Antena Meniu Search
x

Update Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Hamas a eliberat doi ostatici americani, din "motive umanitare", ca răspuns la eforturile Qatarului

Război Israel - Hamas. Armata Israeliană anunță că a lovit peste noapte mai bine de o sută de ținte teroriste din Fâșia Gaza. Un oraș israelian de la granița cu Liban va fi evacuat complet. Val de atacuri asupra forţelor americane din Irak şi Siria şi primele lovituri ale armatei americane în apărarea Israelului în acest război. Spitalul principal din Gaza mai are combustibil doar pentru încă 24 de ore, potrivit unei agenţii de ajutor umanitar. "Fără electricitate, mulți pacienți vor muri", a avertizat un oficial. Separat, ONU a tras un semnal de alarmă că 1 milion de palestinieni trăiesc în "condiții din ce în ce mai îngrozitoare". Egiptul și Israelul au dat semnale că sunt pregătite să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza, cu toate acestea, mai multe surse au declarat pentru CNN că punctul de trecere a frontierei Rafah nu se va deschide vineri. Președintele Joe Biden a lansat un apel direct poporului american să sprijine Israelul și Ucraina și a anunțat că va cere un nou pachet de ajutor Congresului. Anunţul său vine la o zi după ce a călătorit la Tel Aviv și a intermediat un acord pentru permiterea de ajutor umanitar în Gaza. Liderii israelieni adună trupe la graniță, iar ministrul Apărării a transmis că "în curând vor vedea Gaza din interior."

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 22:09

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în a 14-a zi. Palestinienii din Gaza speră la sosirea vineri a ajutoarelor umanitare, după mai bine de zece zile de asediu din partea Israelului, care se pregăteşte în continuare de o ofensivă terestră şi îşi continuă bombardamentele împotriva teritoriului condus de Hamas, în urma atacului lansat de mişcarea islamistă la 7 octombrie. Joe Biden şi-a reafirmat opinia că soluţia cu două state este cea mai viabilă pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.

Într-un discurs de 15 minute din Biroul Oval al Casei Albe, transmis în direct de principalele televiziuni din ţară, el a cerut Congresului un ajutor militar urgent împotriva preşedintelui rus Vladimir Vladimir Putin şi organizaţiei islamiste palestiniene Hamas, despre care a spus că sunt duşmani ai democraţiei, şi a susţinut că este vital pentru interesul naţional al Statelor Unite să se implice în aceste două conflicte.

Pe de altă parte, Statele Unite nu cred că o anchetă internaţională privind atentatul cu bombă de la spitalul din Gaza, care a ucis sute de persoane, este "adecvată" în acest moment şi continuă să creadă versiunea israeliană, care indică drept sursă un tir de rachetă eşuat al Jihadului Islamic, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller. 

Israelul a convocat un număr record de 360.000 de rezerviști și a bombardat Fâșia Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis peste 1.400 de oameni, majoritatea civili. Cel puțin 4.147 de palestinieni au fost uciși și peste 13.000 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Pe acelaşi subiect

UPDATE Primele 20 de camioane cu ajutoare vor intra în Gaza în următoarele ore

Preşedintele SUA, Joe Biden, a estimat vineri că ''primele 20 de camioane'' cu ajutor umanitar vor intra în Gaza "în următoarele 24 până la 48 de ore", relatează AFP.

"Am primit promisiunea israelienilor şi a preşedintelui egiptean că această trecere va fi deschisă. Drumul a trebuit să fie reparat, era în stare foarte proastă. Cred că în următoarele 24 până la 48 de ore primele 20 de camioane vor trece graniţa" dintre Egipt şi Gaza, a declarat preşedintele american în marja unei reuniuni SUA-Uniunea Europeană.

UPDATE Hamas a eliberat doi ostatici americani

Hamas a eliberat doi ostatici americani, potrivit unui purtător de cuvânt al braţului armat al Hamas. Informaţia a fost confirmată de oficiali israelieni, scrie The Guardian.

