Antena Meniu Search
x

Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Biden a avertizat Israelul să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut SUA după atentatele din 11 septembrie 2001

Război Israel - Hamas. Un spital din Fâşia Gaza a fost distrus de bombardamente violente, seara trecută. Bilanţul este unul tragic: Autorităţile locale anunţă peste 500 de morţi. Ambele tabere ale războiului neagă cu fermitate atacul şi se acuză reciproc. Israelul susține că are dovezi că o lansare ratată de rachetă a Jihadului Islamic a provocat explozia. Incidentul a lăsat un gust amar şi pe buzele oficialilor lumii, care condamnă atacul. Preşedintele american, Joe Biden, a ajuns astăzi în Israel. Explozia pare "provocată de cealaltă tabără", a spus el. Este o vizită aşteptată de întreaga lume, care are ca scop detensionarea situaţiei din Orientul Mijlociu. Între timp, războiul are consecinţe devastatoare: oamenii din Gaza încep să se deshidrateze până la moarte din cauza lipsei de apă potabilă. 

de Redactia Observator

la 18.10.2023, 22:45

Israelul şi Hamas au intrat miercuri în cea de-a 12-a zi de război, care s-a soldat până acum cu cel puţin 3.000 de morţi şi 12.500 de răniţi în Fâşia Gaza şi cu peste 1.400 de morţi şi peste 4.200 de răniţi în Israel. SUA, care sunt deja principalul susţinător al Ucrainei şi care vor să-şi păstreze resurse strategice pentru a ţine piept Chinei, nu vor să se lase antrenate într-o conflagraţie generalizată în Orientul Mijlociu. 

Joe Biden a ajuns la Tel Aviv, unde a fost întâmpinat de premierul israelian. Liderul american va încerca să evite extinderea războiului, deşi duminică a susţinut că SUA pot face faţă şi conflictului din Ucraina, şi celui din Israel în acelaşi timp "Suntem Statele Unite ale Americii, pentru numele lui Dumnezeu, naţiunea cea mai puternică din istoria lumii. Putem să ne ocupăm (de ambele)".

Israelul a publicat în această dimineaţă imagini prin care susţine faptul că "teroriştii" şi-au bombardat proprii cetăţeni. Nu ar fi însă vorba despre Hamas, ci despre Jihadul Islamic, a doua organizație islamistă din teritoriul palestinian. Din filmare reiese că racheta ar fi plecat chiar de pe teritoriul enclavei şi ar fi căzut din greşeală pe spital.  

UPDATE Naţiunile Unite vor dori să facă propria investigaţie privind explozia mortală de la spitalul din Gaza

Pe acelaşi subiect

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, a cerut miercuri, la CNN, ca ONU să facă o investigaţie proprie privind circumstanţele în care a avut loc explozia mortală de marţi de la un spital din Gaza, soldată cu sute de morţi, potrivit Hamas. Gruparea militantă acuză un bombardament israelian, în timp ce Israelul susţine că este vorba de un tir ratat al Jihadului Islamic palestinian.

"ONU va dori cu siguranţă să facă propria investigaţie. Şi ar trebui să fie făcută foarte curând şi foarte rapid", a declarat Martin Griffiths în emisiunea Christianei Amanpour de la CNN.

Sute de persoane au fost ucise în explozia de la Spitalul Baptist Al-Ahli din centrul oraşului Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii, administrat de Hamas. Autorităţile din Gaza au acuzat Israelul, în timp ce Israelul a declarat că serviciile sale de informaţii au indicat că ar fi vorba despre o lansare eşuată a unei rachete de către Jihadul Islamic. Gruparea a negat acest lucru.

În prezent, SUA consideră că Israelul "nu este responsabil" pentru explozie, potrivit Consiliului Naţional de Securitate.

O analiză americană a datelor disponibile în prezent indică faptul că "Israelul nu este responsabil pentru explozia de ieri de la spitalul din Gaza", a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. Evaluarea se bazează pe analiza de către Statele Unite a imaginilor aeriene, a interceptărilor şi a informaţiilor din surse deschise, a declarat purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson, într-o postare pe X, adăugând că Statele Unite continuă să colecteze informaţii.

