Ursula von der Leyen: România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa
Conflictul din Ucraina a fost dezbătut astăzi şi la Palatul Cotroceni, acolo unde şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. După discuţii cei doi au susţiunut o declaraţie de presă comună în care au vorbit despre România ca punct central de ajutor pentru criza prin care trec refugiaţii din Ucraina. Preşedinta Comisiei Europene le-a mulţumit românilor pentru deschiderea şi ajutorul de care au dat dovadă faţă de populaţia din ţara vecină şi a adăugat că în acest moment sunt peste 55.000 de refugiaţi la noi în ţară.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră i-a ajutat nu numai pe refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.
"România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume când a început războiul. România ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii.
România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul dat", a spus Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.
Sancţiuni dure pentru Rusia
- Klaus Iohannis, după întâlnire cu Ursula von der Leyen: Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie...
- Poveştile nescrise ale refugiaţilor ucraineni. Fug din calea războiului, dar iau durerea despărţirii de familie...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 8 LIVE TEXT. Ministerul britanic al Apărării anunță că Harkov, Cernihiv și...
Preşedintele Comisiei Europene i-a felicitat pe românii care i-au primit pe cei care fug din calea războiului, cu braţele deschise. "Domnule preşedinte, sunt aici pentru a vă mulţumi şi să îi felicit din toată inima pe românii care i-au primit pe cei care fug din calea războiului, cu braţele deschise. Sunt momente de solidaritate cu Ucraina şi cu victimele acestui război atroce”, a spus preşedintele Comisiei Europene în declaraţia comună.
Ursula von der Leyen a continuat: ”Dumneavoastră le oferiţi o rază de speranţă. Sute de mii de persoane fug din calea armelor lui Putin, îşi lasă familiile şi averea strânsă, în urmă, uneori pleacă împreună cu copiii, pentru a găsi un loc mai sigur în Uniunea Europeană. Cel puţin un milion de locuitori din Ucraina au plecat în ultimele zile iar România a oferit adăpost şi alimente pentru 55.000 de persoane".
Preşedintele Comisiei Europene a ţinut să precizeze că Uniunea Europeană a alocat 500 de milioane de euro, din bugetul UE pentru a face faţă consecinţelor devastatoare ale acestui război. ”Ne vom aminti permanent hotărârea şi curajul populaţiei ucrainene, care reprezintă o inspiraţie pentru noi şi, deasemenea, nu vom uita solidaritatea poporului român, în aceste momente esenţiale”, a spus Ursula von der Leyen, arătând că UE va institui sancţiuni dure pentru Federaţia Rusă. ”Am instituit sancţiuni fără precent, care vor fi aplicate inclusiv de partenerii noştri din întreaga lume, sancţiuni cu impact economic” a mai precizat preşedintele Comisiei Europene.
"Dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată"
Şefa Comisiei Europene şi Klaus Iohannis au subliniat şi că Europa trebuie să renunţe la dependenţa energetică de Rusia.
Cei doi au vorbit despre măsurile pe termen scurt, mediu şi lung cu privire la securitatea energetică şi dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc. A fost de asemenea abordată tema refugiaţilor ucraineni care ajung în România şi accesarea de către ţara noastră de fonduri europene care să ajunge la gestionarea acestei situaţii.
"Doamna Președintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.
Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna Președintă aceste chestiuni.
Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană.
În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească.
Și, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, și subliniez, este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative, și am găsit înțelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil", a declarat Klaus Iohannis.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