Este vorba despre două femeie, mamă şi fiică. Ele au fost predate Crucii Roşii şi sunt "pe cale să plece", a declarat pentru CNN o sursă apropiată negocierilor. Femeile au fost eliberate din "motive umanitare", deoarece mama are o stare de sănătate precară, a precizat aceeaşi sursă.

Nu este clar dacă ele vor părăsi Gaza spre Egipt sau spre Israel, arată CNN.

"Ca răspuns la eforturile Qatarului, Brigăzile Al-Qassam au eliberat doi cetăţeni americani (o mamă şi fiica ei) din motive umanitare şi pentru a dovedi poporului american şi lumii că afirmaţiile făcute de Biden şi de administraţia sa fascistă sunt false şi nefondate", a declarat purtătorul de cuvânt al Hamas, Abu Obaida, într-un comunicat.

Casa Albă nu a făcut niciun comentariu. Nici Biroul premierului israelian nu a comentat, menţionează CNN.

UPDATE Zeci de mii de egipteni au ieșit în stradă

Zeci de mii de egipteni au ieşit în stradă vineri, dintre care câteva mii în emblematica piaţă Tahrir din Cairo, pentru a-şi exprima solidaritatea cu palestinienii din Fâşia Gaza, informează AFP.

În cea de-a 14-a zi de război sângeros între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas aflată la putere în Fâşia Gaza, manifestaţii au avut loc în majoritatea oraşelor din Egipt, au raportat media locale.

În piaţa Tahrir, manifestanţii scandau "Pâine, libertate, Palestina arabă" şi "Poporul vrea căderea Israelului", adaptând cele două sloganuri ale Revoluţiei din 2011, care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak.

Poliţia a reuşit să-i alunge din piaţă pe manifestanţi, care s-au împrăştiat pe străzile lăturalnice, potrivit unui jurnalist al AFP.

Manifestaţiile sunt considerate de obicei o activitate ilegală în Egipt, însă miercuri preşedintele Abdel Fattah al-Sissi a afirmat în faţa cancelarului german Olaf Scholz că "dacă i-aş cere poporului egiptean să iasă în stradă, ei ar fi milioane", transmite Agerpres.

Susţinătorii săi au îndemnat imediat egiptenii să iasă la manifestaţii pentru a-l "mandata" în faţa crizei care riscă să cuprindă Orientul Mijlociu.

Egiptul, unde în ultimele zile au venit în vizită numeroşi lideri ai altor state, este singura ţară din lume care are o frontieră cu Fâşia Gaza, exceptând Israelul.

UPDATE. Armata israeliană consideră că majoritatea ostaticilor din Gaza sunt în viaţă

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat noi informaţii privind statutul ostaticilor şi al persoanelor dispărute luate de Hamas în urma atacului brutal din 7 octombrie, iar armata spune că majoritatea ostaticilor sunt în viaţă, relatează CNN.

Peste 20 dintre ostatici au vârsta sub 18 ani, în timp ce 10-20 dintre ei au peste 60 de ani. Nu este clar câţi ostatici sunt reţinuţi în total în Gaza.

IDF a declarat că numărul celor dispăruţi este între 100 şi 200 de persoane, în timp ce un purtător de cuvânt al aripei militare a Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a declarat luni, într-o înregistrare video, că numărul acestora este de cel puţin 200-250. Purtătorul de cuvânt, Abu Obaida, a declarat că Brigăzile Al-Qassam deţin aproximativ 200 de ostatici, în timp ce restul sunt deţinuţi de alte "formaţiuni militante" din Gaza, adăugând că nu a putut determina numărul exact de ostatici din cauza bombardamentelor israeliene constante.

UPDATE Noul bilanț al deceselor cauzate de războiul Israel - Hamas

Cel puţin 4.137 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă Hamas, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, în timp ce bilanţul victimelor provocate pe teritoriul israelian de atacul lansat de Hamas pe 7 octombrie depăşeşte 1.400 potrivit autorităţilor israeliene, informează agenţiile AFP şi EFE.