Întrebat dacă dovezile de până acum ale Israelului pentru a-şi susţine negarea responsabilităţii înseamnă că problema este rezolvată, Griffiths a răspuns: "Nu este rezolvată pentru mine, pentru că nu mă ocup cu judecarea abuzurilor drepturilor omului şi a atrocităţilor de acest gen". O anchetă a ONU ar putea permite învăţarea unor lecţii importante, a adăugat el, "pentru a împiedica ca acest lucru să se întâmple la următorul spital, la următoarea şcoală, la următoarea instituţie unde oamenii se refugiază".

Griffiths a mai spus că ONU este pregătită să ofere ajutor umanitar şi a cerut încetarea loviturilor aeriene în zonele în care este nevoie de acces.  "Dreptul umanitar internaţional interzice loviturile aeriene asupra locurilor în care se află obiective civile, infrastructură civilă. ... Este vorba de siguranţa ajutorului, care este la fel de importantă ca şi fiabilitatea acestuia. Putem face acest lucru, pentru că avem ajutorul, avem oamenii, avem camioanele şi, cu siguranţă, avem voinţa", a declarat el. 

UPDATE SUA s-au opus prin veto adoptării unei rezoluţii referitoare la Israel şi Gaza în Consiliul de Securitate al ONU

Statele Unite au recurs miercuri la dreptul de veto în cazul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi cerut o suspendare a ostilităţilor din conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas pentru a permite accesul ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, relatează The Guardian şi Reuters.

SUA au respins o propunere iniţiată de Brazilia, care cerea coridoare umanitare, o pauză în lupte şi anularea ordinului Israelului prin care se cerea cetăţenilor din Gaza să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza.

Textul, susţinut de 12 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, includea critici la adresa "crimelor teroriste odioase comise de Hamas" şi nu critica direct Israelul. Însă, miercuri, ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, s-a opus acestui text, pe motiv că nu menţiona dreptul Israelului la autoapărare.

UPDATE Biden avertizează Israelul să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri, în Israel, că atacul Hamas din 7 octombrie, în care au fost ucise 1.400 de persoane, este echivalent, ca amploare, cu cincisprezece atacuri de la 11 septembrie 2001.Cu toate acestea, el a avertizat Israelul să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001, când mulţi americani erau orbiţi de furie din cauza celor întâmplate, relatează The Guardian.

"Şoc. Durere. Furie. O furie mistuitoare", a evocat Biden momentele de după atentatele de la 11 septembrie 2001. El a spus apoi că, în această furie, SUA au făcut greşeli după 11 septembrie 2001, dar nu a detaliat. "Deşi am vrut dreptate şi am obţinut dreptate, am făcut şi greşeli", a recunoscut Biden referindu-se la răspunsul SUA după atentatele care au schimbat radical viaţa americanilor şi a lumii.

Biden i-a îndemnat pe israelieni să nu se lase cuprinşi de furie şi a subliniat că marea majoritate a palestinienilor nu sunt afiliaţi la Hamas. Poporul palestinian suferă şi el, a punctat preşedintele american. El a subliniat că o democraţie precum Israelul trăieşte după statul de drept, spre deosebire de terorişti. "Nu puteţi renunţa la ceea ce vă face să fiţi ceea ce sunteţi. Dacă renunţi la asta, îi laşi pe terorişti să câştige", a avertizat Biden.

"SUA susţin fără echivoc protecţia vieţii civile în timpul conflictului", a spus el într-o conferinţă de presă susţinută la Tel Aviv, la încheierea vizitei sale în Israel. Şeful Casei Albe a declarat că a cerut cabinetului israelian să fie de acord cu livrarea de ajutoare în Gaza, însoţite de inspecţii care să împiedice ca acestea să ajungă la Hamas.

UPDATE Proteste violente în Orient după atacul asupra spitalului din Gaza. Ambasadele, luate la ţintă

În Iran, sute de oameni s-au adunat în faţa ambasadei Franţei: "Moarte Franţei, moarte Americii, moarte Israelului". 

Prăpăd a fost şi în Turcia. Consulatul american a fost atacat cu coktailuri Molotov. Reacţiile internaţionale n-au intârziat. "Total inacceptabil" a catalogat atacul Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis că un atac împotriva infrastructurii civile nu este în conformitate cu "dreptul internaţional", iar preşedintele Turciei a cerut  "încetarea acestei violenţe fără precedent în Gaza". 

Între timp, în Gaza, situația e tot mai gravă pentru cele peste două milioane de civili prinși între militanți și armata israeliană. Pe lângă tirul bombardamentelor, oamenii se luptă cu foamea şi setea. 

