Antena LIVE

Curs valutar

Video

Yuval Noah Harari, la Observator: Este războiul lui Putin. Nu e războiul Rusiei, nici al ruşilor, nici al istoriei lor - interviu

Istoricul Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai bine vânduţi scriitori ai deceniului, autor al cărților de succes internațional Sapiens: Scurtă istorie a omenirii și Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului, a dat Observator un interviu în exclusivitate. 

De la 03.03.2022, 21:51
WhatsApp
Vezi și:

Trăim vremuri foarte grele, în special noi, românii, care suntem aici lângă război. Yuval Noah Harari a declarat însă pentru Observator că dacă rămânem uniți este imposibil ca Vladimir Putin să își ducă planul la bun sfârșit. El nu vede războiul ca fiind al Rusiei, ci al unei singure persoane, care și-a creat o realitate paralelă în propria-i minte. Și dacă cei apropiați nu îl vor putea contrazice niciodată, pentru că așa se întâmplă deobicei în jurul dictatorilor, cel care va reacționa s-ar putea să fie poporul rus, care va realiza că nu are nimic de câștigat din distrugerea unei nații, ba chiar are totul de pierdut.

Umanitatea va fi aruncată într-un nou Ev Mediu

Yuval Noah Harari a declarat în exclusivitate la Observator că Vladimir Putin nu trebuie lăsat să câştige, pentru că o victorie a tiraniei va duce umanitatea într-un nou Ev Mediu, în care banii cu care societatea ar trebui să evolueze şi să prospere sunt folosiţi pentru război.

"Cred că acesta este un conflict pentru viitor, pentru umanitate în întregime, pentru viitorul libertăţii şi al democraţiei. Dacă agresiunea şi tirania sunt lăsate să câştige, va deschide un nou Ev Mediu pentru întreaga umanitate.

Pe acelaşi subiect

Astea nu sunt doar nişte cuvinte mari şi poezie, trebuie să vă uitaţi mai întâi de toate la bugete, la bani. Înainte de război, bugetul european mediu pentru apărare era de doar 3%. Ceea ce e minunat, pentru că în marea parte a istoriei, regii şi împăraţii cheltuiau 50-70% pe armatele lor. Acum, în schimb, banii sunt folosiţi pentru sistemul educaţional, sistemul sanitar. 

Deodată, peste noapte, bugetul de apărare al ţărilor se dublează, se triplează. Banii care ar trebui să meargă către profesori, către lucrători sociali, către doctori, se duc acum pe tancuri. În plus, şansele noastre de a gestiona schimbările climatice, şansele noastre de a îmbunătăţi inteligenţa artificială se va evapora, pentru că banii şi atenţia de care e nevoie pentru a face faţă acestor probleme globale se duc în schimb pe lupte de război", a declarat Yuval Noah Harari.

Pericolul nuclear. "Miza este supravieţuirea umană"

Scriitorul atrage atenţia că supravieţuirea umană este în joc în aceste momente şi că Ucraina oferă un exemplu de curaj important în aceste momente.

"Ne aflăm sub un pericol al autocraţilor de pe întreg pământul. Dacă Putin reuşeşte, toţi ceilalţi autocraţi se vor gândi: "Hei! Poţi face asta! Poţi să începi să invadezi ţări, pur şi simplu, şi să îi cucereşti pe alţii". Vom începe să vedem din ce în ce mai multe lucruri de acest fel, iar apoi ne trezi cu arme nucleare. Oamenii se gândesc că aceste pericole au rămas prin anii '60-'70, dar nu! Acest pericol este aici, este acum. Miza este supravieţuirea umană", a declarat Harari.

"Ucrainenii se luptă cu atât de mult curaj, ei oferă curaj întregii lumi. Europa face ceea ce n-ar fi crezut că va face vreodata. Ţări ca Finlanda, Suedia şi Germania trimit armament ucrainenilor. Toate companiile se distanţează de Rusia. Ucrainenii şi bravura lor insuflă curaj în fiecare dintre noi", a mai spus scriitorul.