Numărul răniţilor depăşeşte 13.000 de partea palestiniană şi 4.300 de cea israeliană, conform aceloraşi bilanţuri, care precizează că victimele sunt cele mai multe în rândul civililor, transmite Agerpres.

Noul bilanţ al victimelor cuprinde şi cele 16 persoane ucise joi seară într-un bombardament israelian care a lovit biserica greco-ortodoxă Sfântul Porfirie din oraşul Gaza, unde se adăposteau localnici. Potrivit martorilor, raidul israelian pare că a avut ca ţintă un loc din apropierea bisericii, în timp ce armata israeliană afirmă că aviaţia sa a "atacat centrul de comandă şi control al unui terorist Hamas implicat în tirurile cu rachete şi mortiere asupra Israelului" şi "un zid al bisericii din sector a fost avariat".

În bilanţul victimelor se regăsesc de asemenea 46 de membri ai personalului medical din Fâşia Gaza, alţi 85 fiind răniţi. În acest teritoriu 7 spitale şi 21 de centre sanitare nu mai pot funcţiona din cauza lipsei de carburant pentru generatoare, Fâşia Gaza fiind supusă unei blocade israeliene.

UPDATE Riposta israelienilor după atacurile Hamas va avea trei etape

Ministrul Apărării al Israelului, Yoav Gallant, a declarat în cadrul unei ședințe a Comitetului pentru Afaceri Externe și Apărare că, după ce Israelul va elimina Hamas, va renunța la responsabilitatea pentru Gaza și va stabili un nou regim de securitate, anunță Haaretz.

"Gallant a menționat că ziua de 7 octombrie a fost momentul de început al procesului de distrugere a organizației Hamas", a spus ministrul israelian, precizând că războiul va fi împărțit în trei etape, prima dintre acestea fiind "o campanie militară prin foc și mai târziu prin manevre tactice, cu scopul de a asasina membrii organizației și afecta infrastructura".

După aceea, Gallant a spus că luptele vor continua "cu o intensitate mai mică". Etapa finală a campaniei va include "crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, renunțarea la responsabilitatea Israelului pentru viața în această zonă și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului", a declarat ministrul apărării.

UPDATE 14:40 Ursula von der Leyen şi Joe Biden îl compară pe Putin cu Hamas. Reacţia Kremlinului

Ursula von der Leyen şi Joe Biden l-au comparat pe Vladimir Putin cu gruparea islamistă Hamas. Preşedinta Comisiei Europene susţine că liderul de la Kremlin doreşte să şteargă Ucraina de pe hartă, în timp ce mişcarea palestiniană Hamas încearcă să şteargă Israelul de pe hartă. Declaraţiile sunt inacceptabile, a reacţionat Kremlinul.

Detalii aici.

UPDATE 14:20 Corespondență Observator din unul din kibuțurile atacate de Hamas

Între timp, armata israeliană a evacuat un întreg oraş cu peste 20 de mii de locuitori de lângă frontiera cu Libanul, iar guvernul Netanyahu a anunţat că ar urma să închidă temporat canalele de ştiri străine din motive de securitate naţională. Pe de altă parte există şi informaţii că purtătorul de cuvânt al Hamas a fost arestat.

Cristi Popovici, reporter Observator: "Acest kibuț, aflat la 3-4 kilometri de granița cu Fâșia Gaza, e locul în care și-au găsit sfârșitul peste 120 de persoane. avem acces în interiorul kibuțului și putem vedea ororile prin care au trecut acești oameni. Casele sunt pline de gloanțe, pereții poartă urmele gloanțelor trase de teroriști. Aici acoperișul a fost distrus, semn că a fost ținta unui atac cu proiectile grele."

UPDATE 14:00 SUA nu consideră potrivită o investigaţie internaţională asupra exploziei de la spitalul Al Ahli din Gaza

Statele Unite nu consideră că o investigaţie internaţională privind explozia de la spitalul Al Ahli din Gaza, care a provocat un număr mare de morţi, este "adecvată" în acest moment şi continuă să dea crezare versiunii israeliene, care sugerează că la originea tragediei a stat o lansare eşuată a unei rachete trase de Jihadul Islamic.