UPDATE Trei zile de doliu naţional în Turcia după explozia din parcarea spitalului din Gaza

Turcia va decreta trei zile de doliu naţional după lovitura asupra unui spital din Gaza, soldată cu sute de morţi potrivit autorităţilor palestiniene, şi pentru care Israelul şi partea palestiniană se acuză reciproc, a declarat o înaltă oficialitate turcă pentru AFP, confirmând astfel o informaţie difuzată de mai multe media locale, transmite AFP.

Potrivit vicepreşedintei Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), Ozlem Zengin, citată de postul de televiziune public turc TRT şi de canalul privat NTV, anunţul va fi oficializat prin decret prezidenţial. "Turcia va declara un doliu naţional de trei zile'', a confirmat pentru AFP un înalt responsabil turc.

UPDATE Ultimul bilanţ al loviturii asupra unui spital din Gaza: cel puţin 471 de morţi

Cel puţin 471 de oameni au fost ucişi de racheta care a lovit marţi seara spitalul din Gaza, a anunţat miercuri ministerul sănătăţii din guvernul Hamas care controlează teritoriul respectiv.

Agenţia dpa, care a preluat informaţia, nu au fost în măsură să verifice bilanţul din surse independente. Ministerul a adăugat că explozia de la spital a rănit alte 324 de victime, din care 28 sunt în stare critică.

UPDATE Ce crede Joe Biden despre explozia de la spitalul din Gaza. Ce l-a convins că nu israelienii s-au aflat în spatele atacului

Preşedintele Joe Biden a fost întrebat miercuri de un reporter din Israel ce l-a făcut să fie convins că israelienii nu s-au aflat în spatele exploziei care a ucis marţi sute de persoane la un spital din Gaza, relatează ABC News.

"Datele pe care mi le-a arătat Departamentul meu de Apărare", a răspuns preşedintele american.

Preşedintele american Joe Biden i-a spus miercuri, la Tel Aviv, premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-o întâlnire bilaterală, că bombardarea unui spital din oraşul Gaza ”pare că a fost comisă de cealaltă echipă, nu de voi”, relatează CNN. ”Fapt este că am fost profund întristat şi indignat de explozia de la spitalul din Gaza de ieri, iar pe baza a ceea ce am văzut, pare că a fost comisă de cealaltă echipă, nu de voi”, i-a spus şeful şeful statului american premierului israelian.”Dar sunt mulţi oameni care nu sunt siguri (de acest lucru), aşa că avem multe, trebuie să depăşim multe lucruri”, a adăugat el.

UPDATE Experţii dau verdictul în "atacul cu 500 de morţi" de la Spitalul din Gaza. Ce se vede în imagini, pe lumină

Armata israeliană a publicat noi imagini din această dimineaţă, surprinse pe lumină, în parcarea spitalului din Fâşia Gaza, lovită "de o rachetă a Jihadului Islamic a cărei lansare a eşuat". Potrivit Forţelor de Apărare Israeliene, în stânga parcării se poate vedea, încă în picioare, clădirea spitalului.

Nu a fost deteriorată pentru că nu a existat o lovitură directă asupra ei, susţine IDF. Totodată mai mulţi jurnalişti şi analişti OSINT, de informaţii open source, pun la îndoială informaţiile venite din tabăra palestiniană potrivit cărora bilanţul se ridică la 500 de morţi. Există mulţi civili morţi, dar numărul de 500 pare implauzibil, susţin aceştia. 

Citeşte întreaga ştire aici

UPDATE Germani ucişi în atacul din 7 octombrie al teroriştilor Hamas. "Au căzut victimă terorii"

Între persoanele ucise de Hamas în atacul din 7 octombrie asupra Israelului se numără şi câţiva germani, a indicat miercuri Ministerul german al Afacerilor Externe, care nu a furnizat până acum un bilanţ al cetăţenilor germani morţi, a consemnat AFP, citat de Agerpres

"Trebuie din păcate să pornim de la principiul că un număr format dintr-o singură cifră de cetăţeni germani au căzut victimă terorii Hamas", adică sub 10 persoane, a declarat Christian Wagner, purtător de cuvânt al ministerului, fără a face alte precizări privind contextul decesului acestora.

Diplomaţia germană a făcut cunoscut a doua zi după atacul Hamas din 7 octombrie că între persoanele răpite de gruparea islamistă se află şi cetăţeni germani.