Cum putem să ajutăm în acest război

Acesta este de părere că oricine poate să facă ceva în privinţa războiului din Ucraina, fără să fie un lider de stat.

"Să facă ceva, toată lumea poate face ceva. Chiar dacă nu eşti liderul unei ţări. Dacă ai o haină veche, o poţi dona. Ai acces la internet, poţi lua parte la această frământare online, la frământarea opiniei publice. Refugiaţii continuă să vină, tu îi poţi primi. 

Foarte rar impun guvernele sancţiuni, deoarece le este teamă că vor afecta economia locală, iar cetăţenii îşi vor pierde încrederea în ei, iar oamenii din Guvern vor pierde voturile lor. Ridicaţi-vă vocile şi spuneţi-le guvernelor voastră că "Da, ştim că va fi dificil, dar suntem gata să suportăm aceste dificultăţi, pentru că înţelegem care este miza şi, dacă nu acţionăm curajos, dacă nu oprim asta, nu vă vom mai vota niciodată". Ca cetăţean individual sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face", este de părere Harari.

Bunicul lui Harari este din Ucraina

Cu origini în Ucraina, Yuval Noah Harari spune că războiul nu reprezintă o chestiune personală, ci una umană. 

"Bunicul meu este din Cernăuţi, care este aproape de frontiera cu România. Nu este o chestie de familie, este o chestie umană. Vezi distrugerea, foametea, oamenii care îşi părăsesc casele, oamenii care luptă pentru existenţa lor şi este ceva mişcător. Ăsta este motivul pentru care cred că această situaţie va schimba lumea în mai bine. Îi va face pe oameni să realizeze că în Vest am avut aceste culturi interne între dreapta, stânga, liberali, conservatori, iar acest război în Ucraina va trebui să pună sfârşitul războiului cultural din Vest. Pentru că Stânga şi Dreapta, liberalii şi conservatorii realizează că este un pericol mult mai mare împotriva căruia trebuie să stea împreună, uniţi", spune Harari.

„Rusia nu e URSS. E doar o benzinărie”

El vede o unitate în Vest și o Rusie slăbită, a cărei economie este construită doar pe petrol și gaze.

„Navigând de la CNN la Fox News, vom vedea că, în sfârșit, arată același lucru. Au găsit ceva comun împotriva căruia pot sta uniți. Și dacă Vestul se unește, Europa se unește. Atunci nu trebuie să le fie teamă de nimic. Rusia nu este Uniunea Sovietică. Este mult, mult mai slabă. Nu mai este nici măcar a 3-a cea maimare economie din lume. Economia Rusiei este mai mică decât a Italiei sau a Coreei de Sud. Economia Rusiei este de 1,6 trilioane de dolari pe an. Economia Europei este de 22-23 de trilioane de dolari pe an.

Rusia este doar o benzinărie cu arme nucleare. Tot regimul lui Putin este construit pe petrol și gaze. Atât. Și dacă prețurile la petrol vor coborî la 20 de dolari pe baril, s-a terminat. Vestul trebuie să se unească și să acționeze repede și să extragă resursele și cunoașterea științifică pentru a creea o revoluție energetică, pentru a pune capăt regimului lui Putin”, a explicat Harari.

Minciuna din capul lui Putin și realitatea din Ucraina

Yuval Noah Harari spune că Vladimir Putin și-a creat o minciună în care trăiește, în care poporul ucrainean nu există și că tancurile rusești vor fi primite cu flori. Însă odată cu războiul dus împotriva Kievului a constat că realitatea este alta.

„Putin cu siguranță are putere militară pentru a cuceri poate toată Ucraina. Nu îi pasă de suferința pe care o cauzează. Trebuie să ne gândim la semnificația acestui război. Nu este despre preocupările Rusiei cu privire la securitate. Este despre existența acestui popor ucrainean. Putin a creat această minciună în capul lui pe care o și crede, cum că ucrainenii nu există, că ei sunt tot ruși, că ar vrea să fie absorbiți în Rusia și că la conducere s-ar afla niște oameni naziști. 