Detalii aici.

UPDATE 13:55 Ajutoarele pentru Gaza, blocate la graniță

A fost o noapte de teroare pe frontul din Orientul Mijlociu. Israelul a lovit cu rachete peste 100 de obiective ale grupării Hamas. În urma atacului a fost ucis şi un terorist membru al forțelor navale ale Hamas, care a participat la masacrul din 7 octombrie. 

De la Casa Albă, Joe Biden a promis un nou ajutor pentru israelieni şi s-a declarat îndurerat de situaţia din Gaza. În ciuda eforturilor diplomatice, criza umanitară se adânceşte. Deşi sunt la graniţă, camioanele cu ajutoare umanitare nu au nici azi permisiunea să intre în Fâşia Gaza. Nici astăzi convoaiele umanitare nu ar urma să ajungă în Fâşie, deşi situaţia este critică. Printre cele peste o sută de camioane cu ajutoare care aşteaptă la graniţă, se numără şi cele trimise de România. 

UPDATE 13:30 Escaladarea războiului Israel - Hamas, o catastrofă pentru populația din Gaza, avertizează un oficial ONU

Orice escaladare sau chiar continuare a acţiunii militare a Israelului împotriva Fâşiei Gaza va fi "catastrofală" pentru populaţia locală, a declarat vineri Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, transmite AFP.

"Pot să vă spun cu certitudine că orice nouă escaladare sau chiar continuare a activităţilor militare va fi pur şi simplu catastrofală pentru populaţia din Gaza", a afirmat Grandi într-o conferinţă de presă la Tokyo.

Subliniind că Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) nu are mandat oficial în teritoriile palestiniene sau în Israel, Filippo Grandi a spus că "împărtăşeşte îngrijorarea şi angoasa extreme exprimate de numeroşi colegi, inclusiv de secretarul general al ONU", în ce priveşte conflictul.

Consecinţele extinderii conflictului în Liban şi alte locuri ar fi "incalculabile", a prevenit el. "Libanul este el însuşi într-o criză politică şi economică foarte profundă şi găzduieşte sute de mii de refugiaţi sirieni şi palestinieni", a menţionat Înaltul Comisar.

"Să nu uităm că avem alte situaţii nerezolvate în regiune: conflictul din Siria, de exemplu, Irakul care rămâne foarte fragil, Egiptul unde sute de mii de refugiaţi din Sudan au fost primiţi din cauza unui alt conflict la poarta sa", a reamintit Grandi.

UPDATE 12:40 Guvernul de la Tel Aviv opreşte temporar emisia Al Jazeera în Israel

Guvernul Israelului a aprobat vineri o ordonanţă de urgenţă care prevede închiderea temporară a canalului de ştiri Al Jazeera în această ţară, relatează agenţia israeliană de presă TPS. Măsurile vor permite retragerea acreditărilor de presă pentru personalul reţelei de televiziune, cu sediul în Qatar, şi confiscarea emiţătoarelor acesteia.

"Israelul este în război pe uscat, în aer, pe mare şi în minte. Nu vom permite în niciun fel emisiuni care dăunează securităţii statului", a declarat ministrul israelian al comunicaţiilor, Shlomo Karhi, care a iniţiat demersul.

"Emisiunile şi reportajele Al Jazeera constituie o incitare împotriva Israelului, ajută Hamas-Daesh (ISIS) şi organizaţiile teroriste cu propaganda lor şi încurajează violenţa împotriva Israelului, şi prin urmare afectează securitatea statului", a adăugat Karhi.

Postul Al Jazeera este acuzat că i-a pus în pericol pe soldaţii israelieni, expunând detalii despre locul unde se află forţele israeliene. Măsura a primit sprijinul autorităţilor diplomatice şi de securitate, inclusiv a ministrului apărării, Yoav Gallant, a Ministerului Afacerilor Externe, a Consiliului Naţional de Securitate, a Mossad-ului şi a şefului Statului Major al forţelor de apărare israeliene, general-locotenentul Herzi Halevi.