Ministerul a menţionat "8 cazuri cunoscute" de răpiri de germani de către Hamas, un caz putând face referire la mai multe persoane. În total, este vorba de "un număr mic din două cifre" de ostatici cu cetăţenie germană, a precizat miercuri purtătorul de cuvânt.

UPDATE Tensiuni la Beirut şi Amman. Protestatarii au încearcat să ia cu asalt ambasadele SUA şi Israelului 

Câteva ambasade din Orientul Mijlociu au fost miercuri sub asediul protestatarilor violenţi în timp ce preşedintele Joe Biden a zburat în regiune, iar tensiunile din întreaga lume s-au amplificat în urma atacului devastator împotriva unui spital din Gaza, în care ar fi fost ucişi, potrivit Hamas, aproape 500 de oameni, relatează presa internaţională.

Mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a chemat pentru miercuri la o "Zi a furiei" musulmane după atacul asupra spitalului, pe care Israelul îl pune pe seama unui tir eronat al mişcării palestiniene Jihadul Islamic. În Beirut, mulţimea a încercat să dea foc Ambasadei SUA şi aruncat, miercuri, cu cocteiluri Molotov, dar a fost ţinută afară de forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene. 

UPDATE Embargou imediat şi total asupra Israelului: Apelul lansat de Iran în timp ce Hezbollah a cerut o "zi de furie" în lumea arabă

Iranul a chemat ţările islamice să impună un embargou imediat şi total Israelului. Iar gruparea Hezbollah a cerut o "zi de furie" în lumea arabă. 

UPDATE Cei mai mulţi morţi într-o singură zi în contextul celor cinci războaie dintre Hamas și Israel

Momente de coşmar surprinse aseară în Fâşia Gaza, atunci când spitalul Al Ahli a fost bombardat. Ministerul Sănătății din Gaza a anunţat că sunt cel puţin 500 de morţi şi alte sute de răniţi: copii, femei şi bărbaţi. Multe victime se află încă sub dărâmături. Un tată îşi ţine neputincios în braţe bebeluşul. Supravieţuitorii exploziei au fost transportaţi la alt spital şi sunt în stare de şoc. 

În acest timp cele două tabere dau vina una pe alta. "Pot să confirm că o analiză făcută de armata israeliană indică faptul că o ploaie de rachete a fost lansată de teroriștii din Gaza, trecând în imediata apropiere a spitalului al-Ahli Al-Mahdi din Gaza în momentul în care acesta a fost lovit. Informațiile pe care le deținem indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea rachete eșuată care a lovit spitalul din Gaza", a transmis Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene

În sprijinul acestor declaraţii Forțele de Apărare ale Israelului au distribuit imagini cu momentul în care o rachetă lansată greşit ar fi explodat în același timp în care spitalul din Gaza a fost lovit. Militanii Hamas acuză la rândul lor statul israelian pentru lovitura aeriană care a provocat moartea a sute de oameni nevinovaţi. În urma bombardamentului de aseară s-au înregistrat cei mai mulţi morţi într-o singură zi. Asta în contextul celor cinci războaie dintre Hamas și Israel, derulate din 2007 şi până în prezent. 

Bombardamentele din ultima zi au afectat şi planurile oficialilor lumii. Preşedintele Joe Biden nu va mai participa la întâlnirea cu liderii lumii arabe, în Iordania. Şi avionul cancelarului german Olaf Scholz a fost consemnat la sol, din cauza unei alarme de atac cu rachetă la aeroportul din Tel Aviv. Delegaţia germană a fost scoasă din aeronavă, iar cancelarul a fost condus cu maşina la un adăpost antirachetă, în timp ce membrilor delegației li s-a cerut să se întindă pe pistă.

Lupta dintre Israel şi Hamas se amplifică pe zi ce trece. Actele sângeroase ale ambelor tabere împrăştie teroare printre civilii, care încearcă din răsputeri să iasă din infernul în care sunt captivi. O rază de speranţă vine din ajutorul umanitar, din care oamenii din Fâşia Gaza au primit o parte. În mai multe state arabe susținătorii Palestinei au organizat proteste. În Iordania și Liban demonstrațiile au ajuns la violențe cu forțele de ordine locale, în timp ce în Iran, ambasadele Franței și Marii Britanii au fost atacate cu ouă de către pro-palestinieni.

UDPATE Durere şi furie în lumea arabă. Explozia de la spitalul din Gaza a declanşat proteste în tot Orientul Mijlociu

Protestatarii au ieşit în stradă în ţările musulmane din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, după ce o rachetă a lovit un spital din Fâşia Gaza, omorând sute de civili Mai multe ţări au anunţat, de asemenea, zile de doliu pentru victime.

