Numirile dubioase care au dus la catastrofa din Crevedia: Fosta șefă de la Controlul Cazanelor, cu 12.000 euro salariu, fusese demisă după un tun uriaș
Unde-i lege nu-i tocmeală, dar în România domnesc Legea şi Dezordinea. Exploziile de la Crevedia arată cum nişte simpli patroni, cu relaţii, şi-au permis să încalce legea ani la rând pentru că au ştiut că nu vor păţi nimic. Şi au mai ştiut şi că nu există instituţii care să le poată sta în cale. Asta pentru că în vârful piramidei s-au cocoţat, de cele mai multe ori, şefi numiţi politic, fără nicio competenţă în domeniu. Intrăm azi în culisele afacerii GPL în România, într-un nou episod Lege şi Dezodine.
De Bianca Iacob la 07.09.2023, 21:14Bianca Iacob, reporter Observator: O altă tragedie care a zguduit România. Şi la propriu, şi la figurat, pentru că ce s-a întâmplat la Crevedia nu a fost doar o explozie a unei staţii GPL, ci am văzut ca de fiecare dată în spatele unei tragedii stă de fapt un şir lung al neregulilor. Căutând printre probe, martori şi cenuşă vedem de fapt că sunt oameni care nu pot sau nu vor să îşi facă meseria, vedem că regulile nu sunt respectate şi că legile nu sunt aplicate şi că în spatele acestor lucruri sunt şi alte interese - fie personale, economice sau poate chiar politice. Şi în final, descoperim ceea ce ne doare pe toţi - că România stă, de fapt, pe un teren minat.
26 august 2023. Ora 18.48. Un apel la 112 anunţă că în Crevedia a avut loc o explozie puternică. Azi, la 12 zile de la dezastru, bilanţul e crunt - 5 morţi, peste 20 de oameni în spitale, un munte de moloz şi de furie.
După şoc, au apărut întrebările: cine e vinovat? Și cum a fost posibil să se întâmple așa ceva?
Primii vizaţi au fost patronii staţiei din Crevedia. În mod cert - veriga finală dintr-un lanţ imens de ilegalităţi care ajung la cel mai înalt nivel. Abia la 10 zile de la deflagratie, au primit mandat de arestare. Sunt acuzaţi de ucidere si distrugere din culpă. Unul dintre ei este fiul primarului din Caracal şi firmele lui au multe contracte cu statul. teoretic, staţia GPL din Crevedia fusese închisă în 2020 din cauza nereguilor. Practic, funcţiona sub privirile instituţiilor responsabile.
- Oamenii rămași fără case, după explozia din Crevedia, invitați să se mute în containere. Unii le acceptă,...
- Sechestru pe zeci de case şi conturi bancare ale patronilor staţiei GPL din Crevedia. Ionuţ Doldurea şi Cosmin...
- Avocatul lui Ionuţ Doldurea, patronul firmei de GPL: "Clientul meu a fost la faţa locului în momentul exploziei...
- CAMERA ASCUNSĂ. Un angajat al staţiei GPL din Crevedia dezvăluie ce s-a întâmplat cu câteva secunde înainte de...
Vorbim de cel puțin 7 instituții ale statului. Două dintre ele, cu rol esenţial: ISCIR sau Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor și CNCIR - Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor. Una autorizează staţiile GPL, alta le verifică. Doar că haosul porneşte încă de la cifre: una are în portofoliu 2984 de staţii, alta numai 2380.
Reporter: La ISCIR figurează undeva la 2900 de staţii GPL, în partea cealaltă sunt cu 600 mai puţine. De ce această diferenţă?
Ionel Oproiu, Inspector de stat şef ISCIR: Lăsaţi-mă să mă interesez şi reveniţi dumneavoastră un pic mai târziu.
Reporter: Ce înseamnă un pic mai târziu, domnule director?
Ionel Oproiu, Inspector de stat şef ISCIR: Reveniţi după ora 5.
Au trecut trei zile de la această discuţie, dar directorul nu a mai răspuns la telefon. Ne lămureşte însă doamna care conduce de două luni CNCIR.
Ionica Raicu, director general CNCIR: Numărul total din baza de date este de 2984 pentru că include și instalațiile care se află în casare sau în conservare.
Stația din Crevedia nu apare însă pe niciuna din aceste liste.
Ionica Raicu, director general CNCIR: Stația GPL de la Crevedia a fost în evidență noastră în perioada 2011, de la autorizarea funcționarii acordate de ISCIR, și a fost transferată în 2021, a fost transferată la Botoșani.
Asadar, staţia de la Crevedia era o fantomă. Doar ca în realitate acolo era activitate zi-lumină. Fără ca nimeni să poată controla şi opri acest lucru.
Localnic: Au lucrat mascaţi, gardul care mă despărţea de ei era mai mare ca mine cu cel puţin un cap sau două, era peste. Eu ce trebuia să fac, să pun o scară, să îi filez, ce fac ăia, ce nu fac ăia? Prevenţia este mama liniştii.
Explozia de la Crevedia. Lucrurile au început, brusc, să se mişte când deja era prea târziu
După tragedia de la Crevedia, au fost controale la sânge în stațiile GPL din toată ţara şi modul în care funcţionau a arătat că era o chestiune de timp până la o nenorocire. În Bucureşti, doar în Sectorul 6, din 40 de stații doar una are toate autorizaţiile de funcţionare în regulă. Dar nici aceea nu respectă distanţa faţă de locuinţele oamenilor. Ministrul Economiei a trimis corpul de control la ISCIR şi raportul este gata.
Radu Oprea, ministrul Economiei: Între timp procurorii DNA ne-au cerut date, e o anchetă penală pe rol și nu pot să fac niciun fel de precizare. Ceea ce vă spun cu certitudine este că acest raport al Corpului de Control a plecat către DNA.
Corina Murafa, expert în politici energetice: Faptul că avem de-a face cu politizarea întreprinderilor publice, a așa numitor companii de stat din România, și în general a administrației publice, generează astfel de tragedii.
La celălalt capăt al lanţului slăbiciunilor începe cu numiri dubioase: multe funcţii importante în instituţii strategice ale României sunt ocupate de personaje total nepregătite. La CNCIR, de exemplu, până acum două luni a fost la conducere Ioana Timofte, nepoata fostului şef SRI Radu Timofte. A fost demisă şi reţinută de DIICOT pentru că a delapidat instituţia cu peste 10 milioane de lei.
Salariul şefei de la Cazane era de 12.000 de euro
Corina Murafa, expert în politici energetice: Mâine explodează o conductă, poimâine cine știe ce rețea de energie electrică cade și după aia stăm să ne gândim că asta se întâmplă pentru că noi am politizat și am deprofesionalizat aceste instituții. De la Sănătate până la, iată, recipiente sub presiune, cine s-ar fi gândit, și peste tot este nevoie de vigilența cetățenilor, de vigilența mass media. Nu putem să înlocuim peste noapte statul cu alt stat.