În urmă cu trei ani, Departamentul de Justiţie american a stabilit că Al Jazeera Plus (AJ+), o filială a reţelei Al Jazeera, este implicată în "activităţi politice" legate de guvernul Qatarului. 

UPDATE 12:15 "Este o investiţie inteligentă". Cum a încercat Biden să-i convingă pe americani să plătească 100 mld.$ pentru Israel, Ucraina și Taiwan

Hamas şi preşedintele rus Vladimir Putin vor să anihileze democraţii, a declarat Joe Biden joi seară într-un discurs istoric. Liderul american a ales Biroul Oval şi un plan mediu cu puţine distrageri pentru a se adresa naţiunii într-un moment crucial, unul dintre acele momente în care deciziile "determină viitorul următoarelor decenii". Cu aceste cuvinte ceremonioase şi-a început discursul către naţiune preşedintele Biden, subliniind gravitatea şi urgenţa momentului, discurs în care a pledat cu fermitate pe necesitatea de a ajuta Israelul şi Ucraina să-şi protejeze securitatea naţională.

Un discurs în direct, de circa 15 minute, în care Biden a anunţat că vineri va trimite Congresului SUA o solicitare bugetară "urgentă" pentru Israel şi Ucraina. "Este o investiţie inteligentă care va plăti dividende pentru securitatea americană generaţii de acum încolo", a insistat Biden, care a ales Biroul Oval pentru a doua oară de când a devenit preşedinte în ianuarie 2021 pentru a se adresa naţiunii.

Detalii aici.

UPDATE 11:50 Atacul asupra spitalului din Gaza a făcut între 100 și 300 de victime, anunță serviciile secrete americane

Bilanţul uman al loviturii de marţi asupra spitalului Ahli Arab din Gaza se situează, "probabil, la nivelul de jos al unui interval cuprins între 100 şi 300 de morţi", potrivit unei note a serviciilor americane de informaţii din care AFP a putut consulta extrase joi. Această sinteză transmisă Congresului afirmă, aşa cum a declarat Joe Biden miercuri, că Israelul, "probabil, nu a bombardat spitalul din Fâşia Gaza", 

Detalii aici.

UPDATE 11:40 13 palestinieni au fost uciși într-o tabără de refugiați din Cisiordania, anunță Ministerul Sănătăţii palestinian

Treisprezece palestinieni au fost ucişi joi de forţele israeliene în tabăra de refugiaţi de la Nour Shams, în nordul Cisiordaniei ocupate, potrivit unui bilanţ în creştere publicat vineri de Ministerul Sănătăţii palestinian, transmite AFP.

Joi, ministerul a anunţat şapte morţi în acest "atac al ocupaţiei (Israel, n.red.) în tabăra de refugiaţi Nour Shams", şi că a fost informat despre "alţi martiri care nu au putut fi transferaţi cu ambulanţa spre spital". Printre cele 13 victime se află şi cinci copii, a indicat vineri ministerul.

Potrivit cifrelor Autorităţii Palestiniene, cel puţin 81 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania de către forţele israeliene sau de colonişti israelieni începând din 7 octombrie, ziua în care mişcarea islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a lansat un atac sângeros pe teritoriul israelian.

UPDATE 11:30 Biserică ortodoxă din Gaza, distrusă de un atac israelian, susține Hamas

Ministerul de Interne controlat de Hamas a anunţat joi că numeroase persoane strămutate care se adăposteau într-o biserică ortodoxă greacă din Fâşia Gaza au fost ucise şi altele rănite în urma unui raid israelian, relatează vineri AFP. Ministerul a precizat într-un comunicat că raidul s-a soldat cu "un număr mare de martiri şi răniţi" în incinta bisericii ortodoxe greceşti Sfântul Porfirie.

Martorii au declarat că raidul părea să fi vizat o ţintă din apropierea lăcaşului de cult în care se adăpostesc numeroşi locuitori din Gaza după declanşarea războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Armata israeliană a recunoscut vineri că a lansat un raid aerian în zonă cu o zi înainte. "Azi mai devreme (joi) avioanele de luptă ale Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) au atacat centrul de comandă şi control al unui terorist Hamas implicat în atacuri cu rachete şi mortiere către Israel ", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene intervievat de AFP.