UPDATE Șase aeroporturi franceze, evacuate după amenințări cu bombă. O sinagogă din Berlin a fost atacată

Șase aeroporturi franceze au fost evacuate miercuri după ce au primit amenințări cu bombă, relatează Le Figaro. Serviciile de informaţii europene au avertizat în această săptămână că există un risc major de atentate. A fost alertă de securitate şi în Germania, după ce o sinagogă din Berlin a fost atacată cu cocktail-uri molotov în această dimineaţă. Atacatorii au vrut să incendieze sinagoga, însă nu au reușit şi nimeni nu a fost rănit. Atacul are loc în contextul în care incidentele antisemite din capitala germană s-au înmulţit în ultima săptămână, de la începutul conflicutlui dintre Israel şi Hamas. De asemenea, poliția din Berlin spune că au avut loc revolte în timpul nopții în numeroase cartiere între imigranții musulmani și poliție.  

UPDATE Armata israeliană: Clădirea spitalului din Gaza nu a fost deteriorată, nu a existat o lovitură directă asupra acestuia

Comunicaţiile interceptate între grupările teroriste din Gaza au dovedit că explozia devastatoare de marţi seară de la un spital din regiune a fost cauzată de o rachetă ratată a Jihadului Islamic palestinian, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unui briefing cu presa miercuri dimineaţă, transmite agenţia israeliană de presă TPS.

"Potrivit informaţiilor noastre, Hamas a verificat rapoartele, a înţeles că a fost o rachetă ratată a Jihadului Islamic şi a decis să lanseze o campanie mediatică globală pentru a ascunde ceea ce s-a întâmplat cu adevărat", a declarat Hagari.

"Au mers atât de departe încât au umflat numărul victimelor", a adăugat el. Hagari a adăugat că artileria israeliană ar fi lăsat un crater în parcare. Imagini aeriene filmate cu drone au arătat că explozia a provocat incendii şi a lăsat urme de şrapnel pe clădirile din apropiere.

Dacă ar fi fost vorba de o lovitură israeliană, a spus Hagari, "am fi văzut cratere şi daune structurale la clădire, ambele neidentificate în acest incident". IDF au făcut publică înregistrarea interceptată. Un bărbat identificat ca fiind un militant Hamas spune în arabă: "Vă spun că este prima dată când am văzut o rachetă ca aceasta căzând şi de aceea spunem că aparţine Jihadului Islamic Palestinian".

Ca răspuns la neîncrederea celui de-al doilea agent, primul a reiterat: "Ei spun că aparţine Jihadului Islamic Palestinian". El a continuat adăugând că schijele "sunt schije locale şi nu ca cele israeliene", iar mai târziu a precizat că "au tras cu ele din cimitirul din spatele spitalului Al-Ma'amadani, iar focul a fost greşit şi a căzut peste ei".

În timpul luptelor din luna mai, lansări eşuate de rachete ale Jihadului Islamic palestinian au ucis patru civili din Gaza, aminteşte TPS. Potrivit acestei agenţii de presă, relatări media neverificate care dau vina pe Israel au provocat revolte în Ramallah, Hebron, Betleem, Nablus şi Jenin. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat trei zile de doliu şi a anulat o întâlnire miercuri cu preşedintele american Joe Biden, care a sosit miercuri în regiune

UPDATE Israelul a cerut Statelor Unite 10 miliarde de dolari ajutor militar de urgență

Israelul a cerut Statelor Unite 10 miliarde de dolari ajutor militar de urgență, relatează The New York Times, citând trei oficiali aflaţi la curent cu solicitarea. Pachetul de ajutor în valoare totală de 100 de miliarde de dolari este în prezent elaborat de Congres în coordonare cu Casa Albă și va include, de asemenea, fonduri pentru Ucraina, Taiwan și criza migranţilor de la granița dintre SUA și Mexic, potrivit NYT.

Liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer, a declarat duminică, în timpul unei vizite la Tel Aviv, că parlamentarii americani au discutat despre furnizarea de muniție pentru sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, bombe ghidate, de precizie, sisteme JDAM pentru a transforma bombele standard în muniție de precizie și muniţie de 155 de milimetri, potrivit Times of Israel. 

