Antena Meniu Search
x

Orientul Mijlociu fierbe după apelurile lansate de Hamas, Iran şi Hezbollah. Mii de oameni pro-palestineni, în străzi: "Jos America!", "Jos Israelul!"

Război Israel - Hamas. Manifestaţii masive la Bagdad și Teheran în sprijinul Hamas după ce Iranul a lansat joi un apel către ţările musulmane şi arabe să facă front comun împotriva Israelului. Şi Hamas a cerut miercuri organizarea unor manifestaţii în întreaga lume musulmană în sprijinul palestinienilor. NATO face apel la Iran şi Hezbollah să nu profite de situaţia din Israel şi să nu încerce o escaladare.

de Redactia Observator

la 22.10.2023, 22:28

Vezi și

Teheranul încearcă să organizeze o mobilizare internaţională împotriva raidurilor aeriene israeliene efectuate ca represalii în Gaza. Preşedintele Ebrahim Raissi a chemat "ţările musulmane şi arabe să se coordoneze" pentru a "stopa crimele" Israelului. "Republica islamică va încerca să pună la punct această coordonare cât mai repede posibil, contactând lideri ai ţărilor musulmane", a trasmis el, potrivit preşedinţiei de la Teheran.

Mii de persoane manifestează în Iran şi Irak în susţinerea palestinienilor din Gaza

Mii de persoane au ieşit vineri pe străzi în capitala iraniană Teheran şi în cea irakiană Bagdad pentru a-şi exprima susţinerea faţă de palestinieni, în cea de-a şaptea zi de război sângeros între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, informează AFP. La Teheran, manifestanţii au fluturat drapele ale Iranului, palestiniene şi ale Hezbollah, scandând sloganuri şi desfăşurând bannere pe care se putea citi "Jos America!" şi "Jos Israelul!", transmite un jurnalist al AFP.

Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din Iran, unde manifestanţi au dat foc unor drapele americane şi israeliene. Mii de persoane au manifestat vineri şi în capitala irakiană Bagdad, în susţinerea palestinienilor, o cauză consensuală în Irak, potrivit unor imagini transmise de televiziunea de stat din această ţară. "Nu ocupaţiei! Nu Americii!", scandau manifestanţii în piaţa Tahrir, centrul capitalei irakiene.

Pe acelaşi subiect

Veniţi la apelul liderului şiit Moqtada Sadr "în susţinerea Gaza" şi împotriva Israelului, manifestanţii de la Bagdad fluturau drapele palestiniene şi irakiene, iar un imens drapel israelian a fost întins pe pământ pentru ca protestatarii să poată călca pe el, potrivit unui fotograf al AFP.

În jurul pieţei Tahrir, mişcarea lui Moqtada Sadr a impus măsuri de securitate stricte. Forţe de securitate irakiene erau şi ele desfăşurate în număr mare în zona manifestaţiei. Moqtada Sadr este în opoziţie politică, însă mişcarea de susţinere a palestinienilor din Gaza beneficiază de un sprijin explicit din partea guvernului irakian, susţinerea cauzei palestiniene bucurându-se de un larg consens în Irak, ţară majoritar arabă şi musulmană.

Guvernul irakian, susţinut de o majoritate parlamentară de partide apropiate Iranului, aliat al Hamas, a declarat că atacul lansat sâmbătă împotriva Israelului de mişcarea islamistă palestiniană este "rezultatul natural al opresiunii sistematice" la care sunt supuşi palestinienii "din partea autorităţii de ocupaţie sioniste".

Pe 7 octombrie, în plin Şabat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor, sute de combatanţi ai Hamas s-au infiltrat în Israel cu maşini, pe cale maritimă şi aeriană, ucigând civili pe străzi, în casele lor sau la festivaluri de muzică, semănând teroare sub o ploaie de rachete. În timpul acestui atac, care a şocat Israelul, combatanţi Hamas au luat mai multe zeci de ostatici israelieni, străini şi cu dublă cetăţenie, pe care mişcarea paramilitară islamistă ameninţă să-i execute.

Israelul a ripostat declarând război pentru a distruge capacităţile Hamas, mişcare calificată drept organizaţie teroristă de SUA şi Uniunea Europeană, lovind Fâşia Gaza şi desfăşurând zeci de mii de soldaţi în jurul enclavei palestiniene şi la frontiera sa cu Libanul, în nord.

