Antena Meniu Search
x

Israelienii au aflat în sfârşit cum a planificat Hamas timp de 2 ani atacul: au folosit telefoane cu fir în "metroul" din Gaza

Război Israel - Hamas. Membrii Hamas au reuşit să comunice între ei, în secret, pentru a plănui atacul asupra Israelului cu ajutorul telefoanelor cu fir integrate în rețeaua de tuneluri de sub Fâşia Gaza, au declarat surse din serviciile de informaţii americane pentru CNN

de Redactia Observator

la 25.10.2023, 17:25

Israelienii au aflat în sfârşit cum a planificat Hamas timp de 2 ani atacul: au folosit telefoane cu fir în metroul din Gaza
Israelienii au aflat în sfârşit cum a planificat Hamas timp de 2 ani atacul: au folosit telefoane cu fir în metroul din Gaza - Profimedia

Liniile telefonice cu fir din tuneluri le-au permis membrilor Hamas să comunice între ei, în secret, fără a fi ascultaţi de oficialii serviciilor de informații israeliene. Este vorba despre o celulă restrânsă din cadrul Hamas care a comunicat astfel timp de 2 ani pentru a evita scurgerea de informaţii. Masacrul de pe 7 octombrie a fost planificat în tot acest timp: celula Hamas acţiona "pe intuneric", în tuneluri, comunicând cu ajutorul telefoanelor clasice.

Agenţii Hamas au folosit telefoane cu fir instalate în tunelurile de sub Gaza

Membrii ei au evitat să folosească computere sau telefoane mobile timp de doi ani pentru a  nu fi detectaţi de către serviciile de informații israeliene sau americane, potrivit surselor citate. "Nu au existat multe discuții și coordonare în afara zonei imediate", a spus una dintre sursele citate de CNN. 

Informațiile care au fost împărtășite oficialilor americani de către serviciile din Israel dezvăluie modul în care Hamas a ascuns planificarea operațiunii. Este vorba de măsuri învechite de contrainformații, cum ar fi organizarea de întâlniri în persoană și evitarea comunicațiilor digitale care puteau fi urmărite sau ascultate.

Pe acelaşi subiect

CNN a relatat anterior că deşi au existat avertismente strategice din partea agențiilor de informații americane și israeliene, niciun oficial din aceste ţări nu a putut să anticipeze evenimentele de pe 7 octombrie.

Atacul Hamas asupra Israelului, planificat timp de 2 ani

Forțele de Apărare ale Israelului numesc în mod colocvial tunelurile construite de Hamas în ultimii 15 ani drept metroul din Gaza. Tunelurile formează un vast labirint care este folosit pentru a ascunde rachete și depozite de muniție, precum și pentru a oferi militanților o modalitate de a se deplasa neobservați. În ele se află şi centrele de comandă și control ale Hamas.

Una dintre ostaticele eliberate luni de Hamas a povestit că, după ce a fost răpită, a fost dusă în tuneluri și a dormit pe o saltea într-unul dintre ele. Celula respectivă a pregătit un grup mai mare de luptători pentru a derula atacul, dar, deși comandanții unităților și luptătorii au fost instruiți timp de mai multe luni și ținuți într-o stare de pregătire generală, aceștia nu au ştiut despre plan în detaliu decât cu câteva zile înainte de operaţiune.

Una dintre surse a spus pentru CNN că o parte din antrenamentul efectuat la suprafaţă a fost observat, dar nu a indicat semnale de alarmă majore. "S-au gândit că ei întotdeauna antrenează oameni aşa. Nu arăta cu nimic diferit", a spus sursa.

O a treia sursă a spus pentru CNN că Iranul a ajutat Hamas de-a lungul anilor să-și dezvolte tacticile de securitate şi de planificare a operațiunilor, dar serviciile de informații americane nu cred că Teheranul a jucat un rol direct în planificarea atacului de pe 7 octombrie.

Mai mult, Israelul ştia de dinainte de atac, de faptul că militanții palestinieni comunică cu ajutorul telefoanelor cu fir. Au găsit un sistem de comunicații similar când armata israeliană a atacat orașul Jenin din nordul Cisiordaniei în această vară, potrivit unui oficial israelian. Forțele de Apărare Israeliene au descoperit atunci linii de comunicații sigure, prin cablu și camere de supraveghere cu circuit închis prin care palestinienii urmăreau mișcările trupelor israeliene. La acel moment, IDF a declarat că a lovit un centru de comandă operațional comun folosit de celulele militante din Jenin. Potrivit IDF, era un "centru de coordonare și comunicare între teroriști". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Israelienii au aflat în sfârşit cum a planificat Hamas timp de 2 ani atacul: au folosit telefoane cu fir în "metroul" din Gaza