Și-a imagina că trebuie să invadeze Ucraina și că în 24 de ore Zelensky va pleca, că armata ucraineană se va preda și că populația va arunca cu flori peste tancurile rusești. Și s-a înșelat cu privire la toate astea. Zelenszy nu a plecat, ucrainenii sunt curajoși, armata ucraineană se luptă puternic, iar ucrainenii nu aruncă cu flori pe tancurile rusești, ci cu cocktailuri Molotov.

Încă mai poate cuceri o marte parte din țară, dar ca să câștige, ca să își atingă scopul, ar trebui să absoarbă toată țara în Rusia, ceea ce nu va putea face pentru că ucrainenii nu îl vor lăsa. Cu fiecare zi care trece, el creeză și mai multă ură între ruși și ucraineni. El a creat acum această ură. Și dacă nu va opri acest război, va fi o ură care va domni peste generații. Ucrainenii nu vor accepta niciodată să fie absorbiți de Rusia. Imperiul Sovietic nu mai poate fi niciodată o realitate”, spune Harari.

Unde a greșit Rusia

Istoricul spune că multe lucruri erau știute dinainte, precum puterea armatei ruse, că NATO nu va trimite trupe. „Dar era un singur lucru de care nimeni nu putea fi sigur. Care avea să fie reacția Ucrainei. Întregul plan al Rusiei s-a bazat pe un pariu că ucrainenii se vor preda pur și simplu, că ceva similar cu ce s-a întâmplat în 2014 va avea loc. Nimeni nu știa că într-o săptămână acest pariu va pica. Că ucrainenii vor rezista”, a declarat Harari pentru Observator. 

Singura întrebare, care a rămas, este cât timp va dura până când conducerea rusă și Putin vor realiza că au greșit, spune Harari. „Problema, din păcate, este că nimeni din jurul dicatorului nu îl va confrunta și nu îi va spune opinia diferită. Când dictatorul crede ceva, toată lumea din jurul lui spune că are dreptate. Asta se întâmplă și acum. El caută din ce în ce mai mult vinovați și va reuși. Conducerea rusă și poporul rus vor opri asta (...) vor face ceva ca să oprească acest război”. 

„Lumea vorbește despre îngrijorările de securitate ale Rusiei. Nu e cazul. Nu există nicio amenințare directă la adresa Rusiei. Rusia poate avea îngrijorări legitime, este adevărat, dar există un alt mod de a gestiona asta. Și a invada Ucraina și a încerca să o distrugi nu este calea. Nu era nicio amenințare directă pentru Rusia. Nimeni nu discuta să accepte imediat Ucraina în NATO, nu era pe masă această discuție. (...) Nu exista niciun motiv pentru ca acest război să pornească, cu excepția fanteziei și ambiției unei singure persoane. 

Sunt războaie în istorie care au drept cauze conflictul dintre nații, procese îndelungate. Aici nu e cazul. Acest război e responsabilitatea unui singur om. Este războiul lui Putin. Nu e războiul Rusiei, nici al rușilor, nici a istoriei lor. 

Istoria e în trecut. Nu o poți schimba. Dar poți schimba prezentul, poți schimba viitorul, nu trebuie să repeți greșeli ale trecutului. Ultima oară când cineva a invadat Rusia a fost în timpul lui Hitler, acum 70 de ani. Cine ar vrea să o mai invadeze acum? Credeți că germanii de azi vor să cucerească Rusia? Credeți că Napoleon o să se ridice din mormânt și o să își conducă iar armata să invadeze? E o nebunie. 

Sper că pacea se va întoarce curând şi această catastrofă se va termina cât mai repede posibil”, a încheiat Yuval Noah Harari.

Ionela Nedea

Editor Observator. Jurnalist de 15 ani: Dilema Veche, Jurnalul Național, Digi 24, În premieră - Antena 3. Profesoară de limba latină care n-a mai fost să fie și scriitoare la bătrânețe, dacă apuc. ...

conflict rusia ucraina interviu observator razboi ucraina yuval noah harari
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024