Ciocniri între demonstranții pro-palestinieni și poliție, la Paris și în alte orașe, joi noaptea

Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa joi un miting interzis în sprijinul poporului palestinian la Paris, după ce ministrul de interne francez a declarat că astfel de adunări pot "probabil să genereze tulburări în ordinea publică".

În ciuda interdicţiei, câteva sute de manifestanţi propalestinieni s-au adunat în centrul Parisului în grupuri separate pe care forţele de poliţie au încercat să le împiedice să fuzioneze. Manifestanţii au scandat "Israel criminal" şi "Macron complice", o referire la preşedintele francez Emmanuel Macron, care a condamnat atacul mortal al grupării militante palestiniene Hamas, exprimându-şi solidaritatea cu Israelul.

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut joi francezilor să rămână "uniţi". "Să nu adăugăm prin iluzie sau prin calcul fracturi naţionale la fracturile internaţionale şi să nu cedăm în faţa oricărei forme de ură", a declarat şeful statului francez într-un discurs televizat, precizând că bilanţul francezilor ucişi în ofensiva sângeroasă a Hamas a ajuns la 13 cetăţeni.

Franţa şi Germania au interzis mitingurile pro-palestiniene, invocând riscul de "tulburări ale ordinii publice"

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a ordonat joi interzicerea mitingurile pro-palestiniene în condiţiile în care există riscul ca acestea să "genereze tulburări ale ordinii publice", ce pot conduce la arestări. Ministrul de interne a transmis acest ordin printr-o scrisoare adresată prefecţilor din întreaga ţară. Ministerul de Interne francez a declarat pentru AFP că arestările vor viza "organizatorii (unor astfel de proteste) şi cei care perturbă ordinea publică".

Şi cancelarul german Olaf Scholz a anunţat joi că toate activităţile din Germania ale mişcării palestiniene Hamas vor fi interzise ca urmare a atacului fără precedent lansat recent împotriva Israelului. De asemenea, va fi interzisă şi reţeaua de solidaritate palestiniană Samidoun.

''Ministerul federal de Interne va emite o interdicţie privind activitatea Hamas în Germania. O asociaţie ca Samidoun, ai cărei membri sărbătoresc în plină stradă actele teroriste cele mai brutale, va fi interzisă în Germania'', a declarat Scholz într-un discurs rostit joi în parlamentul federal german. Hamas este deja clasificată drept organizaţie teroristă de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Asociaţia Samidoun, care se prezintă drept o reţea de solidaritate cu deţinuţii palestinieni, a salutat atacul Hamas, împărţind dulciuri în districtul Neukölln din Berlin. ''Acest lucru este demn de dispreţ. Este inuman şi contravine tuturor valorilor faţă de care suntem angajaţi ca ţară. Nu acceptăm ura şi incitarea. Nu tolerăm antisemitismul'', a subliniat şeful executivului german. Potrivit Der Spiegel, în prezent activitatea Samidoun este monitorizată de serviciul de informaţii interne german.

Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a promis că Germania îşi va folosi ''toate contactele'' pentru a împiedica o escaladare a evenimentelor din Orientul Mijlociu. ''În această situaţie dramatică, ar fi iresponsabil să nu utilizăm toate contactele care pot ajuta'', a spus el. Scholz are prevăzută pentru joi o întrevedere la Berlin cu emirul Qatarului, văzut drept posibil mediator ţinând cont de sprijinul financiar qatarez pentru Hamas.

În acelaşi discurs, şeful executivului german a susţinut că Hamas nu ar fi fost în măsură să lanseze atacurile fără precedent contra Israelului fără a avea sprijinul Iranului în ultimii ani, afirmând că acest lucru este evident, deşi până în prezent nu există probe tangibile în această privinţă. El a calificat drept ''ruşinoasă'' tăcerea preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în faţa ''violenţei teroriste'' a Hamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Orientul Mijlociu fierbe după apelurile lansate de Hamas, Iran şi Hezbollah. Mii de oameni pro-palestineni, în străzi: "Jos America!", "Jos Israelul!"