Antena LIVE

Curs valutar

Aliații Israelului se tem că armata ar putea cădea într-o capcană dacă invadează Gaza. Care ar fi faza a doua a planului Hamas

Război Israel - Hamas. Aliații Israelului se tem că armata va intra într-o capcană dacă invadează Fâşia Gaza, în contextul în care Hamas și susținătorii săi caută extinderea conflictului, arată o analiză CNN. 

De la 26.10.2023, 16:27
WhatsApp
Aliații Israelului se tem că armata ar putea cădea într-o capcană dacă invadează Gaza. Care ar fi faza a doua a planului Hamas Profimedia

"O fi asta o capcană?" Sunt foarte puţini soldați israelieni dintre miile de militari pregătiţi pentru o ofensivă în Gaza care să nu se întrebe, în gând, acest lucru în timp ce urmăresc rachetele improvizate lansate de Hamas şi îşi verifică din nou şi din nou armele şi echipamentele din dotare, arată o analiză CNN

Hamas și susținătorii săi din Iran s-au gândit cu siguranță de dinainte cum să ţină piept unei ofensive terestre acerbe a armatei israeliane după atacul de pe 7 octombrie. Este posibil, chiar probabil, ca ororile comise asupra civililor să fi fost unele intenționate pentru a obţine un răspuns puternic din partea israelienilor, indiferent de riscurile la adresa civililor din Gaza.

Deciziile luate acum de Israel vor determina atât viitorul apropiat cât şi deceniile următoare. Totul se reduce la Gaza. Hamas a ciuruit Fâșia cu rețele de tuneluri. Iar la suprafaţă cu siguranţă s-a gândit la capcane și a planificat să-i lovească pe israelieni cu orice este posibil, de la atacatori kamikaze, la echipe care să ia soldați ostatici. Generalii și alți oficiali americani au împărtășit informaţii cu Israelul despre experienţele lor în materie de lupte urbane.

În 2017, armata irakiană, deşi a fost susținută de forțele speciale americane, britanice și de alţi aliaţi internaţionali, a avut nevoie de nouă luni pentru a alunga terorişitii ISIS din Mosul. Orașul din nordul Irakului a fost în mare parte evacuat de civili, dar soldaţii s-au luptat pentru fiecare casă.

Pe acelaşi subiect

Şi ISIS a folosit atunci tuneluri şi diverse tertipuri pentru o declanşa ambuscade asupra trupelor guvernamentale. Metodele Hezbollah de fabricare a bombelor s-au răspândit în Orientul Mijlociu. În Gaza, trupele israeliene se vor confrunta cu dispozitive explozive improvizate care pot scoate din joc un tanc. Israelienii ştiu că capabilităţile Hezbollah de a distruge blindaje au fost perfecționate și mai mult de când Israelul a dus ultima luptă serioasă cu ei în Liban în 2006.

Hamas are acum şi arme antiaeriene. Elicopterele Apache ale Israelului care oferă sprijin infanteriei pot fi doborâte de un singur om cu o rachetă SAM sol-aer. Mai mult de atât, Hamas are și echipe de propagandiști pregătite să facă montaje sângeroase cu atacurile asupra trupelor israeliene. Nimic nu poate inflama sau radicaliza mai mult tineri furioşi ca filmările cu atacuri sângeroase. ISIS ne-a învățat asta, remarcă CNN.

Faza a doua a planului Hamas, după atacurile din 7 octombrie

Putem presupune că Hamas a planificat un masacru pe scară largă în Gaza, care ar putea fi obiectivul fazei a doua, după atacurile din 7 octombrie, eveluază CNN. "Orice calcul greșit în continuarea genocidului și a strămutărilor forțate poate avea consecințe grave și amare, atât în ​​regiune, cât și pentru cei care cer război", a declarat duminică ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian. Cuvintele lui reprezintă o amenințare, nu o analiză, iar Casa Albă știe asta.

Dacă Israelul ar cădea într-o astfel de capcană, ar putea avea consecințe uriaşe şi periculoase care să conducă la tipul de "Ciocnire a civilizațiilor" care a urmat după atacurile de la 11 septembrie. O preocupare majoră pentru președintele Joe Biden este situaţia ostaticilor americani din Gaza și a celor peste 200 de prizonieri ai Hamas.

Dar, potrivit unor surse CNN de la Washington, sunt îngrijorări că o operațiune terestră israeliană la scară largă ar risca să declanșeze o conflagrație care ar putea scăpa de sub control, de genul celeia care a pus stăpânire pe Irak după invazia SUA pentru a-l răsturna pe Saddam Hussein. Benjamin Netanyahu face de mulți ani o comparaţie între Hamas și așa-zisul Stat Islamic. El vede conflictul Israel-Hamas drept o ciocnire a civilizațiilor.

"Hamas sunt noii naziști. Ei sunt noul ISIS și trebuie să luptăm contra lor cu toţii împreună, așa cum lumea civilizată, unită, a luptat împotriva naziștilor și împotriva ISIS", a spus el la o conferință de presă săptămâna aceasta, în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak .

Dar mișcarea militantă Hamas nu este ISIS, arată CNN. Hamas a muncit mult pentru a elimina elementele ISIS din Fâşia Gaza. Acestea reprezentau o formă de islam politic căreia Hamas i s-a opus profund. Hamas vrea să înființeze un stat palestinian bazat pe învățăturile islamului. Nu are pretenții la un califat.