UPDATE Biden: Explozia de la spitalul din Gaza pare "provocată de cealaltă tabără"

Joe Biden a declarat la Tel Aviv că pe baza "a ceea ce a văzut", explozia de la Spitalul Baptist Al-Ahli din Gaza a fost "provocată de cealaltă tabără", lâsănd de înţeles că nu a fost vorba de un atac israelian. 

Potrivit lui Biden, Hamas "a comis atrocități malefice care fac ca gruparea ISIS să pară oarecum rațională". "Trebuie să ținem cont de faptul că Hamas nu reprezintă tot poporul palestinian și le-a adus doar suferință", a mai spus liderul american. "Sunt profund întristat și revoltat de explozia de la spitalul din Gaza de ieri. Pe baza a ceea ce am văzut, se pare că a fost provocată de cealaltă tabără, nu de voi. Dar sunt foarte mulţi oameni care nu sunt siguri de asta, așa că trebuie să depășim multe lucruri". 

Biden a mai spus că SUA vor oferi Israelului tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra. Curajul poporului israelian este uluitor a mai spus Biden adăugând că este mândru că se află acolo.

UPDATE Israelul delimitează o ''zonă umanitară'' în sudul Fâşiei Gaza înainte de sosirea preşedintelui SUA

Armata israeliană a delimitat miercuri o "zonă umanitară" în sudul Fâşiei Gaza, făcând apel la locuitorii din nordul enclavei să se mute acolo, cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui american Joe Biden în Israel, în plin război între statul evreu şi gruparea islamistă Hamas. ţForţele de securitate israeliene fac apel la locuitorii din Gaza să se mute în zona umanitară Al Mawasi, unde va fi furnizat ajutor umanitar internaţional în funcţie de necesităţi', a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

El a distribuit o hartă care arată o fâşie de coastă cu puţin sub 6 kilometri lungime şi între un kilometru şi 1,5 kilometri lăţime, cu o suprafaţă totală de 7 kilometri pătraţi. Dacă cei 1,1 milioane de locuitori din oraşul Gaza şi din alte zone din nordul Fâşiei, pe care Israelul a cerut să le evacueze, s-ar muta acolo, fiecare persoană ar avea, teoretic, la dispoziţie un spaţiu de puţin peste doi pe trei metri, remarcă EFE.

În pofida faptului că un spital din Gaza a fost lovit de o rachetă într-un atac soldat cu sute de victime în noaptea de marţi spre miercuri, preşedintele american Joe Biden şi-a menţinut totuşi în agendă vizita, organizată în condiţii de înaltă securitate, pentru că vrea să pună "întrebări dificile" Israelului, în timpul întâlnirii cu premierul Benjamin Netanyahu, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională american, John Kirby.

Joe Biden, pentru care securitatea Israelului constituie atât o prioritate strategică, cât şi o problemă personală, a apreciat că ţara are "datoria" de a se apăra. Dar, înaintea unei potenţiale ofensive terestre, preşedintele american vrea să i se explice strategia şi obiectivele militare ale Israelului. Alt obiectiv major al său este de a face să sosească ajutorul străin în Gaza, ţinta bombardamentelor israeliene neîncetate şi aflate deja în pragul unei crize umanitare.

Deşi programul detaliat al vizitei nu a fost dezvăluit din raţiuni de securitate, se ştie că Biden are programat un discurs la Tel Aviv şi urmează să se întâlnească cu familii ale ostaticilor deţinuţi de Hamas. SUA, care au pierdut cel puţin 31 de cetăţeni ai săi în urma atacului sângeros al grupării islamiste palestiniene în 7 octombrie, au cunoştinţă de un număr mic de ostatici care deţin paşaport american, relatează France Presse.

Anunţându-şi luni deplasarea, democratul american de 80 de ani făcea un pariu imens: acela de a se prezenta atât ca garant al securităţii Israelului în războiul său împotriva Hamas, cât şi cea mai bună speranţă pentru civilii palestinieni şi bastion împotriva riscurilor escaladării tensiunilor regionale. Dar şansa găsirii unei poziţii echilibrate, care se baza pe etapa de la Tel Aviv, urmată de una la Amman, s-a spulberat chiar înaintea plecării sale, comentează agenţia franceză de presă.

El a trebuit să renunţe la un summit cvadripartit în Iordania, la care urma să participe, împreună cu regele Abdallah al II-lea, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi liderul Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, după ce un spital din Gaza a fost lovit de o rachetă într-un atac soldat cu sute de victime. Biden le va telefona liderului palestinian şi preşedintelui egiptean din avion la întoarcere, miercuri seara.