Acest centru "a fost folosit pentru a lansa atacuri împotriva Israelului şi a găzduit infrastructură teroristă aparţinând organizaţiei teroriste Hamas", a mai spus el. "În urma atacului IDF, zidul unei biserici din zonă a fost avariat. Ştim că există informaţii privind victime şi incidentul este în curs de verificare", a adăugat purtătorul de cuvânt. Subliniind că "Hamas se poziţionează intenţionat în zonele populate de civili şi că îi foloseşte pe locuitorii din Fâşia Gaza ca scuturi umane", purtătorul de cuvânt a reiterat cererea israeliană de a evacua nordul Fâşiei Gaza.

Potrivit martorilor, raidul a deteriorat o faţadă a bisericii şi a provocat prăbuşirea unei anexe. Potrivit acestora, multe persoane rănite au fost evacuate către spital. Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului a condamnat "cu cea mai mare fermitate atacul aerian israelian care a lovit clădirea bisericii sale din oraşul Gaza", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său oficial.

"Patriarhia subliniază că a ţinti bisericile şi instituţiile acestora, precum şi adăposturile pe care le oferă pentru a proteja cetăţenii nevinovaţi, în special copiii şi femeile care şi-au pierdut casele din cauza atacurilor aeriene israeliene asupra zonelor rezidenţiale din ultimele 13 zile, constituie o crimă de război care nu poate fi ignorată", a adăugat ea.

Biserica Sfântul Porfirie, cea mai veche biserică încă activă pe teritoriul palestinian, este situată în cartierul istoric din Vechea Gaza, unde, conform tradiţiei, se află moaştele acestui pustnic şi episcop al Gazei din secolul al V-lea.

UPDATE 11:00 Primul convoi de ajutor umanitar din Egipt în Gaza nu va trece graniţa mai devreme de sâmbătă, au declarat oficiali americani pentru CNN

Egiptul și Israelul au dat semnale că sunt pregătite să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza, cu toate acestea, mai multe surse au declarat pentru CNN că punctul de trecere a frontierei Rafah nu se va deschide vineri. Primul convoi care transportă ajutor umanitar din Egipt în Gaza nu va trece graniţa mai devreme de sâmbătă, au declarat oficiali americani. 

Președintele Joe Biden a lansat un apel direct poporului american să sprijine Israelul și Ucraina și a anunțat că va cere un nou pachet de ajutor Congresului. Anunţul său vine la o zi după ce a călătorit la Tel Aviv și a intermediat un acord pentru permiterea de ajutor umanitar în Gaza

UPDATE 10:00 Trupele americane, atacate în Irak și Siria. Primele lovituri ale armatei americane în apărarea Israelului 

Un distrugător al marinei americane a interceptat joi trei rachete și mai multe drone lansate de rebelii Houthi din Yemen. Baza aeriană Ain al-Asad, din vestul Irakului, unde se află soldaţi americani și alte forțe internaționale, a fost vizată şi ea de drone și rachete joi seară, au declarat pentru Reuters surse din serviciile de informaţii. În interiorul bazei s-ar fi auzit mai multe explozii. Armata irakiană a declarat că a blocat zona și a început o operațiune de căutare. Nu este clar dacă atacurile au cauzat victime sau pagube.

Este al doilea atac după ce joi o altă bază militară care găzduiește trupe americane lângă aeroportul internațional din Bagdad a fost lovită de rachete, potrivit poliției irakiene. Forțele militare americane din Irak au fost vizate şi miercuri de două atacuri separate cu drone. Deși armata americană a reușit să intercepteze una dintre ele, mai mulţi soldaţi au suferit răni uşoare.

Miercuri, o dronă a lovit forțele americane din Siria, provocând răni ușoare, în timp ce o alta a fost doborâtă. Joi, distrugătorul american USS Carney, aflat în nordul Mării Roșii, a interceptat trei rachete de croazieră și mai multe drone care au fost lansate de forțele Houthi din Yemen. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că rachetele s-ar fi îndreptat către Israel, dar americanii încă evaluau atacul. 

