ţinut lanţ în ultima perioadă. Un focar de infecţie şi mizerie cât vezi cu ochii au găsit inspectorii de la Protecţia Consumatorului într-un  hipermarket  din Timişoara. Imaginile sunt dezgustătoare. Mâzgă, depuneri de-un deget de arsură, friteuza este plină de funingine, iar grătarele nu se mai văd de atâta ulei depus. În plus, sunt urme de mucegai, păr şi multe rămăşiţe de carne.  

Sorin Susanu, comisar ANPC: Avea mai multe probleme. În zona de alimentaţie şi producţie a alimentelor, condiţii improprii de depozitare, spaţii neconforme.

Neregulile au fost remediate imediat după sesizarea inspectorilor. Amenzile din ultimele săptămâni au depăşit sute de mii de lei, iar unii comercianţi au fost nevoiţi să-şi închidă prăvăliile până când nu au intrat în legalitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Alertă alimentară în România: Tobă contaminată cu listeria, scoasă la vânzare. Ce simptome au cei care au consumat-o