Preşedintele american s-a declarat - într-un comunicat - "indignat" şi "profund întristat" în urma a ceea ce el a numit o "explozie". El nu s-a pronunţat asupra originii tirului care a provocat moartea a sute de persoane, pe care Hamas îl impută Israelului, iar armata israeliană acuză Jihadul Islamic.

Potrivit presei americane, unii dintre consilierii săi sunt îngrijoraţi în legătură cu mesajul pe care îl trimite această vizită, în timp ce bombardamentele neîncetate ale Israelului asupra Fâşiei Gaza suscită mânia ţărilor arabe, atât în cancelarii, cât şi în stradă. Călătoria lui Joe Biden va fi un test al influenţei americane în regiune, în special al puterii SUA de descurajare în faţa Hezbollahului proiranian şi deci a Teheranului. Preşedintele american, care are la activ o îndelungată experienţă diplomatică, ar dori de altfel ca Egiptul să-şi întredeschidă cel puţin frontiera pentru a lăsa să intre civili palestinieni.

UPDATE: Cine a tras de fapt în spitalul din Gaza

Israelul a publicat două filmări şi o presupusă conversaţie între membri Hamas interceptată care ar dovedi că nu israelienii au lansat racheta care a lovit spitalul din Gaza. O înregistrare video geolocalizată arată o rachetă plecată din Gaza, la aceeași oră la care s-a produs explozia de la spital. Israelul susține că aceasta a fost lansată de Jihadul Islamic, dar gruparea palestiniană neagă responsabilitatea şi spune că IDF "fabrică" acuzații. Detalii, aici

UPDATE: Avionul președintelui american a aterizat pe aeroportul din Tel Aviv

Joe Biden a ajuns în Israel, dar misiunea președintelui american s-a complicat. Iordania a anulat summitul cu liderul SUA după "masacrul din Gaza"

Aeronava Air Force One a aterizat pe Aeroportul din Tel Aviv în jurul orei 11:00.

Vizita a fost anunțată de șeful diplomației americane, Antony Blinken, la finalul unei nopți de discuții maraton la Tel Aviv cu premierul Benjamin Netanyahu, într-un moment în care Iranul a amenințat cu o posibilă „acțiune preventivă” împotriva Israelului dacă țara își menține planurile de ofensivă terestră împotriva organizației islamiste din Fâșia Gaza.

UPDATE: MAE, despre atacul asupra spitalului din Gaza: Responsabilitatea trebuie să fie clar stabilită

Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis un mesaj prin care a cerut ca responsabilitatea pentru atacul asupra spitalului din Gaza să fie clar stabilită. "Șocat și profund întristat de explozia și pierderea de vieți nevinovate la Spitalul Al Ahli Arab din Gaza. Toți civilii și infrastructura civilă trebuie protejate în orice moment. Dreptul internațional umanitar trebuie respectat. Responsabilitatea trebuie să fie clar stabilită”, scrie în mesajul MAE publicat pe platforma X.

UPDATE: IDF le cere palestinienilor din nordul Gazei să se deplaseze spre sud

Armata israeliană a cerut locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să evacueze în zona Al Mawasi din sudul Fâșiei Gaza. Potrivit IDF, ajutorul umanitar internațional va fi direcționat către zona de la vest de Khan Yunis "dacă este necesar". 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De la începutul săptămânii, sute de mii de locuitori din nordul Fâșiei Gaza au fost evacuați, după ce armata israeliană le-a cerut să părăsească zona.

UPDATE: Șeful ONU, Antonio Guterres, "îngrozit" de atacul asupra spitalului din Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus miercuri că este "îngrozit" de sutele de oameni uciși în lovitura asupra spitalului din Gaza, potrivit Reuters. Declarația a fost făcută înainte de o vizită în China. Șeful ONU s-a declarat îngrozit de urmările atacului. De asemenea, înainte de a zbura în capitala chineză pentru a participa la Forumul Belt and Road, Guterres a spus că a făcut apel la Hamas pentru eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor și la Israel pentru accesul imediat nerestricționat la ajutorul umanitar pentru Gaza. 

UPDATE: Iordania a anulat summitul cu Biden şi liderii egiptean şi palestinian

Iordania a anulat summitul cu preşedintele american, Joe Biden, şi liderii egiptean şi palestinian, care urma să aibă loc miercuri la Amman, a anunţat ministrul iordanian de externe, relatează The Guardian. Summitul urma să aibă loc miercuri între Biden, preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi regele Abdullah al Iordaniei.