Intervenţia distrugătorului american reprezintă primele lovituri ale armatei americane în apărarea Israelului în acest război. Președintele Joe Biden a trimis în Orientul Mijlociu două portavioane şi 8 nave de război de sprijin și aproximativ 2.000 de pușcași marini, iar oficialii americani au declarat că Washingtonul este de alertat de activitatea grupurilor susținute de Iran în regiune.

UPDATE 09:35 IDF susține că a atacat peste o sută de ținte din Gaza peste noapte. Armata se pregăteşte pentru o campanie lungă în Gaza

Armata Israelului (IDF) a anunțat că a lovit peste o sută de ținte teroriste, peste noapte: "În timpul nopții, avioanele de luptă au atacat peste o sută de ținte operaționale ale organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza, distrugând intrări de tunel, depozite de muniții și zeci de sedii operaționale. În timpul atacurilor, IDF și Shin Bet au eliminat un terorist care făcea parte din forța navală a organizației teroriste Hamas, terorist care a luat parte la operațiunile teroriste criminale din Fâșia Gaza".

UPDATE 09:30 Israelul va evacua orașul de la granița cu Liban

Ministerul israelian al Apărării a anunţat că Israelul va evacua localnicii din orașul Kiryat Shmona, de lângă granița cu Libanul. Atacurile transfrontaliere au crescut de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie.

UPDATE 09:25 Israelul va permite camioanelor cu ajutoare umanitare să intre în Fâșia Gaza

Ajutoarele umanitare blocate în Egipt pentru locuitorii Fâşiei Gaza ar trebui să ajungă în enclavă până cel târziu sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat vineri de dpa. Primele transporturi urmează să ajungă în Gaza "mâine (vineri - n.r.), cel mai târziu poimâine (sâmbătă - n.r.)", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Arye Sharuz Shalicar într-o emisiune la postul german de televiziune RTL joi seara.

Circa 165 de camioane cu ajutoare umanitare erau blocate joi de partea egipteană a punctului de trecere a frontierei la Rafah, la limita sudică a enclavei palestiniene, singurul loc pe unde ar putea să ajungă aceste ajutoare atât de necesare locuitorilor din Gaza. Israelul a fost de acord să deschidă punctul de trecere pentru livrarea de apă, hrană şi medicamente. Dar, nu este încă clar când se va întâmpla asta.

Shalicar a mai spus că pregătirile pentru ofensiva terestră a Israelului în Fâşia Gaza s-au încheiat, dar a adăugat că data exactă a începerii ofensivei este ţinută secret. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a subliniat că unul din obiectivele ofensivei este de a evita cât mai mult posibil victimele civile în cursul operaţiunii.

"Este important pentru noi să cruţăm oamenii nevinovaţi de ambele părţi ale frontierei, bineînţeles. Nu vrem să vedem niciun deces de partea noastră. Nu vrem să vedem niciun deces în rândul civililor din Gaza", a declarat el la televiziunea germană.

În acelaşi timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a insistat ca ajutorul de care cei din Gaza au nevoie "cu disperare" să fie livrat civililor din Fâşia Gaza, aflată sub blocadă totală, potrivit dpa. "Civilii din Gaza au nevoie disperată de servicii şi provizii de bază", a spus transmis acesta.

"Avem nevoie de acces umanitar rapid şi neîngrădit. Avem nevoie de mâncare, apă, medicamente şi combustibil acum. Avem nevoie de aceasta la scară largă şi avem nevoie în mod susţinut", a declarat Guterres, care se află în Egipt pentru a discuta despre deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah.

UPDATE 09:20 Joe Biden: "Nu putem lăsa teroriștii să câștige". Discursul său, așteptat de o lume întreagă

Preşedintele Joe Biden a rostit joi seara o alocuţiune din Biroul Oval al Casei Albe în care a vorbit despre războaiele din Ucraina şi Israel. El a anunţat că va cere finanţare suplimentară pentru a ajuta aceste ţări, aceasta fiind doar "o mică investiţie" pentru a asigura pacea a generaţii întregi.    