CNN mai atrage atenţia că nu există un istoric de atacuri ale Hamas în afara Israelului și a teritoriilor palestiniene iar gruparea nici nu s-a folosit de internet pentru radicalizări la nivel mondial. Cu toate astea, Hamas vrea să distrugă statul evreu. Liderii lumii s-au arătat şocaţi de ultimele atrocități comise de Hamas și au susținut cu voce tare Israelul.

"Lupta împotriva grupurilor teroriste trebuie să fie nemiloasă", a declarat președintele francez Emmanuel Macron, marți, în Israel. Dar a adăugat că această luptă trebuie să fie "fără milă, dar nu fără reguli". Este o avertizare care a fost în esenţă un efort de a evita atragerea Occidentului într-un conflict care ar fi transformat sau ar putea fi văzut ca un război împotriva islamului, remarcă CNN. 

Aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise în raidurile conduse de Hamas în Israel. Numărul morților în Gaza depășește 5.700, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul Sănătății. Forțele de Apărare Israeliene spun că încearcă să reducă victimele civile.  O stare de asediu aproape total a fost impusă celor 2,3 milioane de locuitori. ONU spune că 1,4 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul fâșiei.

O operațiune terestră a Israelului ar însemna că aceste cifre vor crește inevitabil de ambele părți. Au existat mitinguri pro-palestiniene în întreaga lume, care critică deja nivelul de distrugere cauzat în Gaza de Israel. Dacă începe şi o incursiune terestră va fi mult mai rău iar protestele şi mai puternice.

Între timp, dușmanii Israelului s-au întâlnit în Liban. Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah s-a întâlnit miercuri cu un adjunct Hamas, Saleh Al-Arouri, și cu secretarul general al Jihadului Islamic Palestinian, Ziad Al-Nakhla. "S-a făcut o evaluare a... ceea ce trebuie să facă axa de rezistență în această etapă sensibilă pentru a obține o victorie reală pentru rezistența din Gaza și Palestina și pentru a opri agresiunea perfidă și brutală împotriva poporului nostru", a spus Hezbollah într-un comunicat.

Putem să fim siguri că au fost prezenţi şi şefii Gărzilor Revoluționare Iraniene, principala armată internațională și de informații a Teheranului. Brigada iraniană Quds antrenează, finanțează și îndrumă toate cele trei grupuri de mulți ani. Aceştia vor încerca să exploateze următoarele mișcări ale Israelului în Gaza ca "faza a doua" a atacurilor din 7 voctombrie.

Hezbollah a atras deja forțele israeliene de la o concentrare exclusivă asupra Fâşiei Gaza, prin lupte de-a lungul graniței de sud a Libanului. SUA au acuzat Iranul că a trimis proxy irakieni pentru a lovi bazele americane din Bagdad. Temperatura conflictului a fost menținută ridicată şi de încercările rebelilor Houthi, susținuți de Iran, de a trage, din Yemen, rachete spre Israel, care au fost doborâte de SUA.

Americanilor și multor cetățeni europeni li s-a transmis deja să părăsească unele țări din Orientul Mijlociu. Chiar și australienii au pus în așteptare trei avioane pentru a face față evacuărilor. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, a declarat luni că administrația "urmărește foarte, foarte îndeaproape" toatele semnele dacă grupurile susținute de Iran intenționează să intensifice atacurile asupra forțelor militare americane staționate în Orientul Mijlociu.

Biden: Israelul nu trebuie să fie consumat de furie

Este posibil ca Iranul să încerce să distragă atenția Statelor Unite de la teatrul de conflict din Israel, dar la fel de bine poate încerca să atraga SUA în mai multe conflicte. Acesta este un conflict pe care SUA încearcă să-l evite. Potrivit CNN, Joe Biden a recomandat prudență Israelului, atât în discuţii private cu Netanyahu, cât şi în public.

Mesajul lui Biden a fost ca Israelul să nu fie consumat de furie. "După 11 septembrie, eram cuprinşi de furie în Statele Unite. În timp ce ne-am făcut dreptate, am comis și greșeli". Aceste greșeli au dus la invadarea Irakului, la ideea larg răspândită că islamul a fost atacat de Occident, la haosul din Orientul Mijlociu, la așa-numitul Stat Islamic sau Califat și la atacuri teroriste la nivel mondial.

Martin Sherman, analist la Institutul pentru Studii Strategice și un susținător înfocat al unui răspuns mai dur împotriva inamicilor regionali ai țării sale, nu este de acord. El crede că Israelul ar trebui să intre în forţă în Gaza. "Nu cred că arabii se vor împăca vreodată cu Israelul... minimul la care poate spera Israelul este să se facă foarte temut și cel mai bun lucru la care poate ajunge este să fie acceptat cu reticență de duşmani", a spus el.

Soldații IDF pregătiți de ceea ce ar putea fi o bătălie majoră în Gaza au toate motivele să se întrebe dacă, peste ani, fiii lor nu se vor întoarce iar acolo ca să arate "cât mult sunt temuţi", concluzionează CNN. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel hamas israel hamas fasia gaza
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024