UPDATE: Premierul Benjamin Netanyahu acuză "teroriştii din Gaza" de atacul asupra spitalului

"Să ştie lumea întreagă: teroriştii barbari din Gaza sunt cei care au atacat spitalul din Gaza şi nu armata israeliană", a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său, transmite AFP. "Cei care ne-au ucis cu brutalitate copiii îşi ucid propriii copii", a continuat premierul israelian.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Sute de pacienţi, persoane rănite şi strămutate" se aflau în spital, a declarat biroul de presă al Hamas, mişcarea palestiniană care controlează Fâşia Gaza.

Armata israeliană a transmis că nu are nicio implicare și că o rachetă lansată greșit de teroriștii din Fâșia Gaza a dus la explozie. Mai multe videoclipuri par să arate momentul în care o rachetă lansată din Gaza a căzut scurt și a explodat marți în interiorul teritoriului palestinian.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

IDF: Jihadul Islamic este responsabil pentru bombardamentul eșuat care a lovit spitalul din Gaza

Au fost momente de coşmar, seara trecută, în Fâşia Gaza, atunci când spitalul arabo-baptist Al Ahli a fost bombardat. Corpurile a sute de copii răniți, femei şi bărbaţi, sunt oriunde te uiţi. Mulţi îşi caută rudele şi speră ca acestea să mai aibă o şansă la viaţă. Un tată îşi ţine neputincios în braţe bebeluşul. Supravieţuitorii au fost transportaţi la alt spital şi sunt în stare de şoc. 

Ministerul Sănătății din Gaza a anunţat peste 500 de morţi. Cele două tabere dau vina una pe alta. 

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: Pot să confirm că o analiză făcută de armata israeliană indică faptul că o ploaie de rachete a fost lansată de teroriștii din Gaza, trecând în imediata apropiere a spitalului al-Ahli Al-Mahdi din Gaza în momentul în care acesta a fost lovit. Informațiile pe care le deținem indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru bombardamentul eșuat care a lovit spitalul din Gaza.

Teoriştii Hamas acuză la rândul lor statul israelian pentru lovitura aeriană care a provocat moartea a sute de oameni nevinovaţi. 

Însă, în urma bombardamentului de aseară s-au înregistrat cei mai mulţi morţi într-o singură zi, asta în contextul celor cinci războaie dintre Hamas și Israel, derulate din 2007 şi până în prezent.  

Biden ajunge azi în Israel

Atacul a stârnit revoltă şi în rândul oficialilor lumii. Președintele Joe Biden a plecat aseară de la Washington spre Tel Aviv. Câteva dintre planurile preşedintelui democrat au fost date peste cap. Iordania a anulat o întâlnire la care Biden şi alți lideri ar fi trebuit să ia parte. 

Lupta dintre Israel şi Hamas se amplifică pe zi ce trece. Actele sângeroase ale ambelor tabere împrăştie teroare printre civilii, care încearcă din răsputeri să iasă din infernul în care sunt captivi. O rază de speranţă vine din ajutorul umanitar, din care oamenii din Fâşia Gaza au primit o parte.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: Nu există nicio contradicție în a fi solidar cu Israelul și a acționa pentru nevoile umanitare ale palestinienilor. Personalul Comisiei se află în Egipt şi se pregăteşte să livreze ajutor umanitar în Gaza. De asemenea, le transmitem autorităților israeliene că furnizarea de apă în Gaza este esențială. Este un drept fundamental al omului.

Tiruri de rachete au zburat deasupra Israelului

Între timp, mai multe tiruri de rachete au zburat deasupra Israelului seara trecută. Martori la acestea au fost şi colegii noştri Cristi Popovici şi Andrei Feraru, trimişii special Observator în Israel.

Cristi Popovici: Sunt bombardamente extrem de puternice în acest moment dinspre Fâşia Gaza către Israel. Cred că auziţi şi dumneavoastră. Este cel mai puternic tir de rachete.

În pericol a fost şi cancelarul Scholz, împreună cu echipa sa, care au stat culcaţi la pământ minute bune pe aeroportul Ben-Gurion, în timpul unui atac cu rachete asupra Tel Avivului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Biden a avertizat Israelul să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut SUA după atentatele din 11 septembrie 2001