Antena Meniu Search
x

Video Rezoluţia ONU condamnă acţiunile Rusiei şi cere retragerea trupelor. China, printre ţările care s-au abţinut de la vot

Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care condamnă vehement acțiunile Rusiei și prin care cere oprirea ostilităților și retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina. Votul istoric a adunat o majoritate covârșitoare, menită să pună presiune pe Moscova. Deși nu are caracter juridic, inițiativa confirmă izolarea diplomatică a Rusiei și crearea unei coaliții anti-Putin la nivel internațional. 

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 08:52

Vezi și

Dintre cele 193 de state membre ONU, țările care au votat împotriva condamnării Rusiei au fost Belarus, Coreea de Nord, Siria și Eritreea. Decizia a fost luată în cadrul unei sesiuni de urgență a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Miza votului a fost clară: Rusia să înceteze ostilitățile. 

Antonio Guterres, United Nations Secretary-General: Opriți focul de armă acum! Deschideți imediat calea către dialog și diplomație! 

Ambasadorul Ucrainei la ONU a susținut ferm importanța acestei rezoluții. 

Sergiy Kyslytsya, ambasadorul ucrainean la ONU: Este deja extrem de clar că scopul Rusiei nu este simpla ocupaţie, ci chiar genocidul. Au venit pentru a priva Ucraina de însuşi dreptul de a exista. 

Pe acelaşi subiect

Rezoluția nu are consecințe legale, însă reprezintă o expresie a comunității internaționale de condamnare a acțiunilor Rusiei, scopul fiind izolarea acesteia. Președintele Franței a criticat aspru atacul neprovocat asupra Ucrainei, însă a asigurat că va facilita comunicarea continuă cu Putin pentru oprirea războiului. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Președintele Putin a ales războiul. Acesta nu este un conflict între NATO şi Rusia, așa cum mulți susțin. Nu există trupe sau baze NATO în Ucraina. Toate sunt doar niște minciuni. Rusia nu este agresată. Rusia este agresorul. Aleg să rămân în contact - și voi rămâne în contact cât de mult este posibil și necesar - cu Președintele Putin, pentru a-l convinge să renunțe la arme.  

China, printre ţările care nu au vrut să voteze

China s-a numărat printre ţările care s-au abţinut de la vot. 

Zhang Jun, ambasador China la ONU: Aceasta (n.r rezoluţia ONU) nu este în conformitate cu poziția consecventă a Chinei. Prin urmare, nu am avut de ales decât să ne abținem de la vot.

Reprezentantul Chinei a pledat însă pentru negocieri de pace. De altfel, China s-a arătat dispusă să joace un rol activ în ajungerea la un armistiţiu între Rusia şi Ucraina. Ambasadorul Rusiei la ONU, în schimb, spune că rezoluţia nu va duce decât la escaladarea conflictului. 

Vasily Nebenzya, ambasadorul rus la ONUAcest document nu ne va permite să punem capăt activităților militare. Dimpotrivă, ar putea încuraja radicalii și naționaliștii Kievului să continue să determine politica țării lor cu orice preț, ținând ostatici civili pașnici.

Între timp, opoziţia internaţională faţă de Rusia capătă şi alte faţete. Georgia a solicitat deja să adere la Uniunea Europeană. Anunţul a venit după ce şi Ucraina a solicitat integrarea în UE pe fondul invaziei ruse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rezoluţia ONU condamnă acţiunile Rusiei şi cere retragerea trupelor. China, printre ţările care s-au abţinut de la vot