Preşedintele SUA a prezentat un argument de anvergură în favoarea sprijinului SUA pentru Israel şi Ucraina, considerându-l atât un imperativ de securitate naţională, cât şi un moment critic pentru viitorul leadershipului american şi al democraţiilor din întreaga lume.

"Leadershipul american este ceea ce ţine lumea laolaltă. Alianţele sunt cele care ne menţin în siguranţă în America. Valorile americane sunt cele care ne fac să fim o naţiune parteneră cu care vrei să lucrezi. Să punem toate acestea în pericol - să ne îndepărtăm de Ucraina, să întoarcem spatele Israelului - pur şi simplu nu merită", a declarat Biden.

UPDATE 08:00 Un distrugător american a doborât joi trei rachete care ar fi fost lansate din Yemen spre Israel

Un distrugător american "operând în nordul Mării Roşii" a doborât joi trei rachete sol-sol şi mai multe drone "care se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel" şi lansate de rebelii houthi din Yemen, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.

"Din ceea ce ştim", nu s-au înregistrat răniţi printre marinarii de pe USS Carney sau printre civilii de pe uscat, a precizat Departamentul american al Apărării într-o conferinţă de presă.

Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, au preluat controlul asupra capitalei yemenite, Sanaa, în 2014, declanşând un război împotriva forţelor guvernamentale care a făcut sute de mii de morţi şi milioane de strămutaţi, scufundând ţara într-una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:50 Biden cere 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan

Hamasul palestinian şi preşedintele rus Vladimir Putin vor fiecare să "nimicească" democraţii, a afirmat Joe Biden joi seară într-un discurs foarte solemn adresat naţiunii, în cursul căruia a anunţat că va cere Congresului american să finanţeze "urgent" ajutor pentru Israel şi Ucraina, scrie AFP.

Statele Unite vor fi mai în siguranţă "pentru generaţii" dacă vor ajuta aceste două ţări în război, a insistat preşedintele american într-un rar discurs din Biroul Oval al Casei Albe. "Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au acest lucru în comun: vor să nimicească complet o democraţie vecină", a adăugat democratul de 80 de ani, care tocmai s-a întors de la Tel Aviv unde l-a asigurat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că Statele Unite sunt alături de ţara sa.

Acesta este motivul pentru care el va cere vineri Congresului să finanţeze "de urgenţă" ajutor pentru Israel şi Ucraina, "partenerii noştri esenţiali". Cu acest mesaj adresat naţiunii, al doilea doar ţinut din celebrul "Resolute desk", Joe Biden, candidat la realegere, vrea să-şi convingă oponenţii din dreapta dură, dar şi alegătorii obosiţi de conflictul din Ucraina despre necesitatea unui pachet financiar enorm pentru Kiev şi Israel.

Legând apărarea Israelului de cea a Ucrainei, el speră că va reuşi să găsească consensul care până acum i-a lipsit în Congres pentru a finanţa o asistenţă militară acordată suplimentar Kievului. Este, de asemenea, o oportunitate pentru democrat de a face un contrast cu Partidul Republican dat peste cap de anumiţi aleşi devotaţi lui Donald Trump - pe care Joe Biden l-ar putea înfrunta din nou la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.

Democraţii deţin Senatul, în timp ce, de la începutul anului, conservatorii au controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. Or, aripa cea mai de dreapta a Partidului Republican nu numai că l-a demis pe preşedintele Camerei inferioare, dar nu a reuşit până în prezent să impună vreunul dintre membrii săi în fotoliul de "speaker". Instituţia se înfundă, aşadar, în criză, neputând deocamdată să adopte cel mai mic proiect de lege.

Potrivit unei surse apropiate discuţiilor, Casa Albă vrea să ceară Congresului un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Hamas a eliberat doi ostatici americani, din "motive umanitare", ca răspuns la eforturile Qatarului